Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
34.99
Gram Altın
2430.84
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

21 Ocak 2021

Broomhilda'yı kurtarmak

THE HATEFUL EIGHT

Tarantino’nun bir diğer filmi olan 2015 yapımı TheHatefulEight (Nefret Sekizlisi) iç savaş sonrası ödül avcılarının RedRock kasabasına ulaşma çabasını konu ediyor. Kar fırtınasından korunmak için yer bulmayı uman ödül avcıları ve beraberindekiler dağ geçidinde bulunan konaklama yerlerine geldiklerinde olaylar da gelişir.

KARAKIŞTA YOLDA KALMAK TESADÜF MÜ?

Yaklaşık yarım saatlikposta arabası yolculuğunda yanı sıra ödül avcısı John ‘TheHangman’ Ruth (Kurt Russell), kanun kaçağı DaisyDomergue’i (Jennifer JasonLeigh)RedRock kasabasına götürmektedir. Şoför O. B’nin uyarısıyla yaklaşan fırtına öncesi ilk olarak eski bir köle ve iç savaşta Siyahi Birliğin kahraman bir askeriyken savaş sonrası ödül avcısı olan MajorMarquisWarren (Samuel L. Jackson) ve daha sonra RedRock şerifi olduğunu söyleyenChrisMannix (Walton Goggins) araca alınır.

FARKLI KARAKTERLER, FARKLI HİKAYELER

Posta arabası dağ geçidindeki konaklama yerine geldiğinde dört yeni karakter -eski bir Konfederasyon generali (Bruce Dern), cellat olduğunu söyleyen bir İngiliz (Tim Roth) kendisine Bob diyen gizemli bir Meksikalı (DemianBichir) ve Joe Gage (Michael Madsen) adında biri- daha hikayeye katılıyor.Mekanın sahibi Minnie ve kocası ise ortalıkta görünmemektedir. Bu durumu şüpheli bulan tek kişi ise ödül avcısı MajorMarquisWarren’den başkası değildir

NEFRET, GERÇEK YÜZLERİ ORTAYA ÇIKARIR

O. B’nin dışında geri dönüşlerle birlikte farklı simalar da görünmektedir filmde. Ancak O.B ve diğer karakterler kötü ve nefret dolu değillerdir. Dolayısıyla hikaye, nefret dolu sekiz karakter üzerinden devam eder.TheHatefulEight, farklı geçmişlere ve suçlara sahip olan sekiz öfkeli haydudun geçmişleriyle yüzleşerek gerçek yüzlerini ortaya çıkaracak.

SEKİZ KATİLİN BULUŞMASI

Film içerisine çeşitli ipuçları yer almaktadır ancak bunları yakalamak hiç de kolay değildir. 2017 yılında gösterime giren Murder on the Orient Express (Doğu Ekspresinde Cinayet) filmindeki gibi katili bulma çabaları sonuç verecek midir? Ya da başka bir ifadeyle başına ödül konan DaisyDomergue (Jennifer JasonLeigh) kurtarıcısı var mıdır, kim ya da kimlerdir? Yoksa aynı odada saatler geçirmek sorunda kalan sekizlinin bir araya gelmesi sadece tesadüften ibaret midir?

70MM PROJEKTÖRLER KULLANILDI

1960'ların bu yana neredeyse hiç kullanılmayan bir format olan Ultra Panavision 70mm'de çekim yapıldığını da burada belirtmek gerek.Sinema salonları 70mm projektörler kullanmayı yıllar önce bıraktığı halde TheHatefulEight için ABD'deki bazı sinema salonlarında roadshow(Film izlemeyi özel bir etkinliğe dönüştürme)gösterimleri düzenlendi.

HARİKA BİR SİNEMATOGRAFİ

Dağ geçidi, posta arabası ve küçük bir kulübe ile etrafında geçen filmin sinematografisi son derece mükemmel. Bir oda, bir ahır, bir posta arabası içerisinde geçen film, 2002 yapımı Phone Booth (Telefon Kulübesi) akıllara getirse bile çok daha fazla aksiyon ve vahşeti içerisinde barındırıyor. Bayan Daisy'nin çok sert muamele görmesi kadın düşmanlığı olarak yorumlansa da azılı bir suçlu olarak diğer suçlulardan pek farklı bir davranış gördüğü söylenemez.

SİYAHİLERİN “N WORD” TEPKİSİ

Spagetti Western'i olarak gösterilen DjangoUnchained ve TheHatefulEight sadece siyahiler ya da onların en yakın arkadaşları olan beyazlar tarafından kullanılan Nigger yani “N Word”u fazlasıyla kullanıyor. Afro-Amerikalıların 60’lı yıllarla birlikte başlattıkları yurttaşlık mücadelesinden günümüze kadar gelen “Black LivesMatter” (Siyah Yaşamlar Mühimdir) hareketi bağlamında ele alındığında N Word’un netameli durumu daha dikkat çekici bir hal almıyor. Bazı Siyahilerin, renktaşlarını aşağıladığı ve kölelik düzenini hatırlattığı için kullanılmaması gerektiğini savunduğu bir dönemde Tarantino’nun bu kelimeyi kullanması eleştiriliyor. Diğer yandan “Beyazların siyahiler korktuğunda” ya da “Siyahların beyazlar silahsızlığında” güvende olduklarına dair tabular yıkılıyor. Çünkü korkan bir siyahi ya da silahsız bir beyaz yoktur filmde.