Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.90
Gram Altın
2303.35
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

10 Aralık 2020

Aşı eğitimi nasıl etkiler?!

Esasında bu hafta Öğretmenlik Meslek Kanunu hakkında yazmayı düşünüyordum. Yalnız kamuoyunda çok ciddi bir şekilde aşı tartışmaları yapılırken konuya duyarsız kalmak istemedim.

Toplumdaki aktüel tartışmalar ne ise, o tartışmalara paralel olarak eğitim toplumunda da aynı tartışmalar sürüyor. Yazarlık da yapıyor ve az buçuk gündemi yakından takip ediyorsanız, sıkça sorulan sorulara muhatap olmanız kaçınılmaz hale geliyor. Bana da zaman zaman sorulan “Hocam aşı, eğitim sürecini nasıl etkileyecek sizce?” diye soranlar var.

Henüz Türkiye’de aşının sonuçlarına hatta süreçlerine dair nesnel çok bir bilgi elimizde yok iken ve daha aşının olumlu/olumsuz etkileri hakkında kamuoyuna yansıyan bilimsel herhangi bir rapor ortaya çıkmamış iken kalkıp eğitime yansıyan yönlerini tartışmak bana pek gerçekçi gelmiyor. Aşının salgına karşı önleyici sonuçları bilimsel olarak tespit edilip kamuoyu ile paylaşılmış olsaydı şayet, kesinlikle böyle bir tartışmanın çok isabetli olacağını söyleyebilirdim. Ya da tam tersi; aşının kesinleşmiş olumsuz sonuçlarına dair bir bilimsel veri elimizde olsaydı, yine de eğitime dair etkileri konuşulabilirdi. Hatta bilimsel verilerden öte, toplumda bu konuya tanıklık etmiş birden fazla bireyin olması halinde bile söylenenleri nesnel veri olarak kabul edip yorumlama yapabilirdik. Ama henüz şu aşamada elimizde böyle bir veri yok iken kalkıp “aşı eğitimi nasıl etkiler?” konusunu tartışmak bana vakit kaybından öte bir anlam ifade etmiyor.

Bu yazıyı okuyan eğitimci arkadaşlardan ricam, bu yöndeki gereksiz tartışmalar yerine kendi kişisel gelişim serüvenlerine ciddi katkılar sunacakları kitaplar okumaları, filimler izlemeleri. Ya da pandemi nedeni ile okullardan uzakta kaldıkları şu günlerde daha ciddi bilimsel araştırmalarda bulunmaları daha isabetli olur.

İşini düzgün yapan ve kendi mesleki derinliği ile ilgilenen eğitimcileri tenzih ederim ama 6 yıl tıp eğitimi almış sağlık çalışanların bile bu konuda pek bir fikir beyan etmedikleri halde bazı eğitimcilerin fikir beyan etmesi ve aşı konusunda ahkâm kesmeleri ne kadar doğru acaba? Bir kısmı “eğitimciler daha önce aşılanmalı ki yüz yüze eğitim başlansın” diyor, bir kısmı ise “Aşı olumsuz sonuç verme riski var. Çiplerden bahsediliyor. Bu nedenle en son eğitimciler aşı olunmalı” diye tepki gösteriyor. Bir kısmı aşı olunursa uzaktan eğitim yerine yüz yüze eğitime başlanır diyor, bir kısmı ise aşı olunursa yüz yüze eğitime başlanacak öğretmen bulunamaz fikrini ileri sürüyor. İşte tüm bu muallakta olan afaki tartışmalar nedeni ile ayakları daha sağlam yere basan tartışmaların veya çalışmaların yapılmasının daha doğru olacağını söylüyorum. En azından aşının ilk sonuçlarını alana veya elimizde bazı nesnel (bilimsel) verilen olana dek bu tartışmaları rafa kaldırsak nasıl olur?

Tavuk mu yumurtadan çıkar, yumurta mı tavuktan gibi pek bir faydası olmayan ya da nesnel bir cevabı bulunmayan afaki tartışmalar vakit kaybıdır ki vakti en çok önemseyen ve vakitle en çok yarış halinde olan eğitimcilerin böyle içi boş tartışmalara ayıracak çok bir vakitleri olmaması gerektiğini düşünüyorum. En azından aşı eğitimi nasıl etkiler gibi içi boş bir tartışma yerine Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu (ÖMK) tartışmaları daha faydalı olur. Aşı eğitimi nasıl etkiler diye tartışan eğitimcilerden ricam, “aşının eğitimi” üzerine değil “eğitimin aşısı” üzerine tartışıp topluma bilinçli, farkındalık oluşturan bir eğitim anlayışı kazandırmaları yönünde kafa yormaları. İleride belki olabilir ama şu aşamada aşının eğitime etkisi üzerine tartışmak yerine eğitimcilere saygınlığın nasıl kazandırılabileceği ne gibi çalışmalar yapılabileceği gibi daha önemli konuları tartışmaları daha isabetli olacaktır. Aşının sonuçlarına ve etkilerine dair elimizde veri olduğu ilk gün, ben de bu konuya ciddi kafa yorup yazı yazacak ve sürece katkı sunup eğitimi nasıl etkileyeceğini sorgulayacağım.

Ama henüz şu aşamada değil!

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan