Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.77
Gram Altın
2508.87
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

29 Nisan 2019

Bambu nasıl yetişir?

Çinliler bambu ağacını şöyle yetiştirir: Önce ağacın tohumu ekilir, sulanır ve gübrelenir. Birinci yıl tohumda herhangi bir değişiklik olmaz. Tohum yeniden sulanıp gübrelenir. Bambu ağacı ikinci yılda da toprağın dışına filiz vermez. Üçüncü ve dördüncü yıllarda her yıl yapılan işlem tekrar edilerek bambu tohumu sulanır ve gübrelenir.

Fakat inatçı tohum bu yıl da filiz vermez. Çinliler büyük bir sabırla besinci yıl da bambuya su ve gübre vermeye devam ederler.

Ve nihayet beşinci yılın sonlarına doğru bambu yeşermeye başlar ve altı hafta gibi kısa bir sürede yaklaşık 27 metre boyuna ulaşır.

Akla gelen ilk soru şudur: Bambu ağacı 27 metre boya altı hafta da mı yoksa beş yılda mı ulaşmıştır? Bu sorunun cevabı tabii ki beş yıldır. Büyük bir sabırla ve ısrarla tohum beş yıl süresince sulanıp gübrelenmeseydi ağacın büyümesinden hatta var olmasından söz edebilir miydik?

Bir başarının şartları her zaman çok basittir. Bir süre için çalısın,Bir süre tahammül edin,Her zaman inanın,

Ve hiçbir zaman geri dönmeyin...

Sevgili gençler, hayata hazırlanırken geçtiğimiz sınav sürecinde, bir çalışma yapınca hemen netice almak istiyoruz. Bir hafta ders çalışıp hemen puanın artmasını bekliyoruz, bir ay sabrediyoruz tüm konuların bitmesini istiyoruz. Bir işte bir yıl çalışıyoruz her şeyi öğrendiğimizi zannedip çok maaş kazanmak istiyoruz. Ama gerçek böyle değil, her şeyin bir olgunlaşma süreci var ve zaman alıyor. Lise 1,2,3,4’ deki tüm konuların bir anda bitmesi çok zor, kolay değil açıkçası. Çalışırsınız, çalışırsınız, çalışırsınız, sınav olursunuz bir net artar, bazen de artmaz, bu böyledir. Daha çok sabrederek daha çok çalışmak gerekir.

“Sabır öyle bir iptir ki;

Sen kopacak sanırsın,

O gittikçe güçlenir.

Sen bitecek sanırsın,

O gittikçe çoğalır!..

(Mevlana)