Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.82
Gram Altın
2418.50
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

19 Mart 2022

​Faiz Oranı Değişmedi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 14'te sabit tuttu.

Beklentiler de bu yöndeydi çünkü Aralık ayı PPK toplantı metninde ‘...para politikası etki alanı dışındaki arızi faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin ima ettiği alanın kullanımının tamamlanmasına karar vermiştir, kararların birikimli etkileri 2022 yılının ilk çeyreğinde yakından takip edilecek..’ ifadeleri kullanılmıştı. Bu ifadelerden 2022 yılının ilk 3 ayında faiz oranında bir değişikliğe gidilmeyeceği sonucu çıkarılmıştı. Beklentiler doğrultusunda PPK’nın son 3 toplantısında da faiz oranı sabit tutuldu.

2022 Ocak ayında yine TCMB tarafından yayımlanan enflasyon raporunda, enflasyonun yılın ortasında yüzde 50-55 seviyesinde zirve yapacağı, 2022 yılı sonunda ise yüzde 23,2’ye ineceği tahmin edilmişti.

Ancak bu kısa süre zarfında yaşanan dış gelişmeler, diğer bir ifadeyle Merkez Bankası’nın kontrolü dışında vuku bulan olaylar ülke ekonomisine olumsuz yönde yansıdı. FED'in 3 yıl sonra faiz artırması ve faiz artışının devam edeceği yönünde mesaj vermesi, kuzeyimizde yaşanan krizin enerji ve gıda fiyatlarına etkisi, bu çatışmalar uzadığı takdirde turizm sektörünün zarar görecek olması ve 2 yıldır devam eden küresel salgının bir türlü bitmemesi ekonomik görünümü bozan unsurların başında geliyor.

Enerji fiyatlarındaki artış ve belirsizliklere bağlı olarak bu yıla ait turizm gelirlerindeki muhtemel düşüş de cari dengeyi negatif yönde etkileyecektir.

Geçen aya ait toplantı metninde yer alan ‘cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin güçlenerek devam ettiği ve 2022 yılında cari fazla verilmesi öngörülmektedir’ cümlesi çıkarılırken, yerine ‘...cari işlemler dengesinde enerji fiyatlarından kaynaklanan riskler yakından takip edilmektedir. Cari işlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesi, fiyat istikrarı için önem arz etmektedir...’ ifadesinin koyulması da bu durumu teyit ediyor.

Mart ayı PPK toplantı metnine bakıldığında; enflasyonda yakın dönemde gözlenen yükselişte; sıcak çatışma ortamının yol açtığı enerji maliyeti artışları, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının geçici etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar ve talep gelişmelerinin etkili olduğu vurgusu yapılmış.

Enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risklerin geçici olarak nitelendirilmesi dikkat çekiyor. Buna ilaveten takip edilmektedir ifadesi de bir süre daha faiz oranının değişmeyeceğine işaret ediyor.

TÜİK verilerine göre Şubat ayı enflasyonu yüzde 54,44’e yükselmişti ki bu artışta Ukrayna’da yaşananlar henüz etkili olmamıştı. Piyasa beklentileri de fiyatlardaki artışın önümüzdeki dönemde de devam edeceği yönünde ağırlık kazanıyor.

Öte yandan bundan 3 ay önce 18 TL’yi geçen dolar kuru için de benzer tahminler yapılıyor, dolar kurunun Mart ayına kadar 22-25 TL’ye çıkacağı iddia ediliyordu. Çünkü gidişat bunu gösteriyordu. Ancak kur korumalı mevduat sisteminin devreye girmesiyle bu tablo değişti ve döviz kurunda bir istikrar sağlandı.

Aynı başarıyı fiyat istikrarı için de beklerken, umuyoruz ki enflasyondaki bu yüksek seyir geçici olur ve fiyatlar bir an önce normale döner.