Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.99
Gram Altın
2324.56
BIST 100
9142.4
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

17 Aralık 2019

Çocuklarımızın başarısı!

Yedi basamaktan oluşan “Hayat Merdiveni”nde anne ve babalar altıncı basamakta olup kendi çocuklarının başarıları için mücadele etmektedirler. Özellikle kendileri yapmak isteyip de gerçekleştiremedikleri birçok şeyi çocuklarının gerçekleştirmesi için mücadele vermektedirler. Çünkü iş yerinde, dışarıda, yemekte, toplantılarda, komsu günlerinde, akraba ziyaretlerinde konu bir şekilde çocuklara geldiğinde her anne baba çocuklarından gururla bahsetmek ister. Bu da her anne babanın gayet doğal hakkıdır değil mi?

Eğer gençler olaya bu gözle bakarsa anne-babalarını idare edeceklerdir. Sınavlara hazırlanırken, üniversitede okurken baskı yapan büyüklere bu gözle baktıklarında sorun kalmayacaktır aslında.

Aile enerjisi

Aile enerjisi başarıyı yakalamak için oldukça önemli bir faktördür. Bunun önemini anlatabilmek için bir örnek vereceğim: Okulların ilk dönemi bitmiş̧ karneler alınmıştı. Ara sınıfta okuyan bir öğrencimiz ve velisi odadan içeri girdiler.

Velinin gergin olduğu her halinden belliydi, öğrenci ise biraz masum biraz suçlu bir haldeydi. Veli “Nasılsınız?” soruma çok iyi olmadığını belirterek “İşte öğrencimizin karnesi, başarısı!” diyerek karneyi masama uzattı. Öğrenci iyice kafasını öne eğmişti.

Karneyi alıp inceledim ve “Bu öğrencinin karnesi değil sizin ailenizin karnesi. Demek ki aileniz bu notları hak etmiş̧.” dedim. Ben konuştukça veli susup başını öne eğerken öğrenci gülümsemeye başladı.

Aile yaptığı hatanın farkına varmış̧, karne ve notların tek bir başarı göstergesi olmadığının bilinciyle ikinci dönem çocuklarına daha farklı yaklaşmışlardı. İkinci dönemin sonunda öğrencinin getirdiği karne ailenin yüzünü güldürmeye yetmişti.

0-5 yaş aralığında kişiliğin yüzde sekseni gelişiyor ve bu gelişimde de aile kilit bir noktada. Olay ailede başlıyor. Yalnız tek taraflı değil, tüm aile bireyleri; anne, baba ve çocuklar (varsa diğer bireyler) aile enerjisini oluşturuyor. Herkes kendi sorumluluk ve görevini bilip ona göre hareket ederek bu enerjiyi pozitif hale getirmeli.

Hiçbir anne baba çocuğunun kötülüğünü istemez ama neler yapması gerektiğini bilmiyor olabilir, tarzı yanlış̧ olabilir, diğer arkadaşlarınızın anne babası gibi olmayabilir ama ne olursa olsun anne babanızdır. Çatışma ile başarıya ulaşılmaz. Anne baba bilmiyorsa bilinçli genç onları yönlendirecek. Başarılı gençlerin ailelerine baktığımızda genelde bu pozitif enerji mevcut. Bunların bir kısmında anne baba çok ön planda bir kısmında ise gençler durumu idare ederek enerjiyi istediği hale getirebilmekte. Gerçek manada anne-baba duasını almadan bir başarı elde edilemez. Elde ediliyor gibi gözükse bile bu başarı geçici olur.

İnsanın yaptığı bütün davranışlar o anki psikolojisi ile bağlantılıdır. Sizin psikolojiniz iyi ise iyi davranışlar sergiler ve nihayetinde iyi sonuçlar alırsınız. Dolayısıyla sizin her şeyiniz olan ailenizin de psikolojisi önemli. Bu psikolojinin yansıması olan iletişim de sizlerin başarıya kavuşmasını etkileyen önemli bir faktör. Hiçbir başarı bireysel başarı değildir. Okul, aile, arkadaş̧ çevresi vs. Bunların içerisinde benim en çok önemsediğim ve başarılı olmuş̧ öğrencilerde gözlemlediğim faktör ailedir. En önemli partner, en ciddi destek, en samimi arkadaş̧ ailedir.

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan