Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
34.78
Gram Altın
2416.47
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

30 Temmuz 2022

Ekonomik Güven Endeksi 93,4 oldu

Tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini gösteren ekonomik güven endeksi, Haziran ayında 93,6 iken, Temmuz ayında yüzde 0,2 oranında azalarak 93,4 değerini aldı. Önceki ay yüzde 3,3 azalan ekonomik güven endeksindeki Temmuz ayında kaydedilen düşüşün sınırlı kalması, tüketici ve inşaat sektörü güven endeksindeki artıştan kaynaklandı.

Bu yılın Şubat ayına kadar genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği gösteren 100 eşik değerin üzerinde kalan endeks son birkaç aydır geriliyor. Bu duruma neden olan unsurların başında, enflasyondaki yüksek seyir, döviz kurlarının yeniden yükselişe geçmesi, küresel çapta gıda ve enerji fiyatlarının artması ve maliyetlerin yükselmesi geliyor.

TÜİK verilerine göre; Temmuz ayında reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi bir önceki aya göre yüzde 2 oranında azalarak 102,5 değerini, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 1,5 oranında azalarak 117,8 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 4,5 oranında azalarak 113,4 değerini aldı. Tüketici güven endeksi yüzde 7,4 oranında artarak 68 değerini, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 2,4 oranında artarak 85 değerini aldı.

Reel kesim (imalat sanayi), hizmet sektörü ve perakende ticaret sektörü güven endekslerindeki düşüşe rağmen endeks değerlerinin hâlâ 100’ün üzerinde kalması iyimser duruma işaret ediyor.

Alt endekslere bakıldığında;

Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre, son 3 aylık dönemde iş hacmi-satışlar alt endeksi yüzde 7,2 azalarak 130,2'ye, gelecek 3 aylık dönemde iş hacmi-satışlar beklentisi alt endeksi de yüzde 5,1 oranında azalarak 104’e geriledi. Enflasyon oranının yüzde 78’i geçmesi, düşen alım gücü ve öne çekilen talep neticesinde iç talepte bir durgunluk bekleniyordu. Bu durumun iş hacmi-satışlara da yansıdığı görülüyor. Buna rağmen gelecek 3 aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi alt endeksinde yüzde 0,2 oranında sınırlı bir düşüş kaydedilmiş.

Yaz dönemine rağmen bu ay gerileyen hizmet sektörü güven endeksinde, gelecek 3 aylık dönemde hizmetlere olan talep beklentisi alt endeksinde yüzde 3,2 oranında düşüş olması dikkat çekiyor. Fiyatlardaki artışın yanı sıra tekrar yükselişe geçen vaka sayılarının da bu düşüşte etkili olduğunu söyleyebiliriz. Buna bağlı olarak gelecek 3 aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisinde de yüzde 0,6'lık bir düşüş gerçekleşmiş.

İnşaat sektörü güven endeksi son iki aydır yükseliyor. İnşaat maliyetlerindeki yıllık artış Mayıs ayında 106,6’dan 105,73’e gerilese de hâlâ çok yüksek. Buna ilaveten orta vadede maliyetlerin ne kadar artacağını öngörebilmek de oldukça zor. Buna karşın konut kredilerine yönelik yapılan düzenlemelerin sektör açısından olumlu karşılandığını söyleyebiliriz. Gelecek 3 aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi alt endeksindeki yüzde 3,9’luk, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi alt endeksindeki yüzde 0,8’lik artış da bu duruma işaret ediyor.