Dolar (USD)
32.31
Euro (EUR)
34.90
Gram Altın
2299.47
BIST 100
9061.73
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

05 Ağustos 2019

 Bir Meslek Niçin Tercih Edilir?  

Mezun ya da lise sonda olan bir öğrenci yaptığı bir tercihin, seçtiği bir mesleğin onun 40-50 yılını ilgilendireceğinin farkında mı acaba? Bütün hayatını ve yaşam tarzını ilgilendiren böyle bir kararda gençler, aileler ve onların çevreleri genellikle; sosyal statüye, iş imkânı ve ekonomik durumuna bakıyorlar. Çok az bir kısım gerçekten öğrencinin bireysel özellik ve beklentisini dikkate alıyor.

“Oğlum doktor olsun”, “Kızım mimar olsun”, “Oğlum benim işimi devam ettirecek, avukat olacak”, “Hazır kliniğimiz var tabi ki dişçi olacak”, “Bizim ailede eczacı yok, amcası doktor, teyzesi dişçi, ona da ihtiyacımız var”, “Kızım abisi gibi doktor olacak”, “Abisi sayısaldan girdi mühendis oldu, kızım eşit ağırlık öğrencisi avukat olacak...”

Bu ve benzeri cümleleri zaman içerisinde velilerden çok duymuşumdur. Hatta anne başka meslek, baba başka meslek isteyen ailelerle de karşılaştım. Öğrenci ise ikisini de istemeyip başka meslek istiyor.

Elbette 20 yıl sonra daha başka bir dünyanın ne getireceğini hangi şartların ön plana çıkacağını bilemeyiz. Değişen ve gelişen dünyamızda şu anda olduğu gibi, 20 yıl sonra da adını bile hatırlamayacağımız yepyeni meslekler türeyecek. Bu nedenle bizim her şeyden önce öğrenmeye, gelişmeye açık, kendini yenileyebilen, kendisi ile barışık, kendisini iyi ifade edebilen, sosyal, iletişimi güçlü ve mutlu bireyler yetiştirmemiz gerekiyor ki gelişen ve değişen dünyada yerlerini bulabilsinler.

Bir mesleğin niçin tercih edilmesi konusuna dönecek olursak şu parametreler bize yol gösterici olur:

Sosyal statü

Seçeceğimiz mesleğin toplumdaki yeri ve karşılığı önemli, yaşadığımız bölgeye göre bile değişmekte. Akdeniz bölgesinde ziraat, tarım ve veterinerlik daha prestijli iken Karadeniz’de aynı algı yok. Anadolu’da devlet memurluğu yapılabilecek bir bölüm daha çok tercih edilirken, İstanbul gibi büyük şehirlerde serbest iş yapılabilecek meslekler daha revaçta.

İş imkânı

Bir üniversiteye gitmekteki amaç meslek sahibi olup iş hayatına atılıp çalışarak kendi ayakların üzerinde durmaktır. Üniversite bittikten sora iş bulmak sıkıntı olacaksa bu ciddi bir problemdir. Dolayısıyla bile bile lades demeye gerek yok, gideceğimiz bölümü araştırmak önemli. Bir de özellikle şunu belirteyim, severek bir bölümü okuyup, çalışıp kendimizi geliştirdikten sonra iş sıkıntısı olmuyor. Alanında iyi olmak özellikle bir tercih sebebi oluyor.

Ekonomik durum

Öğrenciler ile tercih ve meslekler üzerine konuşurken ilk sorulardan bir tanesi şu oluyor. “Hocam, ekonomik durumu nasıl? Ayda ne kadar kazanırım?”

Ben de cevaben diyorum ki; “Sana bağlı.” Öğrencim şaşırıp “Nasıl yani?” diyor. “Bir mesleği severek yapıp alanında uzman olursan hem statün iyi olur hem de uç kazançlar elde edebilirsin. Mesela grafiker olup iş arayan öğrencim de var, şirketi olup yanında birkaç tane grafiker çalıştırıp çok güzel işlere imza atan öğrencimde var” diyorum.

Fark bu...

Kişinin kendi özelliklerine ve becerilerine uygunluk

Yukarıda saydığım üç maddede bir meslek seçerken bize yol gösterecek kriterler arasında. Ama en önemli ve birinci kriter kişinin kendi özellik ve becerilerine uygun olan, severek yapacağı mesleği seçmesi. Diğerleri bunun peşinden gelecek şartlar. Çalışma ortamı ve şartları, konuşma ve iletişim becerisi, bedensel özellikler, çizim becerisi gibi beceriler, sosyallik vs.

Bunların hepsi ilk dikkat edilmesi gereken şartlar arasında.

Doğru meslek seçimi mutlu bireyler yetişmesine ve işini severek yapan insanlar kazanmamıza vesile olmaktadır. Bu da peşinden iş ve işgücü kazancını getirmektedir. Kişinin seçtiği mesleğe göre bir yaşam çevresi oluşmakta ve devamında eş seçimi de bu çevreden gerçekleşmektedir.

“Seveceğin bir iş seçersen hayatında bir gün bile çalışmış sayılmazsın.” (Konfiçyüs)

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan