Dolar (USD)
32.50
Euro (EUR)
34.93
Gram Altın
2432.25
BIST 100
9797.84
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

25 Ocak 2021

Biden Döneminin Kodları

ABD Başkanlık koltuğuna Biden’ın oturmasıyla birlikte küresel düzende Obama’nın güncelleştirilmiş üçüncü dönemi başladı. Göreve başlar başlamaz imzaladığı kararnameler ABD’nin yeniden uluslar üstü kuruluşlara entegre olduğu bir dönemin başladığını gösteriyor.

Ancak başlayan bu yeni dönemle birlikte uluslararası ekonomik ve siyasi dengeler de değişim gösterecek. Trump gibi milliyetçi bir başkan döneminde uluslararası ilişkilerde genel olarak ülke isimleri ön plana çıkarken, Biden gibi liberal bir başkan döneminde daha küçük grupların isimleri ön plana çıkacaktır. Çünkü küreselciler için ülkelerden çok küresel sermaye sahiplerinin çıkarları daha önemlidir. Dünyayı tek bir ülke gibi düşünüp ona göre politika izlerler.

Parasal genişleme…

Yeni dönemde ABD merkez bankası FED öncülüğünde parasal genişlemenin yaşanacağı ancak zenginlerin daha zengin olacaklarını söylemek mümkündür. Gelir dağılımı adaletsizliğinin giderek arttığı liberal dönemlerde zenginlerin çıkarları doğrultusunda hareket edilir. Dünya genelinde para miktarı arttığı için bir refah artışı gibi gösterilse de, gelir dağılımının adaletsiz olmasından dolayı suni bir zenginleşme olduğu söylenebilir. Çünkü artan para miktarı üretim kaynaklı olmayıp finansal kurumların genişlemesinden kaynaklıdır. Bu da bir büyümeye değil, adeta bir şişmeye işaret eder.

Terör örgütleri…

Biden döneminde Obama döneminde olduğu gibi (Trump dönemi de aynı şekildeydi) ABD’nin terör örgütlerine desteklerinin devam ettiği bir dönem olacaktır. PKK/PYD, FETÖ gibi terör örgütlerine verilen desteklerin sürdürüldüğü bir dönem olacaktır. Çünkü sermaye grupları bu örgütleri maşa olarak kullanırken “kaz gelecek yerden tavuğu esirgemezler.” Örneğin; Suriye’de PKK/PYD’ye verdiği destek ile Suriye’deki petrol bölgelerine çöküp oradan daha fazla kazanç elde ediyorlar.

Psikolojik Savaş…

Özellikle küresel medya organlarının desteğiyle oluşturdukları algı operasyonları sayesinde birçok ülkede seçimlerde kendi destekledikleri adayların seçilmesini sağlamaya çalışacaklar. Özellikle sosyal medya şirketleri istedikleri hesabı kapatarak bu sürecin başladığını açık bir şekilde ilan ettiler. Bugün ABD eski başkanı Trump’ın sosyal medya hesaplarının kapanmasıyla başlayan süreç, yeni bir dönemin başladığının ilanı oldu. Arap Baharı ve Gezi olayları sürecinde halkın sosyal medya üzerinden örgütlendiği düşünülürse, bu örgütlenmeleri kendi istedikleri gibi olması için çeşitli hesapları kapatarak veya etkisini azaltarak yönlendirmeye çalışacaklardır.

Türkiye…

Dikkat edilirse son günlerde muhalif kesimde erken seçim söylemleri giderek artmaya başladı. Biden’ın geçen aylarda ortaya çıkan röportajında da belirttiği üzere Türkiye’de muhalefeti destekleyeceğini beyan etmesi ile bu süreci başlatma gayretindeler. Boğaziçi Üniversitesi eski rektörünün de atamayla gelmesine rağmen yeni rektöre yapılan itirazlar da bu bağlamda gerçekleşmektedir. Küresel sermaye sahipleri finanse ettikleri örgütler (vakıf, dernek, parti vb.) üzerinden çıkaracakları sivil hareketler ile yeni bir dönem başlatmaya çalışacaklar. Bu hareketlerin en güçlü destekçileri de Gezi olaylarında da görüldüğü üzere küresel basın ve medya organlarının yanında bu dönemde “özgürlükçü” olarak lanse edilen sosyal medya şirketleri olacaktır.

Küresel sermaye grupları Biden öncülüğünde bu gibi faaliyetlere başlasa da Türkiye özellikle son yıllarda bu örgütlerle mücadelesinde büyük ölçüde başarılı oldu. Devlet kademelerinden bu örgütlerin temsilcilerinin temizlenmesi, teknolojik gelişim, güçlü istihbarat ve emniyet ağıyla bunlara müsaade etmeyecektir.

Sonuç…

Bilgiye erişimin bu kadar hızlı ve kolay olduğu ancak doğru bilgiye erişimin de bir o kadar yavaş ve zor olduğu bir çağda yaşıyoruz. Çünkü gerek gazete ve televizyonlarda, gerekse sosyal medyada o kadar çok yalan haberler yapılıyor ki, doğrusu ortaya çıkara kadar yalan hızla yayılmış oluyor. Özellikle küresel sermaye şirketlerinin finanse ettiği yorumcular üzerinden bu bilgi kirliliği hızla yayılıyor. Bize düşen, uyanık olup gelen bilginin doğruluğunu araştırarak hareket etmektir.