Dolar (USD)
32.60
Euro (EUR)
34.81
Gram Altın
2496.79
BIST 100
9464.71
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

21 Kasım 2020

Çocuklara Reçete: Gökhan Akçiçek

“Ordu’da Bülbül Deresi’nin kenarındaki bir evde doğmuş. Önceleri, kuşları, ağaçları ve balıkları kardeşleri sanıp bir süre onlara “abi” diye seslenmiş; karşılık alamayınca da yağmurlara sığınmış bir şair” Gökhan Akçiçek’ten bahsetmek istiyorum.

Gökhan Akçiçek, 15 Mart 1961’de Ordu’da doğdu. Aslen Alucra’nın Karaağaç Mahallesi’ndendir. Birçok edebiyat dergisinde yazan Akçiçek, 1992 yılı MEB Çocuk Kitapları Şiir Ödülü’nü ve 1995’te TYB Çocuk Edebiyatı Ödülü’nü aldı. Şiirleri ders kitaplarına girdi ama bundan daha da önemlisi tüm çocukların kalbine girdi.

Klasik türden biyografi vermek pek alışageldiğim bir husus değil ama yine de böyle bir giriş yapmayı doğru buldum. Gökhan Akçiçek, soyadında olduğu gibi ak bir çiçekten öz alır gibi onun kalbinden doğan şiirler tüm çocuklarımıza armağandır. Çocuk edebiyatında eser üretmek hassas terazide mücevher tartmak gibidir. Çocukların kalbine girmek gerekir önce. Çocukların duygu dünyalarında seyahat etmek, onlarla birlikte olmak, birlikte düşünmek, birlikte oynamak, birlikte gülmek ve birlikte koşmak gerekiyor. Gökhan Akçiçek, yayımladığı çocuk kitaplarının hepsinde çocukların dünyasında yaşayan ve onları saf bir dille selamlayan ender bir kalbe sahiptir. Kullandığı tertemiz Türkçe ve tertemiz duygularla Gökhan Akçiçek, tüm dünya çocuklarına sesleniyor. Aslında herkesin içinde bir çocuk vardır. Gökhan Akçiçek şiirleri, sadece çocukları değil yetişkinleri de büyüleyen apayrı bir anlam dünyasına sahiptir. Çocukluk, onun şiirlerinde vazgeçilemez hatıralarla örülüdür. Bunlar, son derece duygu yoğunluğu olan şiirlerdir. Bugün “Küçük İyilikler Sokağı” adlı şiir kitabından bahsetmek istiyorum.

“Küçük İyilikler Sokağı” Uçan At Yayınları’ndan çıkmış (Eylül-2018) ve iç sayfada -Her Yaştan Çocuklar İçin Şiirler- alt başlığıyla içinde çocukluğunu yaşatan tüm okurlara merhaba diyor. Kitabı, Şahin Erkoçak resimlemiş. Şiire uygun çizimlerle görsellik de önemsenmiş. Hem şiirler hem de çizimler ile okuru şiir bahçesine davet eden bir kitap. Bir kitaba değil de Gökhan Akçiçek’in kalbine giriyor gibisiniz. Zira o kalpten doğuyor bu şiirler. Her bir dizesi inci misali diziliyor, özgürlüğe uçuyor, kalbimize esenlik veriyor bu şiirler.

“Küçük İyilikler Sokağı” dört bölümden oluşuyor:

Küçük İyilikler Sokağı, Türkülü Öpücük, Tırtıl Sayfası, Kuş Tüyü Şiirler. Kitap, 107 sayfa ve toplam 60 şiir var.

“Titiz Anne” başlıklı şu küçük şiir her şeyi özetliyor:

“Türkçedir o/Titiz bir anne.../ Emzirir/Sözcüklerini/Şiir sütüyle”

Gökhan Akçiçek, şiir sütüyle yazılmış ve tüm çocukların diline, kalbine uygun tatta şiirler sunuyor. Biz de öpüp her bir dizesini kalbimize koyuyoruz.

“Kuş Tüyü” şiiriyle tabiatın dilini çözen bir şairdir Akçiçek. Evet, Akçiçek canlı cansız her bir varlıkla konuşan, onları duyan, onlarla yaşayan bir gönle sahip. İnce, zarif ve hassas bir kalbin sahibi Akçiçek, şiirlerinde anneler, çocuklar, ağaçlar, çiçekler, dereler, ırmaklar vardır; onlarla konuşur, onları konuşturur. Türkçenin tüm güzelliklerini ortaya koyar. Çocuk şiirleri diyoruz ama şiirin çocuk için olanını seçmek veya böyle tasnif yapmak ne kadar doğrudur? Tüm şiirlerinde kendi hikâyemizi okuyoruz. Çocukluk bitmeyen bir hazinedir, Akçiçek de bu hazinenin şair bekçisi ve sözcüsüdür. Onun şiirlerinde “sevgi” bir reçetedir, tüm kalplere şifa olacak bu reçeteyi büyük küçük herkese tavsiye ediyorum.