Dolar (USD)
32.60
Euro (EUR)
34.82
Gram Altın
2494.42
BIST 100
9507.13
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 Şubat 2022

Ekonomik güven endeksi 98,2 oldu

Tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini gösteren ekonomik güven endeksi, Ocak ayında 100,8 iken, Şubat ayında yüzde 2,6 oranında azalarak 98,2 değerini aldı. Ekonomik güven endeksi Aralık ayı hariç son 7 aydır genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği gösteren 100 eşik değerin üzerinde kalmıştı. Tüm kısıtlamaların kaldırıldığı Temmuz ayından bu yana ekonomik faaliyetlerde, turizm ve ihracatın da katkısıyla ciddi bir iyileşme kaydedilmişti. Ancak enflasyondaki artış hızlandığından beri özellikle tüketici güven endeksinde belirgin bir düşüş olduğu görülüyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre; Şubat ayında tüketici güven endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,8 oranında azalarak 71,2 değerini, reel kesim güven endeksi (imalat sanayi) yüzde 1,8 oranında azalarak 109,9 değerini, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 1,2 oranında azalarak 118,7 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 3,8 oranında azalarak 119,8 değerini, inşaat sektörü güven endeksi ise yüzde 3,3 oranında azalarak 82,7 değerini aldı.

Elbette aylık değişimlerde oynaklık fazla oluyor. Örneğin bir önceki ayda inşaat dışında kalan tüm güven endekslerinde artış gerçekleşmişti.

Bu endeks değerleri normal şartlar altında ülkenin ekonomik göstergelerine karşı son derece duyarlıdır. Örneğin sanayi üretiminin güçlü seyrettiği ve ihracatın arttığı dönemlerde reel kesim güven endeksi de yükselir. Ya da konut kredi faizlerinin düştüğü, talebin arttığı, döviz kurlarının yatay seyir izlediği ve maliyetlerin tahmin edilebilir olduğu zamanlarda inşaat sektörü güven endeksi de artar.

Ancak son birkaç aya ait verilere bakıldığında güven endeksleri ile temel göstergeler arasındaki korelasyonun zayıfladığını görüyoruz. Buna ilaveten alt endekslerde de bazı tutarsızlıklar mevcut. Verinin detayına bakıldığında;

Perakende ticaret sektöründe gelecek 3 aylık dönemde tedarikçilere verilecek sipariş miktarı beklentisi alt endeksi yüzde 2,5 azalarak 116,8’e, gelecek 3 aylık dönemde iş hacmi-satışlar beklentisi alt endeksi ise yüzde 2,2 oranında azalarak 119,8’e gerilemiş. Buna karşın gelecek 3 aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi alt endeksi yüzde 1,5 artarak 121'e, gelecek 3 aylık dönemde satış fiyatları beklentisi alt endeksi ise yüzde 2,6 artarak 163,2'ye yükselmiş. Diğer bir ifadeyle perakende ticaret sektöründe önümüzdeki 3 ay boyunca bir durgunluk olması bekleniyor. Faaliyetlerde yavaşlama beklentisi olmasına rağmen çalışan sayısında artış olacağının tahmin edilmesi dikkat çekiyor.

Tüketici güven endeksinde ise gelecek 12 aylık dönemde konut satın alma veya inşa ettirme ihtimali alt endeksinde yüzde 7,2’lik artış gerçekleşmiş. Kamu bankalarının konut faiz oranlarını düşürmesiyle birlikte ipotekli konut satışlarında bir hareketlilik olmuştu.

Gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimali alt endeksi yüzde 13,7, geçen 12 aylık döneme göre gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi alt endeksi ise yüzde 1,7 oranında azalmış. Bu durum da önümüzdeki dönem tüketim harcamalarının daralacağına işaret ediyor.