Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.97
Gram Altın
2430.04
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

29 Haziran 2020

Bir insanı kurtaran

Allah C.C. ayeti “bir insanı kurtaran bütün insanlığı kurtarmış gibidir.”

Bir insan nasıl kurtulur?

Bir insan düşünün; sokaklara düşmüş, ailesi perişan. Bu insan bağımlı. Her an içtiği maddeyle ölümle yüz yüze. Hayatı tehlikede ailesi tehlikede. Sosyal çevresine sürekli zarar veriyor. Onlar da tehlikede. Maddeye ulaşmak için sokaklarda hırsızlık ve gasp yapıyor. Sokaktaki insanlar da tehlikede. Günlerce banyo yapmamış, Allah dememiş. İmanı da tehlikede.

Tıpkı benim 4 yıl önce sokaklarda yaşarken, sokak çocuğuyken olduğum gibi…
Allah’ın ayetine göre bu insanı kurtaran bir insan bütün insanlığı kurtarmış gibidir. O insan kurtulursa, arınırsa, temizlenirse, tedavi edilirse sadece o insan kurtulmayacak. Annesi, babası, varsa eşi, çocukları, akrabaları ve sokaktaki insanlar da kurtulmuş olacak. Bu dünyadaki en büyük yatırım insana yapılan yatırımdır. Bir insan değişirse dünya değişir. Çünkü dünyayı değiştiren bir insandır.

Buraya kadar tamam.

Ama Allah C.C. ayeeti şöyle devam ediyor; “bir insanı öldüren bütün insanlığı öldürmüş gibidir.” Yine aynı insanı düşünün, sokaklarda bağımlı olarak yaşayan. Her gün ölüm tehlikesiyle yaşayan. Bir insanı o kaldırımlarda, parklarda görüp kafamızı çevirdiğimiz o insanları.

Bunların kurtarılması mümkün. Tıpkı benim gibi sokaklarda yaşarken 4 yıl önce tedavi edilip rehabilite gördükten sonra temizlenip kurtulduğum gibi. Ya da ölüme terk edip görmezlikten geldiğimiz gibi. O sokak çocuklarını, madde bağımlılarını gördüğümüz zaman kafamızı çevirip görmezlikten gelip yardım etmeyiz. Onu ölüme terk etmeye devam edelim. Ama kurtulması mümkünken ve imkanımız varken yardım etmiyorsak onun ölümüne sebep oluyor muyuz? Onun ölümünden sorumlu muyuz?