Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.79
Gram Altın
2426.39
BIST 100
9722.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

28 Temmuz 2022

Fatih mi yezid mi?..

Memleketi kurtarmanın, insanı kurtarmanın, insanlığı kurtarmanın yolu nedir?

Edep ve ahlak, ilim ve yetenek, usul ve erkânı hayata dâhil etmenin yolu nedir?

İnsanoğlunun birinci vazifesi, kendini ve etrafındaki insanları değerlendirip yetiştirmektir. İnsanın yol hikâyesi de budur. Memleketi ve kendini kurtarma hikâyesi de budur.

Yoldan çıkma hikâyesi de bunun içerisindedir. Kendisinin ve etrafındaki insanların edep ve ahlak, ilim ve yetenek, usul ve erkân hikâyeleri de bunun içerisindedir.

Senin kendine hayrın yoksa kendine yetecek edep ve ahlak, ilim ve yetenek, usul ve erkân gücün yoksa memleketi nasıl kurtaracaksın?

Sadece nutuk çekip dünyayı nasıl kurtarabiliyorsun? Böyle bir şey olabilir mi?

Olmaz. Mümkün değildir.

Şarlatanlık yaparak, sözde hoş görünerek “sizde ne yetenekler, ne edep ve ahlak timsalliği vardır” diyerek yalakalık yapanlara da aldanmamak gerekir.

İnsanın kendini ve etrafındaki insanları değerlendirmesi sistematiktir. İnsan, biricik ve hiçbir insanın aynısı olmadığı için her birinde mutlaka kuvveden fiile dökülecek bir cevher, bir mesaj vardır. Asıl marifet, kurumlarla toplumla beraber sistematik işleme çalışması ile o cevheri, o mesajı bulup çıkarabilmektir. Bu konuda gayret gösterilirse hiçbir şekilde şarlatanlık yapmaya, yalakalık yapmaya gerek de kalmaz. Gayet tabi hayırlı sonuç alınır.

Nasıl ki bir tabip; bir insanın bedenini kontrol edip kan ve idrar testi, röntgen filmi istiyor, iskelet ve kas yapısını, yağ dokusunu görüp inceliyor, sitoloji laboratuvarına göndererek muayene ediyor… Ve böylece insanın bedeni, kimyası, hücrelerine kadar vücudunun tüm özelliğini öğreniyorsa insanların yazdığı, konuştuğu, davrandığı ile zihin dünyası Allah vergisi zekâ ve yetenek, kişilik, karakter, edep ve ahlakı, vesaire tüm özellikleri katiyen öğrenilir.

Bir siyasetçi, bir âlim konuşma yapacak da edep ve ahlakı, kişiliği, karakteri öğrenilemeyecek?

Bir yazar, bir senarist, bir şair yazacak da edep ve ahlakı, kişiliği, karakteri öğrenilemeyecek?

Bir sinemacı, bir tiyatrocu rolünü oynayacak da edep ve ahlakı, kişiliği, karakteri öğrenilemeyecek?

Mümkün değildir. Kendi özelliklerini konuşmalarında, yazdıklarında ve oynadıklarında mutlaka insanlara yansıtıyorlardır.

Akşemseddin’in kişiliği, karakteri, edep ve ahlakı, yüceliği Sultan Fatih’ten anlaşılır. Sultan Fatih’in iddiası, cesareti, azmi ve gayreti, kendini değerlendirdiği ve Akşemseddinlerin Onu değerlendirdiği ile ortaya çıkmıştır. Yezid’in yezidliği, kişilik ve karakteri, edep ve ahlakı da tarihin yazdığı gibi kötülükleri de onun kendini değerlendirdiği ve onu değerlendirdikleri ile ortaya çıkmıştır.

Yunus Emre, Akşemseddin, Cezeri ve İbni Sinaların yol hikâyelerine bakıldığında mutlaka edep ve ahlak, ilim ve yetenek, usul ve erkân var. Memleketi, insanı ve insanlığı kurtarma hikâyeleri var.

Onların hikâyesi böyle… Senin hikâyende ne var?

Edep ve ahlak, ilim ve yetenek, usul ve erkân öncülüğünde, örnekliğinde senin yerin neresi?

Senin işlemen ile etrafındaki insanlar Fatih mi oluyor yezid mi?..