Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

02 Ekim 2021

Geciksen de yetiş!.. (2)

Eşim güzel yemekler hazırlamış, kuyudan soğuk su çıkarmışlar. -Arabistan sıcağında soğuk suyun kıymetini takdir edersiniz- Çardağın içerisinde güzel yemekler, soğuk sular eşim orada beni bekliyor. Çardağın kapısından kafamı uzattım, içeriye doğru baktım. Güzel yiyecekleri, suyu, beni bekleyen nimetleri gördüm. Kendi kendime dedim ki ‘Ebu Hayseme! Yazıklar olsun sana! Yazıklar olsun sana! Allah'ın Resulü (a.s.) kızgın güneşin altında, çöl sıcağında, yakıcı kumların üzerinde Allah için sefere çıksın; sen ise çardağında, eşinin yanında, sıcak yemeklerin başında keyif çatasın. Allah’tan reva mıdır? Yakışıyor mu sana’ dedim. Sonra kendi kendime bir söz verdim. Yemin ettim. “Vallahi Allah'ın Rasulüne (a.s.) ulaşıncaya kadar bir lokmasını ağzıma sürmeyeceğim. Bir damlasını içmeyeceğim, dedim ve çıktım” diyor. Apar topar hazırlandım, çabucak, tek başıma yola çıktım. Epeyce gittikten sonra ileride orduyu gördüm. Daha sonra Efendimiz (a.s.)’ın yanında olanlar anlatıyorlar “Arkadan birisinin geldiği görülünce; ‘Ya Rasülallah! Bir gelen var.’ diye haber vermişler. Efendimiz (a.s.) “Keşke gelen Ebu Hayseme olsa!” buyurmuşlar.

Allah'ın Resulü (a.s.)’ın, tabir caizse yüreğinin bir kısmı Medine'de emrine icabet etmeyip gelmeyenler ile beraber kalmış, Niye gelmediler, neden dinlemediler, neden isyan ettiler, helaklerini hazırlıyorlar” der gibi!

Allah’ın (c.c.) ve Rasûlü’nün (a.s.) emrine icabet etmemek, çağrısına cevap vermemek insan için felaket sebebidir. İnsanın ahiretini perişan eder, mahveder. Dünyası iyi olabilir. Bir eli yağda bir eli balda bir hayat sürebilir. İstediği her şey olabilir ama yaşamış olduğumuz dünya bizi cennete götürmüyorsa, çıkmış olduğumuz yolculuğun sonu cennetle sonuçlanmıyorsa bu hayatı yaşamanın ne anlamı olabilir?

Bir elimiz yağda bir elimiz balda olsa! İstediğimiz her şeye kavuşuyor olsak! İstediğimiz arabalara binsek, çok güzel evlerde yaşasak! Çok pahalı kumaşlardan yapılmış elbiseler giysek! Eğer ahiretimiz cennet olmazsa bunların zerre kadar faydası yok. Yatırımı buraya yapmamak lazım!

Ebu Hayseme “Gittim, en sonunda Efendimiz (a.s.)’ın yanına yaklaştım; “Yoluna anam, babam, canım kurban olsun ya Rasulallah! Geldim” dedim. Efendimiz (a.s.): “Ebu Hayseme! İyiki geldin. Gelmeseydin neredeyse helak olacaktın” buyurdu.

Şu hayatın debdebesi içerisinde, yoğun koşturmacalar içerisinde, dünyevileşmenin girdabına düştüğümüz zaman dilimi içerisinde, lüksün, şatafatın, dünyalık biriktirmenin birbirimize karşı çoklukla övünmenin adet haline geldiği, bizi kasıp kavurduğu bu günümüzde Ebu Hayseme’nin hayatından hayatımıza taşımamız gereken; “Geç bile kalmış olsan Allah ve Rasulünün çağrısına icabet etmekte acele et” mesajıdır. Allah ve Resulünün çağrısına mutlaka yetişmek gerekiyor. Her birimizin, Tebuk’tan geri kalanlara Cenab-ı Hakk’ın yaptığı uyarıdan çıkarmamız gereken dersler var.

“Ne oluyor size, Allah yolunda sefer çıkın denildiği zaman çakılıp kaldınız yere. Yoksa ahiretin karşılığında dünyaya mı razı oldunuz, dünyayı mı seçtiniz?”

İstifade edeceğiz dünyanın nimetlerinden. “Size rızık olarak verdiğimiz şeylerin güzellerinden, temizlerinden, helal ve temiz olarak yiyin” buyurur Allah (c.c.)

Dünyanın nimetlerinden istifade edeceğiz ama dünyanın bizi cennete götürecek bir yolculuk olması gerektiğini asla aklımızdan çıkarmayacağız. Yaşamış olduğumuz dünya hayatı bizi cennete götürmeyecek ise çok rahat, huzurlu, lüks ve şatafatlı bile olsa bir anlamının olmadığı da asla aklımızdan çıkmayacak “Size hayat verecek olan şeylere çağırdıkları zaman Allah ve Rasulüne, onların emrine icabet edin” çağrısına icabet edeceğiz.

Bileceğiz ki Allah'ın emrine uymakta hayat vardır. Bileceğiz ki Hz. Peygamber (a.s.)’ın çağrısına uymakta hayat vardır. Dünyada huzurlu kılacak mesajlar; Allah Rasulü (a.s.)’ın hayatında gizlidir. Bütün dünyadaki olumsuzluklar içerisinde sığınacak bir liman varsa bu Allah'ın kitabıdır. Allah'ın kitabına ve yaşayan Kur'an olan Efendimiz (a.s.)’ın ahlakına sığınmalı onun güzelliklerinin güzellik olarak hayatımıza taşınması için bir çaba içerisinde olmalıyız.

Rabbimiz Ebu Hayseme (r.a.) ve sahabe-i kiramın hayatından hayatımıza güzellikler taşıyabilmeyi nasip etsin.