Dolar (USD)
32.59
Euro (EUR)
34.85
Gram Altın
2494.41
BIST 100
9644.3
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


​Facebook, Instagram, WhatsApp koptu, hayat durdu!

Facebook, Instagram, WhatsApp ve Messenger, pazartesi günü dünya çapında 6 saate yakın bir süreliğine çöktü. Facebook yaptığı açıklamada, kesintinin nedeninin, şirketin veri merkezleri arasındaki ağ trafiğini koordine eden ve tüm Facebook hizmetlerini durduran kademeli bir etkiye sahip olan omurga yönlendiricilerinde yapılan bir yapılandırma değişikliği olduğunu doğruladı. Bu sadece Facebook'un değil, Facebook'un çalıştırdığı her şeyin de ortadan kalkması anlamına geliyordu. Facebook personelinin de kendi iletişim platformu Workplace'e erişemediği ve güvenlik geçiş sisteminin kesintiye uğraması nedeniyle ofislerine erişemediği de bildirilmişti. Facebook şimdiye kadar neyin yanlış gittiği ve nasıl düzeltildiği hakkında fazla ayrıntıya girmedi. Ancak sosyal medya devinin sorunun kaynaklandığı sunucuları manuel olarak sıfırlamak için Kaliforniya'daki sunucularına teknik bir ekip gönderdiğine dair çok sayıda rapor da vardı.

Açıklamalar art arda geldi!

Facebook, hizmetlerinin tekrar çevrimiçi olduğunu belirten bir bildiri yayınladı ve şu ifadelere yer verdi: “Dünyanın dört bir yanında bize güvenen devasa insan ve işletmeler topluluğuna: üzgünüz. Uygulamalarımıza ve hizmetlerimize yeniden erişim sağlamak için çok çalışıyoruz ve şimdi tekrar çevrimiçi olduklarını bildirmekten mutluluk duyuyoruz. Bizimle birlikte olduğunuz için teşekkür ederiz” dedi. Sorunu çözmek 5 saat sürdü. Bunun nedeni, Facebook çalışanlarının kendi sistemlerinde kilitli kalması ve bazılarının ofislerine bile erişememeleriydi. Kesintileri izleyen bir web sitesi olan Downdetector, dünyanın dört bir yanından konuyla ilgili 10,6 milyon rapor olduğunu söyledi. Ancak, birçok insan rapor vermiyor ve 3,5 milyardan fazla kullanıcısıyla dünyanın büyük bir bölümünü etkilediği tahmin ediliyor.

Kullanıcılar hata bildirimi gönderdi!

75 binden fazla kişi WhatsApp hakkında şikâyette bulundu, yüzde 43'ü uygulamanın kendisiyle ilgili sorunları bildirirken, yüzde 28'i sunucu bağlantısını ve yüzde 28'i mesaj göndermeyle ilgili olduğunu bildirdi. 30 binden fazla Instagram kullanıcısı da benzer şikayetlere sahipti; yüzde 51'i uygulamayla, yüzde 26'sı sunucu bağlantısıyla ve yüzde 23'ü web sitesini gerekçe göstererek şikayet gönderdi.

Pazartesi günü ilerleyen saatlerde, Facebook'un altyapı başkan yardımcısı Santosh Janardhan, şirketin "bugünkü platformlarımızdaki kesintinin neden olduğu rahatsızlıktan dolayı üzgün olduğunu" belirten bir bildiri yayınladı. "Mühendislik ekiplerimiz, veri merkezlerimiz arasındaki ağ trafiğini koordine eden omurga yönlendiricilerindeki yapılandırma değişikliklerinin bu iletişimi kesintiye uğratan sorunlara neden olduğunu öğrendi. Ağ trafiğindeki bu kesinti, veri merkezlerimizin iletişim şeklini kademeli olarak etkiledi ve hizmetlerimizi bir noktaya getirdi” dedi.

Basit bir DNS hatası mıydı?

Daha önce, birden fazla güvenlik uzmanı, olası bir suçlu olarak bir Etki Alanı Adı Sistemi (DNS) sorununa hızla işaret etti. Saat 13:00 civarında, Cisco'nun internet analiz bölümü ThousandEyes Twitter'da yaptığı açıklamada, testlerin kesintinin devam eden bir DNS hatasından kaynaklandığını gösterdiğini söyledi. DNS, web sitesi adlarını bir bilgisayar tarafından okunabilen IP adreslerine çevirir. Genellikle "internetin telefon rehberi" olarak adlandırılır.

Kesinti büyük zararlara sebebiyet verdi ve iletişimi kopma noktasına getirdi. Bu durum artık alternatiflere yönelmemiz gerektiğini açık bir şekilde gösteriyor.