Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

18 Ocak 2022

​Değişen bizleriz, dünya bildiğimiz dünya

Değişen dünya düzeninde sen de yerini al! Tam da böyle yazılmış bir reklam gördüm. Araba ile geçtiğim için nereye ait olduğunu okuyamadım. Bir an düşündüm daha ne kadar ‘DÜNYA’ üzerinden bizleri, alışkanlıklarımızı, yaşantılarımızı değiştirecekler? Girdiğimiz kitapçılar, alışveriş merkezleri, kafeler hepsi çoktan değişmiş. Anne, baba çocuk takım giyinme modasına, aynı desen aile maskeleri de çıkmış iyi mi?

Geçenlerde öğretmen arkadaşımla sohbet ederken şöyle bir şey dedi; “Daha Z kuşağına alışamadan bir de Alfa çıktı, ne yapacağımızı bilmiyoruz.” Tam o sırada arka masam da oturan genç bir kız annesine şöyle dedi, “Aman anne milyar yıllık dünyada beni doğurduğun yüz yıla bak, okusam ne olacak okumasam ne…” Aslında çok haklılar. Darbeyi, pandemiyi, ekonomik krizi, her şeyi gördüler. Fakat hepsinden kötüsü, bu durumların yaşanması onları müthiş umursamaz ve bilinçsiz yaptı. Çoğunun gelecek kaygısının olmadığını, “zaten gelecek de böyle kötü olacak yaşayalım gitsin” modunda olduklarını, yaptığım bir kaç saha anketiyle anladım. Yeni Dünya Düzeni dedikleri, beynimize çip takma safsatası falan değil, tam olarak bu umursamazlık!

AİLEDEN GELEN OY VERME TERCİHİ

Politik psikolojide, seçmen davranışlarının oy verme tercihlerini incelediğimizde; aile bireylerinin parti seçiminin aile içindeki diğer bireyleri, özellikle de ilk kez oy verecek gençlerin ailelerinin tercihlerinden etkilendiğini, önceki araştırmalarımızda gözlemlemiştik.

Şimdi Z kuşağı üzerinde yapılan anketlerde ise görüyoruz ki, aile bireylerinin diğer aile içi bireylere, yeni oy verecek çocuklarının üzerinde çok bir etkisi yok. Aileden gelen siyasi düşünce kültürünün de yavaş yavaş yok olduğunu gözlemleyebiliyoruz.

Dünya bildiğimiz dünya, dönüp duruyor işte, değişen hepimiziz...