Dolar (USD)
32.71
Euro (EUR)
34.78
Gram Altın
2515.01
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

20 Haziran 2018

Efendimiz, yas tutmayı doğru bulmamıştır

Uhud Savaşı'nın son bulduğu gündü. Peygamberimiz amcası Hamza'nın cesedini aramaya başlamıştı. Onu bulduğunda cesedi, onu öldüren mızrakla birlikte yerde yatıyordu. Bu görüntü onu çok üzdü. Ama buna rağmen, şu sözleri söylemekten de geri durmadı:

-Ya Hamza! Sevgili amcamu2026 Eğer yas tutmak, İslam'da yasak olmayıp serbest olsa idi, ben senden sonra, artık sevinmeyi bırakırdım. Hep yas tutardım.

Büyük sahabi Ebu Musa Eş'ari, Peygamberimizden amcası Hamza'nın ardından, "yas tutmanın" cahiliye devrinde kalan adetlerden biri olduğunu söylediğini bildirmiştir. (Kütüb-i Sitte)

Hatta Allah Resu00fblü, yas tutma alameti olarak, cenaze için özel renkte ve modelde bir kıyafet giyilmesini bile yasaklamıştır. (İbn-i Mace, Cenaiz 17)

Çünkü yas tutmak, imanlı bir insana yakışmadığı gibi İslami bir tutuma da uymaz. Peygamberimizin yas tutmayı yasaklama sebeplerinden bir diğeri de insanın, yas tutarken sergilediği davranışlardır.

Cahiliye döneminde, yas tutan adam, özellikle kadınlar, saçlarını ve başlarını yolarlar, feryat ve figan koparırlardı. İsyan ve şikayet dolu ağıtlar yakarlardı. Bu davranışlar, İslam'ın ölüm inancıyla bağdaşmayan eylemlerdir. Çünkü İslam'a göre ölüm sevdiği kişiden insanın ebediyen, kavuşmamak üzere ayrı düşmesi değildir. Ölüm, aksine sevenlerin sevdiklerine kavuşmasıdır.

Ölüm, yokluğu gidiş, toprak olup bitiş de değildir. Sonsuz bir aleme geçiş, fani boyuttan beka boyutuna sıçrayıştır.

Ölüm, mü'min için, dünyada yaptıklarının mükafatını, iyiliklerinin sevabını elde ediştir.

Ölüm, böyle güzel bir gerçeğin ifadesi iken ölünün ardından yas tutmalar, yüksek sesli sızlanmalar, gafletin en derinidir.

Allah Resu00fblü hakkında, yas tutma konusu ile ilgili şu tespit, çok doğru ve yerindedir:

"Eğer Allah yas tutmayı serbest kılsaydı, Peygamberimiz en büyük yas tutmayı, ölümüne en çok üzüldüğü amcası Hamza için yapardı."

Efendimiz, amcası Hamza için bile yas tutmadığına göre, İslamiyet hakkında yas ve matem dini imiş gibi bir algı oluşturan görüntülerin, İslam'a ne derece uygun olduğu üzerinde düşünülmelidir.