Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.97
Gram Altın
2324.14
BIST 100
9091.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

05 Haziran 2023

​Bekleyen gündemlerimiz

Çok uzun bir süredir gündemimizi işgal eden seçim süreci atlatıldı.

Artık gerçek gündemlerimize yeniden odaklanma vakti.

Öncelikle deprem bölgesinin yeniden imarı en önemli gündem konularımızdan biri. Depremzedeler bir an önce evlerine geçmek için sabırla bekliyorlar. Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte havalar giderek ısınırken konteynerler çok sıcak olacak. Deprem kış mevsiminde olduğu için ilk etapta mont, kaban, kazak, ısıtıcı gibi kışlık ihtiyaçların giderilmesine odaklanıldı ve büyük ölçüde ihtiyaçlar karşılandı. Ancak yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte artık ihtiyaçlar değişti. Depremzedelerin yazlık kıyafet, vantilatör, klima gibi ihtiyaçları var. Bunların giderilmesi için yardımlarımızı devam ettirmemiz gerekiyor.

Biz depremzedelere yardımlarımızı sürdürürken seçim gündeminden sıyrılmış olarak devlet kadrolarımız da bölgenin yeniden ayağa kaldırılması için gereken çalışmalara odaklanacaklarını düşünüyorum.

Nitekim bölgenin yeniden imarı konusu ekonomi gündeminden de bağımsız değil.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanan Cevdet Yılmaz önceki hükümetler döneminde kalkınma bakanlığı yapmış ve ekonomi yönetimini bilen biri olarak bilinmektedir. Bunun yanında eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanması ve bundan sonraki süreçte ekibin buna göre şekillenecek olması ekonomide yeni bir heyecan oluşturdu.

Ekonomi yönetimini bekleyen önemli konular var.

Malum olduğu üzere enflasyon en önemli gündemimiz. Ancak enflasyonla mücadele ederken işsizlik ve istihdam konusundan taviz verilmeden hareket edilmesi gerekiyor. Bu konuda seçim öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan Aile Koruma Kalkanı Programı çerçevesinde "Her aileden en az bir kişiye iş imkânı sunulacağından” bahsetmişti. Böylece işsizlik ve enflasyonla mücadele birlikte yürütülebilecek bir konu olarak söylenebilir. Özellikle yoksul kesimlerde temel insani ihtiyaçların giderilmesi konusu çözülürse enflasyonla mücadele için ekonomi yönetiminin eli daha fazla rahatlar.

Dünyanın birçok ülkesinde enflasyonla mücadele etmek için faiz artırılması özellikle de Türkiye’nin en önemli ihracat pazarları olan AB ve ABD’de talep daralmasına neden oldu. Bu durum Türkiye’nin ihracatında yavaşlamaya yol açtı. İlk çeyrek büyüme oranlarına bakıldığında İhracatın negatif katkısının olduğu da görülüyor. Tabi ilk çeyrekte deprem etkisinin de yüksek olduğu unutulmamalıdır. Deprem bölgesindeki işletmelerimizin çalışamaması, deprem bölgesindeki kardeşlerimizin ihtiyaçlarının giderilmesi için ihracata yönelmesi gereken temel ihtiyaç ürünlerinin deprem bölgesine yönlendirilmesi ihracatın frene basmasına neden oldu.

Bir diğer önemli gündem maddemiz de kira fiyatları... Artan kira fiyatları özellikle büyükşehirlerde sabit gelirli vatandaşları büyük ölçüde ekonomik olarak olumsuz etkiliyor. Bu durum alım gücünün azalmasına ve barınma sorununa neden oluyor. Artan konut ihtiyacını karşılamak üzere TOKİ üzerinden hükümet bir adım atsa da yeni makro ihtiyati tedbirler uygulanması gerekiyor. Kiralanmayan boş evlere vergilerin artırılması gibi uygulamalarla kiralık konut arzının artırılması gerekiyor. Bunun yanında TOKİ’nin ve özel sektörün kiralık konut inşa etmesi de yine piyasayı rahatlatacak uygulama olarak söylenebilir.

Tüm bunların yanında dünyanın farklı bölgelerinde gerilimlerin artması da ülkemizin uluslararası politik ekonomi konuları arasında yer alıyor. Afganistan – İran, Mısır - İsrail ve Kosova - Sırbistan sınırlarında artan gerilim önemli gündem maddeleri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Diğer taraftan “Doğu Akdeniz” değişmeyen gündemlerimiz arasında yer alıyor. Akdeniz’deki “Kıbrıs”, “Enerji”, “Bölgesel Güç” ve “Ege Denizi” konuları “Mavi Vatan” olarak adlandırılan bölgede çözülmeyi bekleyen ve ülkemizin enerji, ekonomi, güvenlik, siyasi ve dış politika gündemlerinde önemli bir yer alıyor. “Mısır ile artan ilişkiler iki ülke arasında MEB anlaşması yapılmasına doğru gider mi?” sorusu akıllardaki yerini koruyor.

Rusya-Ukrayna Savaşı, AB ile ilişkiler ve vize problemi gibi konular da yine Türkiye’nin en önemli dış politika gündemleri olarak yer alırken Türk Devletleri Teşkilatı ve Azerbaycan-Ermenistan arasında açılacak Zengezur koridoru da yine önemli konularımız arasında yer almaktadır.

Bir diğer husus da Suriye ile başlatılan görüşmelerin devam etmesi ve ülkemizde geçici koruma altına alınan Suriyelilerin ülkelerine güvenli bir şekilde yerleştirilmesi hususu… Bu sorun çözülürse talep azalması sebebiyle kira fiyatlarıyla ilgili bir rahatlama olabilir.

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan