Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


En büyük siber suç endişesi sahte haberler!

Lloyd's Register Foundation'ın yayınladığı rapora göre, siber suçlar küresel nüfusun en büyük endişelerinden biri haline geldi. Ayrıca salgın döneminde artan sahte haberler de bu tür riskler arasında en üst sırada yer alıyor. Birleşik Krallık’ta hizmet veren bir hayır kurumu olan Lloyd's Register Foundation; 142 ülkede 150 bin kişiyle yapılan görüşmelerden derlenen ilk Dünya Risk Anketi'nin sonuçlarını açıkladı. Ankete katılanların yaklaşık % 71'i siber suçları en büyük endişelerinden biri olarak gösterdi ve neredeyse tüm internet kullanıcıları siber suçların birtakım yönlerinden korkuyor.

En büyük endişe kaynağı sahte haberler!

Bu kategorideki en büyük endişe, çevrimiçi dolandırıcılığın (% 45) ve siber zorbalığın (% 30) önüne geçen sahte haberler (% 57) oldu. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde sonuçlar ülkeye ve bölgeye göre değişkenlik gösterdi. Örneğin, Birleşik Krallık'ta yanıt verenlerin çoğu sahte haberler (% 62) ve çevrimiçi dolandırıcılık (% 69) konusunda endişeliydi. Portekiz (% 78), Fransa (% 74) ve İspanya (% 71) dâhil olmak üzere diğer Batı Avrupa ülkelerinin internet dolandırıcılığından endişelenme olasılığı daha da arttı. Siber zorbalıkla ilgili endişeler, geniş genç nüfusları sayesinde düşük gelirli ekonomilerde en güçlüydü. 15-29 yaşları arasındaki katılımcıların yaklaşık üçte biri (% 34), 65 yaş ve üzerindekilerin yaklaşık beşte birine (% 21) kıyasla çevrimiçi zorbalık konusunda endişelendiklerini söyledi. Kadınlar (% 32) bu konuda erkeklerden (% 28) biraz daha endişeliydi.

Küçük işletmeler büyük risk altında!

Lloyd's Register Foundation CEO'su Richard Clegg, anketin dünya nüfusunun % 98'inin görüşlerini temsil ettiğini söyledi. Bu açıklaması gerçekten dikkat çekiciydi. “İnsanların ne düşündüğünü bilmek, insanların risk hakkındaki düşünceleri ile güvenliklerine yönelik tehdit deneyimleri arasındaki boşlukları belirlememize yardımcı olacaktır” sözlerini de ekledi.

Küçük İşletmeler Federasyonu (FSB), Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı ve İşletme Departmanı tarafından yapılan yeni araştırma, FSB üyelerinin% 41'inin son 12 ayda siber suç mağduru olduğunu ve ortalama maliyeti işletme başına yaklaşık 4 bin £ olarak belirlediğini gösteriyor. Her 10 üyeden yaklaşık üçü, tipik olarak bir müşteri veya müşteri tarafından (% 13) veya 'kart mevcut değil' sahtekarlığı (% 10) yoluyla dolandırıcılık kurbanı olmuştur.

İşletmeler için en yaygın tehdit, ankete katılanların% 20'sinin kurbanı olduklarını söylediği virüs enfeksiyonlarıdır; % 8'i bilgisayar korsanlığı mağduru ve% 5'i güvenlik ihlali yaşadığını söylemiştir. Küçük İşletmeler Federasyonu'nun ulusal politika başkanı Mike Cherry yaptığı açıklamada, "Siber suç, küçük firmalar için gerçek ve büyüyen bir tehdit oluşturuyor ve bu göz ardı edilmesi gereken bir şey değil.” İfadelerini kullandı.

Çevrimiçi suçlara karşı antivirüs şart!

Aynı zamanda rapor, üyelerin neredeyse % 20'sinin inatçı birisinin kendilerini siber suçlardan korumak için herhangi bir adım atmadığını ortaya koydu. İyi haber şu ki, ankete katılanların% 36'sı kendilerini dolandırıcılıktan korumak için düzenli olarak güvenlik yamaları yüklediklerini söylüyor ve 10 üyeden neredeyse altısı çevrimiçi suça maruz kalmalarını en aza indirmek için virüs tarama yazılımlarını düzenli olarak güncelliyor. Kısacası antivirüs kullanımı bizler açısından da hayati önem taşıyor. Sanal ortamda %100 güven mümkün değildir. Dijital bilinç ve tedbir almak oldukça önemlidir.