Dolar (USD)
32.53
Euro (EUR)
34.86
Gram Altın
2437.34
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

18 Aralık 2021

​Faiz Oranı Yüzde 14'e İndi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu yüzde 15 olan politika faizini beklentiler doğrultusunda 100 baz puan indirerek yüzde 14'e çekti.

Faiz oranındaki değişimin kaç puan olacağından ziyade toplantı metnindeki söylemler daha fazla merak ediliyor. Çünkü önümüzdeki dönemde izlenecek politikaların nasıl şekilleneceğine dair açık ya da kapalı mesajlar yatırım kararları açısından büyük önem arz ediyor. Buna ilaveten döviz kurlarının artması ve enflasyonun yükselmesi nedeniyle faiz oranının artacağını ya da sabit kalacağını bekleyenler ise hangi gerekçelerle faiz indirimine karar verildiğini öğrenmek istiyor. Diğer yandan Merkez Bankası’nın döviz kurlarındaki sağlıksız fiyat hareketleri nedeniyle son 2 haftada 4 kez piyasaya satış yönünde müdahale etmesi de faiz indirimlerinin devam etmeyeceği düşüncesini güçlendirmişti.

Metnin içeriğine bakıldığında ‘…politika faizinin 100 baz puan indirilerek, arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki arızi faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin ima ettiği alanın kullanımının tamamlanmasına karar vermiştir. Alınmış olan kararların birikimli etkileri 2022 yılının ilk çeyreğinde yakından takip edilecek ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla geniş kapsamlı politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülecektir..’ ifadelerinin yer aldığı görülüyor. Açıkça belirtilmiş olmasa da, yakından takip etmek, herhangi bir müdahalede bulunmadan izlemek anlamına geliyor. Şayet öyleyse, 2022 yılının birinci çeyreğinde (Ocak, Şubat ve Mart) faiz indirimi yapılmayacağı sonucu çıkarılabilir.

Kasım ayı toplantı metninde yer alan Kurul, sınırlı alanın kullanımını Aralık ayında tamamlamayı değerlendirecektir ifadesinin son toplantı metninde tamamlanmasına karar vermiştir olarak güncellenmesi de bu durumu destekliyor.

Bir süredir yeni ekonomik model konusu tartışılıyor. Kısaca ifade etmek gerekirse; kredi faiz oranlarının düşmesi yatırımları artıracak, döviz kurlarının yükselmesiyle ucuzlayan TL varlıkları cazip hale gelecek ve ihracat artacak. Bunun sonucunda ise hem işsizlik azalacak hem de döviz girişi ile cari açık kapanacak ve Türk lirası tekrar değer kazanacak.

Cari denge verilerinin ihracatın da katkısıyla son 3 aydır başarılı bir tablo çizdiğini söyleyebiliriz. Yine Merkez Bankası’nın en son açıkladığı ödemeler dengesi istatistiklerine göre cari işlemler hesabı, Ekim ayında 3.156 milyon ABD doları fazla verdi.

Diğer yandan krediler için benzer bir tablo henüz gerçekleşmedi.

Eylül ayından bu yana toplamda 500 baz puanlık faiz indirimi yapıldı. Ancak bu durum kredilere aynı oranda yansımadı. Ekim ayı toplantı metninde parasal duruşun sıkılığı ticari kredilerde öngörülenin ötesinde daraltıcı etki yapmaya başlamıştır ifadesi yer alırken Kasım ayında ise para politikası duruşunda yapılan güncellemenin ticari krediler üzerinde olumlu etkileri görülmeye başlamıştır açıklaması yapılmıştı. Son toplantı metninde ise ticari ve bireysel krediler yakından takip edilmektedir söylemi, açık bir mesaj vermese de ticari krediler de bir canlanma olduğuna işaret ediyor.