Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Aşkın Hikayesi Yûsuf Sûresi

Cemalnur Sargut’u hepiniz tanıyorsunuz. Yıllardır ekranlarda İslâm’ın hoşgörü ve sevgi penceresinden Hazreti Mevlana’yı anlatır durur, bıkıp usanmadan.

Elime, Cemalnur Hanım’ın NEFES YAYINLARI’ndan çıkan “Aşkın Hikayesi Yusuf Suresi” isimli son kitabı geldi.

Kur’an-ı Kerim Çalışmaları Serisi’nden çıkan 438 sayfalık oldukça hacimli kitap Hazreti Yusuf’un hikayesini anlatıyor. Kitapta çok ilginç bilgiler var doğrusu…

Yusuf Suresi’nin Arapça metinleri ve meallerinin yanı sıra zaman zaman tefsirlerden alıntılara da yer veren Cemalnur Sargut, Hz. Yusuf’un, kardeşleri tarafından babalarından alınıp, kuyuya atılmasını ve sonra Mısır’a Vezir olmasını anlatan sureyi neredeyse kelime kelime incelemiş.

Böylesi bir eser yazmak kolay değildir. Çünkü ayet, hadis ve nakillere dayalı bir eser kaleme alırken kafanıza göre çıkarımlarda bulunamazsınız. Cemalnur Hanım buna titizlik göstermiş.

Anahtar bir süre

Kitabın önsözünde Yusuf Sûresi’nin Kur’an-ı Kerim’in anahtar surelerinden biri olduğunu belirten Cemalnur Sargut, bizi o güzelim surenin ayetleri arasında, Kenan diyarından Mısır’da harika bir yolculuğa çıkarıyor.

Kıssaların en güzeli

Kur’an-ı Kerim, Yusuf Sûresi için “Kıssaların en güzeli” diyor. Gerçekten de öyledir… Yalnız “ahsen’ül kasas” kelimesinin iki farklı anlamına dikkat çekiliyor: Birincisi “İbret alınacak en güzel kıssa”, ikincisi “Hakikate iz sürülecek en güzel yol”..

Züleyha’nın aşkı!

Hz. Yusuf’u, Aziz (Kıtfir, Itfir veya Potifar) adında bir Mısır komutanı köle pazarından alır.. Eve götürür ve hanımına “Bu çocuğa iyi bak” der. Aziz’in hanımı Zeliha (Züleyha) ise ona aşık olur.. Bazı rivayetlere göre Hz. Yusuf kuyuya atıldığında 7 yaşındaydı, bazılarına göre ise 17 yaşındaydı. Züleyha’nın ona aşık olduğu düşünüldüğünde 17 yaşında olması bana daha mantıklı geliyor.

Allah’ın verdiği hikmetler

Cemalnur Hanım, kitabını evliyaların hikmetli sözleri ve menkıbeleri ile bezerken, Hz. Yusuf’un hayatına dair Hadis ve rivayetlere dayanan bilgileri de vermeyi ihmal etmemiş.

Züleyha’nın aşkından hapislere düşen Hz. Yusuf, Allah’ın ona verdiği hikmetler sayesinde hapisten çıkar Mısır’a vezir olur. Kendisini kuyuya atan kardeşlerine yardım eder, Gönderdiği gömleği ile babası Yakub’un görmez olan gözleri açılır.

Kaç yıl yaşadı?

Kuyuya atıldıktan 3 gün sonra çıkarılan Yusuf, yıllar sonra Mısır’ın Maliye Veziri olur. Defter kullanmayı ilk bulan Hz. Yusuf’tur. Hz. Yusuf, İsrailoğulları’ndan gelen ilk peygamberdir. Yusuf Peygamber, yeniden babasına kavuştuktan sonra 24 yıl beraber yaşadılar. Hz. Yakub’un vefatından sonra tekrar Mısır’a dönen Hz. Yusuf, 23 yıl daha yaşadı. Babası Yakub 147 yaşında vefat ederken Yusuf (a.s) 120 sene ömür sürdü.

İkisi evlendi mi?

Kitabın sonuna doğru Hz. Yusuf ile Züleyha’nın evlendikleri belirtiliyor. Tabi bu olay Kur’an-ı Kerim’de geçmiyor. Kütübi Esasiyye’de, Aziz’in vefatından sonra Zeliha’nın (Züleyha) Hz. Yusuf’a zevce olduğu ve ikisinin Efrayim ve Mişa adında iki çocukları olduğu aktarılıyor. Yusuf ile Zeliha’nın evlendiklerini dair sahabilerden de rivayetler anlatılıyor.

Bu arada, kocası öldüğünde hayli ihtiyarlayan Zeliha’nın, Hz. Yusuf’la evlenmeden kısa süre önce imana geldiği ve gençlik yıllarına döndürüldüğü belirtiliyor.

Her şeyin en iyisini Allah bilir… Ben, Cemalnur Sargut Hanım’ın bu eserini sevdim doğrusu. Size de tavsiye ederim.