Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.70
Gram Altın
2501.23
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

20 Kasım 2020

Deva mı önemli dava mı?

Eğitim reformu konusunda istenilen noktaya gelemediğimiz herkesçe malum. Eğitim, ülke olarak kanayan yaramız. Ne yazık ki Cumhuriyet tarihinden beridir bu soruna bir çözüm bulamadık henüz. Toplum olarak, yaramız artık kabuk bağlasın istiyoruz ama derdimize deva bulamıyoruz.

Adı DEVA olduğundan mıdır nedir bilemiyorum; Her ne kadar ben inanmasam da bu derde deva olacağını iddia eden bir siyasetçi var: Ali Babacan.

Ağrı’da yaptığı konuşmasında ne demiş biliyor musunuz?

Bizim eğitim alanında güzel bir vizyonumuz var. Eğitimin devası biz olacağız…” demiş.
Mümkün mü peki?
“Bekara, Hanım boşamak kolaydır” dememişler boşuna.

Neden mi? Birazdan aşağıda açıklayacağım.

Devamında şunları söylüyor Sayın Babacan: “… zorunlu eğitimi 3 yaşında başlatacağız. Çocukların doğuştan sahip oldukları bir eğitim sistemi kuracağız…”

O kadar sorunlu bir yaklaşım ki bu… Oy vermeyi düşünen bir eğitimci oy vermekten bile vazgeçer bu yaklaşım karşısında.

Yetişkin bir bireyden değil, 3 yaşındaki bir çocuktan bahsediyoruz. Kelam etmeden önce gelişim psikolojisine iyi hâkim olmak gerekiyor. Elinize herhangi bir gelişim psikolojisi kitabı alıp incelediğinizde üç aşağı beş yukarı şunları söyler: Altı ay ile 48 ay aralığındaki (yani dört yaşındaki) çocuklar, başta anneleri olmak üzere yakınlarından ayrılmak istemezler. Ayrılmaları gerektiği anlarda kaygı duyar, ağlar, tepki gösterir, huzursuz olurlar. Yabancılara ve yabancı yerlere tepki gösterirler…

Bunları okuyunca insan haliyle endişeleniyor, ürküyor. Üç yaşında zorunlu eğitim mi olur, diye… Gönüllü eğitim dense yine anlarım, ama zorunlu eğitim. Kohlberg’in ahlak gelişim evrelerine göre ahlakî gelim 3 yaşından sonra başlıyormuş. Buna göre zorunlu eğitim 3 yaşına kadar inecek ise, henüz ahlaki değerleri olmayan çocuğa nasıl ahlaki değerler kazandırılacak? Ahlaki değerler önce evde, ailede çocuğa kazandırılması gerekmiyor mu? Çocuğa okulda kazandırılacak ahlaki değerler mi evde desteklenmeli, evde kazandırılacak ahlaki değerler mi okulda desteklenmeli? Bu dengeyi nasıl kuracaksınız? Çocuğa hangi ahlakî öğretileri öğreteceksiniz Sn Babacan? İdeolojik temelli mi, İslami temelli mi?

Üç-dört yaş aralığında ki çocuklarda çok yönlü dil gelişiminin olduğu dönem olarak bilinir. Bu yaştaki çocuklar toplum içerisinde nasıl karışsın, sosyalleşsin? Çok yönlü dil gelişiminde ciddi sorunlarla karşılaşılmaz mı?

Ahlakî gelişimde sorunlar, çok yönlü dil gelişiminde sorunlar yaşayan bir çocuğa nasıl sağlıklı bir eğitim verecek, gerçek kişiliğin oluşmasına katkı sunacaksınız ki? Mizacın oluşum evrelerinde çocuk ürkek, tedirgin, kaygılı ise nasıl bu eğitim sisteminin vizyoner olduğundan bahsedeceğiz?

Sayın Babacan, hadi hepsini bir kenara bırakalım. Hani eğitim programınızın detayları nerede? Hangi kaynaklarla öğrencileri eğitecek, zorunlu eğitim yaşını 3 yaşına indirgeyeceksiniz? Hangi finansman kaynaklar ile? Hangi sosyal, kültürel ortamlarla bunu sağlayacaksınız? Bunları da kamuoyuna açıklamanız gerekmiyor mu? Hadi devletin finansman kaynağını kullandınız varsayalım; hangi eğitim programları uygulayacaksınız? Hangi fiziksel koşulları kullanacaksınız? Bunları kültürel mirasımıza, manevi duygularımıza nasıl entegre edeceksiniz? Bunları açıklamadan bir cümle ile geçiştirip “Zorunlu eğitimi 3 yaşına indireceğiz” diyerek benim ve benim gibi milyonlarca eğitim gönüllüsünün gönlünü nasıl kazanmayı düşünüyorsunuz? Bu imkansız bir duruma kendinizi nasıl inandırabilmiş, koşullandırabilmişsiniz? Çevrenizdeki danışmanlarınızdan yardım almıyor musunuz? Çevrenizde eğitim danışmanları yok mu yoksa? Var da sizi yeterince bilgilendirmiyorlar mı? Perde arkasındaki eksik bir çalışma ve bilgi ile kamuoyu önüne çıkıp açıklama yaparak milyonların desteğini almayı düşünmeniz yanlış değil mi? Danışmanlarınızı, ekibinizi değiştirmeyi düşüyor musunuz?

Sathî, afakî konuşmalar öyle gösteriyor ki Babacan liderliğinde kurulan Deva partisi eğitim sorunlarına deva olamayacak.

Babacan aynı konuşmasında “Soru soran gençlerden korkmayacağız…” diyor. Ben de aklıma gelmişken sormak istiyorum; Deva mı önemli dava mı?