Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.99
Gram Altın
2324.63
BIST 100
9095.85
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

07 Ekim 2021

Bahar Bahçe

İnanın bu haftaki yazımda, İKİ KONUYA dikkat çekme niyetindeydim. Fakat geç kaldım… Zira ÖNERİ bazında atıfta bulunacağım konular hakkında, Sn. Cumhurbaşkanımızın geçen günkü açıklamaları şahsımı oldukça memnun etti. Bunlardan ilki istihdam hususunda, özellikle de GENÇ İSTİHDAMINA DÖNÜK bir adımın hızla değerlendirilmesiydi.

Sonuçta Covid-19 salgınıyla beraber, dünya ekonomilerindeki sorunların baş gösterdiği bir dönemden geçiyorduk. Bu da takdir edersiniz ki tüm dünyada farklı seyredecek, KIRILGAN bir süreci işaret ediyordu. Bunun etkilerini azaltmak için de çarkların dönmeye devam emesi, üretimin artırılması, dolayısıyla da yakalanan ivmenin halka yansıması büyük öneme sahipti. Keza Pazar günü yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesinde; kamu, özel sektör, STK’lar ve üniversiteler ile iş birliği içinde hazırlanan ,'ULUSAL GENÇ İSTİHDAM STRATEJİSİ VE EYLEM PLANI”nın, bizi doğrular nitelikle oluşu fazla söze hacet bırakmadı.

Benzer bir durumu da, değinmeyi arzuladığım diğer konu olan, ARTAN GIDA FİYATLARI ile ilgili yaşadık. Öyle ki buna ister fırsatçılık deyin, ister tedarik zincirindeki kalabalık ya da bir takım kirli lobiler… Çözülmesi elzem bir mesele haline geldiği artık muhakkaktı. Bazı stratejistlerce öne sürülen; “COVİT salgını akabinde, dünyada yaşanabilecek kıtlık ihtimalleri” de, çözümün ÇOK TARAFLI ele alınmasını gerekli kılıyordu. Devletimizin yürüttüğü tarıma yönelik destek çalışmaları, sağlanan hibeler ve en son gündeme gelen “fiyat uyarı sistemi” denetimleri, bu minvalde elbette ki kıymetliydi. Belki buna ileride bir HAL YASASI da eklenerek, kritik bir eşik aşılmış olacaktı. Lâkin gıda piyasasını dengelemek ve ürünlerin halka uygun ulaştırılmasını sağlama almak adına, daha fazlası da yapılabilirdi. Bende bu manada naçizane önerimi; “Devletimiz acaba, bir marketler zinciri satın alabilir mi? şeklinde sunmayı düşünürken, Sn. Cumhurbaşkanımızdan gelen açıklamayla bir kez daha mutluluk duydum. Kaldı ki Sn. Cumhurbaşkanımızın; “500 METRE KAREDEN AZ OLMAMAK ÜZERE, TÜRKİYE GENELİNDE İLK ETAPTA BİN KADAR, TARIM KREDİ KOOPERATİFİ MARKETLERİNİN YAPILMASI TALİMATINI VERDİK” ifadeleri, sanki bana; “ona gerek yok, hazır kurulmuşu var” der gibiydi…

***

Bunları neden yazdığımı, merak ediyorsunuz değil mi? Söyleyeyim... Önceki seçimlerin arefesinde, aniden artan patates/soğan fiyatlarını çoğunuz hatırlarsınız. Bunu fırsat bilen belli kesimlerin, olayı büyülterek nasıl PROPAGANDAYA DÖNÜŞTÜRDÜĞÜNE de yakımdan şahidiz. Gel gelelim seçimlerden sonra, ne patates konuşuldu meydanlarda, ne de soğan… Bir anda normale dönen fiyatları ise kimse sorgulamadı her nedense. İşte bu açıdan günümüze KIYAS yaparsak; şimdilerde de aynı senaryonun, DEĞİŞİK BİR VERSİYONU ile karşı karşıya olduğumuz tartışılmaz konumda. Çünkü DÜNYA GENELİNDE süren ekonomik daralmayı, “SANKİ SIRF ÜLKEMİZE HAİZ GÖSTEREREK”, benzer bir çalışma yürütüldüğü inkâr edilemez. Bunu gerek gıda ürünlerinde, gerekse PANDEMİ sebebiyle aksayan otomotiv ve konut sektörlerindeki pahalılıkla, hazırlanan bir propaganda süreci biçiminde de özetlemek mümkün. O yüzden Sn. Cumhurbaşkanımızın yukarda bahsettiğim adımlarını, “OYUNU GÖRDÜĞÜ” şeklinde ifade etmek çok da abartı sayılmayacaktır. Bu açılımların devamı da, kesinlikle gelecektir. Ama SOSYAL MEDYADAKİ ne idüğü belirsiz trollerin diline bakarsak, insanların hassas olduğu ekonomik mevzuların, “başka şeyleri PERDELENMEK için kullanılacağı” kuvvetle muhtemel görülüyor.

Nitekim “bir daha onlar gelmesin diye, köklerini kazıyacağız” diyen; “kendi ülkesini, batıya şikâyet eden” ve "vesayetten medet uman” bir zihniyetin; 2023’de bunlarla hatırlanması, EN SON İSTEYECEKLERİ ŞEYDİR malumunuz üzere. Ancak nafile… Zira bu Millet; bağımsızlığı için nasıl BİR İSTİKLAL MÜCADELESİ verildiğinin de, bu doğrultuda atılan adımların da, miras bırakacağı BÜYÜK TÜRKİYE İDEALLERİNİN de pek tabi farkında… Dışarıdan dayatılan yaptırımların, neden ve niçin’lerini ise kavrayacak stratejik bir ferasete sahip. Hatta Devletimizin özveriyle başlattığı Millî Birlik ve Kardeşlik Programı’na, ihanet edenleri unutmadığı kadar, PYD’ye sırtını yaslayanı da, YPG’yi terör örgütü olarak tanımlamayanı da çok iyi biliyor. Biden’ın “ERDOĞAN’I KOLTUĞUNDAN İNDİRMEK İÇİN” ile başlayan o meşhur cümlesiyle, nereleri işaret ettiğini de hafızasına kazıdığı şüphesiz… Evet, belki sıkıntı çekiyoruz/çekeceğiz de bu süreçte… Fakat rahat olun! Hiçbir şey, FİNALİ 2023’de yapılacak; TÜRKİYE’NİN 21. YÜZYILDA BAŞLATTIĞI, BÜYÜK YÜKSELİŞİNİ ENGELLEMEYECEKTİR İNŞALLAH… Sonrası mı? Sonrası işte o zaman, BAHAR BAHÇE…

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan