Dolar (USD)
32.59
Euro (EUR)
34.65
Gram Altın
2497.32
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Din dersleri ve Anayasa Mahkemesi

Ülkemizde garip şeyler oluyor, tuhaf ve anlaşılması zor kararlar alınıyor.

Sözünü edeceğimiz bir mahkeme kararı şaşkınlık uyandırdı:

Anayasa Mahkemesi ‘skandal’ bir karara imza atmış. Mahkeme, zorunlu din dersini görüştüğü dosya için "hak ihlali" kararı vermiş.

Dosya 8 yıldır devam ediyormuş.

2014 yılında zorunlu din dersinin din özgürlüğünün ihlali olduğu gerekçesi ile yapılan bireysel başvuru, Anayasa Mahkemesi tarafından 7 Nisan'da değerlendirilmiş.

AYM, 8 yıldır görüşülen dosya için şu kararı açıklamış:

“Anayasa’nın 24. Maddesi'nin dördüncü fıkrasında güvence altına alınan ebeveynlerin eğitim ve öğretimin kendi dinî ve felsefi inançlarına göre yapılmasını sağlama hakkının ihlal edildiğine karar verildi.”

Zorunlu din dersi için açıklanan kararın, 10 Nisan 1928’de Anayasa'nın ikinci maddesinden "Türkiye Devleti'nin dini İslam’dır" ifadesinin çıkarılmasıyla aynı haftaya denk gelmesi ayrıca dikkat çekmiş.

Haber medyada böyle yer almış.

Mahkemenin aldığı bu kararı yadırgadığımı ifade etmek istiyorum. Neden mi?

*İlk olarak, her çocuk ve genç içinde bulunduğu toplumun dinini ve dini değerlerini tanımak, bu konuda bilgili olmak zorundadır. En azından genel kültür için bu eğitim gerekir. Bunu okulda almayacaksa nereden alacaktır?

*Sonra dinler var oluş anlamını açıklarlar. Dünyanın güneşin etrafında döndüğünü bilim açıklar ancak dünyanın niçin var olduğunu, insanın neden yeryüzünde bulunduğunu bilim değil dinler izah eder.

*Bir başka husus da yakın zamanda yaşadığımız FETÖ ve Adnancılık gibi sapık ve gençleri uçuruma sürükleyen din görünümlü akımlardan korunmak için de dini eğitim şarttır.

*Ayrıca çocuk ve genç bilmelidir ki sorumsuz değildir; iyi ve kötüyü, hayırlı ve hayırsızı ayırmak için manevi bir bakış açısı lazımdır. Yaptıklarından sorguya çekilecektir. Bunu da ancak dini eğitim verebilir.

*Birileri çıkıp ‘Ben matematiğe inanmıyorum’ veya ‘Neden Türkiye Coğrafyası veya Türk Tarihi gibi dersler var?’ dese bunlar da ders olmaktan çıkarılacaktır?

Daha pek çok sebepten din derslerinin zorunlu olmaktan çıkarılması yanlış ve hatalı olmuştur.