Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.59
Gram Altın
2479.11
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

15 Ocak 2022

​'Edirne-İmralı' mesajının arkasındaki?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kısa zaman önce sokağı karıştıranların 15 Temmuz’da olduğu gibi karşılarında halkı göreceğini söyledikten kısa zaman sonra Kazakistan’da sokak olaylarının çıkması ve ardından yaşananların arka planında ABD’nin adının geçmesi acaba Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajının yurt içine değil de yurt dışına mı olduğu sorusunu akıllara getirdi?

Bu hafta ise bambaşka bir durum daha ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti TBMM Grup toplantısındaki “CHP'nin başını çektiği ittifakın bir cenahını oluşturan PKK’nın güdümündeki parti ne yapacağını, ne söyleyeceğini, nasıl davranacağını belirlemek için milletvekillerinin dağdaki eli silahlı sevgililerinden gelecek icazeti bekliyor. Bunların göğsündeki şeref madalyası dağa kaçırdığı yavrular, bunlardaki vicdan bu. Ama Edirne’deki en büyük hesabı İmralı’dakine verecek.” açıklaması çok dikkat çekti.

Edirne Cezaevinde tutuklu bulunan ve Hendek ve Kobani Olaylarındaki sorumluluğu nedeniyle yargılama süreci devam eden HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın İmralı’da ömür boyu hapse mahkum edilen eli kanlı bebek katili sözde PKK elebaşı Abdullah Öcalan’a hesap vereceği ifadesi hemen “Kime, ne mesaj veriliyor?” sorusunu akla getirdi.

Selahattin Demirtaş’ın AİHM tarafından alınan kararla serbest bırakılması talep edilmişti.

Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi’nde Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş hakkında alınan AİHM kararlarının uygulanması için sonraki toplantı olan 5 Şubat tarihi işaret edilmişti.

Abdullah Öcalan’ın yakalandıktan sonra “Devletimin hizmetindeyim.” ve “Beni kullandılar.” Şeklinde itirafları, zamanı gelip de doğru zemini bulan Türkiye’nin açılımlar yoluyla Kürt Meselesi’ni bitirme çabasında karşılık buldu.

Buna rağmen HDP’nin ve “Başkan Apo’nun heykelini dikeceğiz.” diyen Selahattin Demirtaş’ın açıklamalarıyla son erdi.

Abdullah Öcalan’ın silah bırakma çağrısına cevap vermeyen PKK’nın üst kanadı HDP ile doğu illerinde ele geçirdiği belediyelerde öz yönetimler ilan etme stratejisini sahaya sürdü ve sonunda devlet demir yumruğunu göstererek gerçek gücün kimde olduğunu gösterdi.

Hatırlatmalardan sonra açıklamaya dönersek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu çıkışını “Yeni Kürt Açılım şifresi!” olarak değerlendirenler varsa da erken bir yorum olur.

Grup konuşmasından sonraki gün Avrupa Birliği üye ülkelerin Ankara Büyükelçileri ile bir araya gelen Erdoğan, yaşanan tüm sorunlara ve anlaşmazlıklara rağmen Türkiye’nin tam üyelik hedefinin devam ettiğini açıkça tekrar ilan etmesi açılım algısını güçlendiriyor.

Aynı zamanda Yunanistan’ın Türkiye’ye karşı Akdeniz Girişiminde İsrail ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi deniz alanlarındaki doğal gazın deniz altından geçirilecek bir boru hattıyla Yunanistan ardında da İtalya ile Avrupa pazarına ulaştırma amacına karşı yıkıcı bir adım geldi.

ABD, Doğu Akdeniz’de EASTMED Doğal Gaz Boru Hattı projesine olan desteğini çektiğini ilan ederek Yunanistan’ın diplomatik kozunu yok etmesi Biden’ın “Tüm diktatörleri göndereceğiz” söylemiyle Erdoğan’ı karşısına almaktan çok uzakta kalıyor.

ABD’nin diplomatik bir hata yapmadığı söyleyerek Çin’in Kuşak Yolu’nun geçtiği Kazakistan ve Türkiye’nin önemli bir dönemeçte olduğunu ve AB ve ABD ile arka kapı diplomasisiyle kamuoyu önünden verilen mesajlarla başka adımların konuşulduğunu söylemek mümkün.