Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.80
Gram Altın
2437.04
BIST 100
9722.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

13 Aralık 2020

Biz, başörtülü zencileriz!

PARİS Saint Germain ile Medipol Başakşehir arasında yapılan maçta kullanılan ırkçı ifadeye başta sporcular, takımlar tepki göstermişti ardından bu tepki dalga dalga büyüyerek tüm ülkeye yayıldı. Konuya en ilgisiz görünenler de geçmişlerinde de ırkçılığın destanın yazmış olanlar da en şiddetli bir şekilde ırkçılığı lanetleyip kınama manifestoları yayınladılar.

Kimlikleri ırkçılık ve ayrımcılık ile bütünleşmiş kişilerin bunu telin etmeleri ne kadar etkili ve inandırıcıydı acaba? Her fırsatta kendileri gibi doğmamış, olmamış, düşünmemiş, yaşamamış herkesi yadsıyan, yadırgayan, yok sayan, yargılayan tipler dahi ırkçılık kınama kervanına katılmıştı! Aman Tanrım, ne büyük bir mucize gerçekleşmişti(!)

Öyle ya, düne kadar ırkçılık ordusunun komutanlığını yapanların bir günde ırkçılık düşmanına dönüşmeleri büyük bir gelişmeydi. Bizler, buna sevinmekten başka ne yapabilirdik ki.

“Ülkemizdeki herkesin ırkçılığa, ötekileştirmeye bu kadar karşı olduğunu görüp de bundan etkilenen tek kişi ben miyim” diye düşünürken aniden ülkemizin negroları olduğumuz hakikatini hatırladım!

***

Biz, on yıllardır ezilen, yok sayılan, dışlanan, ötelenen, seçilme hakkının verildiği yılların bile bir elin parmakları geçmediği ülkenin zencileri değil miydik? Başörtülüler yani!

Üniversite kapılarından kovulanlar, memuriyete alınmayanlar, seçilme hakkı olmayanlar, kamusal alanda dışlananlar, böcek muamelesi yapılanlar biz başörtülülerden başkası mıydı?

Olur olmaz yerde hakaret edenler, yüzümüze bakmaya tenezzül etmeyenler, göz teması kurmaktan uzak duranlar, devlet dairelerine girişimizi engelleyenler kimlerdi? Bakışlarıyla ezen, sözüyle sindiren, hakkını gasp edenler ırkçılığın, ayrımcılığın, ötekileştirmenin kitabını yazanlar bunlar değil miydi?

Parmakla sayılabilir yıllar içerisinde iktidarın verdiği hakları kullanmaya çalışan başörtülülere karşı hâlâ ve ısrarla ayrımcılık yapanlar bu ülkenin en iflah olmaz ırkçılarından başkası olabilir mi?

Siyahîlik ve başörtülü olmanın kamufle edilemez, gizlenemezlikleriyle ne kadar benzeştiğinin farkında mısınız?

***

Herhangi bir beyaz; ırkını, dinini, ideolojisini gizleyebilir, yanıltıcı bilgi verebilir, şekil değiştirebilir. Ama bir siyahî insan ve başörtülü kadın, kendisini nasıl gizleyip kamufle edebilir? Ne bir başörtülü kamuflaj, gizleme amacıyla geçici de olsa başını açar ne de bir siyahî teninin rengini kapatabilir!

Başörtülüler ve siyahîler her yerde her ortamda birincil kimlik göstergesi olarak taşırlar bunu. Şu siyahî şu başörtülü kadın imleriyle tanıtılır, kimliklenirler. İsimlerinden önce gelir bu özellikleri!

İktidarın bu ayrımcılığa karşı bilinçli mücadelesine karşın gizli ayrıştırıcıların başörtülüye öfkelerini yüzlerinde, eylemlerinde görebilmemiz ne acı verici! Salt bu nedenle engellenen, küçümsenen, arkaya atılmaya çalışılan kişilerdir başörtülüler Kazandığı başarı görülmek istenmeyen, hizmet sektöründe konumlandırılmaya çalışılan, geldiği nokta hazmedilmeyen kadınlardır!