Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

12 Ocak 2021

Birlik millidir

Ülkenin güçlü olabilmesinin yolunu gerek Batıda bulanlar gerekse Batıda bulmayanlara sorduğunuzda hemen hemen aynı ülkeleri gelişmiş olarak görürler. Bu ülkeler de üç aşağı beş yukarı bilinen ülkelerdir. Bunlar pek tabii ki teknolojik ve mali olarak gelişmiş ülkeler.

Her bir ülkenin gelişmişlik serüveni, hikâyesi vardır. Bu gelişmişlik hikâyelerinin belirli bir bölümünde alın teri diğer bir kısmında ise teknolojik intihal bulabilirsiniz.

Mesela 2. Dünya Savaşı sırasında Alman roket teknolojisindeki V2 roketi gibi gelişmeler ve Alman bilim adamları olmamış olsaydı bugün belki de hâlâ aya çıkılmamış olacaktı. Ancak ne olursa olsun bu gelişmiş ülkeler sistem ve üretim çıktılarında kendileri olmayı başarmışlardır.

Yeryüzünde gelişmiş hiçbir ülke yoktur ki millileşmeden, yani kendisi olmadan yükselebilmiş olsun.

Gidin Fransa’ya bir bakın. Bütün sistemlerinin, ölçülerinin, değerlendirmelerinin milli olduğunu göreceksiniz. İngiltere’ye bakın. Almanya’ya, İtalya’ya bakın. Her şey millidir. Hatta bu ülkelerin kiliseleri bile millidir.

Tam bir Avrupa karması olan Amerika Birleşik Devletleri’ne bir bakın. Zaten Amerika’ya ilk gelenler İngiliz, Fransız, İtalyan, Alman. Ama sistemleri ne İngiliz ne Alman ne Fransız… Katışıksız bir Amerikan.

Çürüyen her organını Batıdan alan Osmanlı, sonunda başkalarına bağlı bir devlet olarak kendini kurtaramadı. Her şeyiniz başkalarının elindeyse bir gün hayat damarlarınızı koparıverirler, olur biter.

Türkiye Cumhuriyeti, tam bir yamalı bohça olarak doğdu. Üç kanun şu ülkeden, beş kanun bu ülkeden, şu iktisâdi yapı falan ülkeden vesaire.

Yavaş yavaş millileşiyoruz. Millileştikçe güçleniyoruz, millileştikçe özgürleşiyoruz. Millileştikçe kendimizdeki değerleri daha çok keşfediyor daha çok değerlendiriyoruz.

Hâlâ Batı ne der, Kuzey, Güney, Okyanus ötesi ne der diyen köle ruhlu insanların sözlerine kanmayın. İtibar dahi etmeyin.

Kalkınmanın tek yolu millileşmek olduğu gibi var olmanın ve varlığını sürdürebilmenin de tek yolu millileşmektir.

Birey için şeref ne ise ülke için devlet için millet için de şeref; milli olmak, kendisi olmaktır.

Birlik millidir. Millileşmede tam olarak anlamını bulur.