Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Geleceğin en büyük tehlikesi: Casus yazılımlar!

Casus yazılımlar, ulus devletlerden kıskanç eşlere kadar herkes tarafından gizlice bilgi toplamak ve kişilerin bilgisi dışında hareketlerini izlemek için kullanılmaktadır. Özellikle akıllı telefon ve bilgisayar teknolojisinin yaygın kullanımıyla birlikte casus yazılımların sayısı da bir o kadar artmıştır. Casus yazılım, bir bilgisayardaki ya da telefondaki faaliyeti gizlice gözlemlemek ve bu gözlemleri birebir aktarmak için tasarlanmış geniş bir kötü amaçlı yazılım kategorisidir. Bu veriler çevrimiçi etkinliğinizi izlemek için kullanılabilir, hatta bu bilgiler reklamcı ve pazarlamacılara satılabilir.

Casus yazılımlar ne yapabilir?

Casus yazılımlar ayrıca hesap parolaları ve kredi kartı numaraları gibi kimlik hırsızlığı ve sahtekârlıkla sonuçlanabilecek kişisel bilgileri çalmak için de kullanılabilmekte, fotoğraflarınız ve gizli bilgilerinizin ifşasına neden olabilmektedir. Zira Birleşmiş Milletler, casus yazılımların özel hayat ve insan haklarına yönelik tehdidi artırdığını bildirdi. Nitekim bu söylem son derece doğrudur. Casus yazılımlar cihazlarınıza bulaştığında;

Oturum açma kimlik bilgilerini, görüntüleri, kişi listelerini, arama günlüklerini ve mesajları karşı tarafa aktarabilmekte,

Bir cihazın ön ve arka kameralarını kullanarak video kaydederek ve fotoğraf çekebilmekte,

GPS konumunu karşı tarafa iletebilmekte,

Ayrıca kişilerin kimlik bilgilerini paylaşmaları için kandırmak adına kimlik avı web sitelerine yönlendirebilmektedir.

Topluma mal olmuş gazeteciler, sanatçılar, siyasetçiler, ünlü isimlerin yanı sıra casus yazılım tehdidi her yaştan her kesimden bireyin özel hayatını olumsuz yönde etkileyebilmekte, izinsiz bir şekilde ele geçirilen bu veriler ve devletlerin istihbarati bilgileri sosyal medyada ifşa edilebilmektedir.

Casus yazılımlar hep kötü amaçlı mı geliştiriliyor?

Casus yazılımları tamamen zararlı olarak nitelendirmek pek de doğru değildir. Zira dünya genelindeki devletler zaman zaman bu kötü amaçlı yazılımları suçlulara ve teröristlere karşı kullanabilmektedir. Ancak genel olarak değerlendirdiğimizde çoğu casus yazılımın bu amaca uygun geliştirilmediği görülmektedir. Casus yazılım yaratıcıları, bireysel kullanıcıları hedeflemek yerine, olabildiğince fazla veri toplamayı ve bunları reklam verenlere, spam gönderenlere, dolandırıcılara veya ülkelere istihbarati bilgi olarak satmayı amaçlar.

Dünya genelinde hükümetlere ve güvenlik güçlerine gelişmiş bilgisayar korsanlığı araçları satılan ve yüksek kazançlı bir sektörün varlığı asla unutulmamalıdır. Birleşmiş Milletlerin de altını çizdiği gibi Bu tür casus uygulamalar ifade özgürlüğünü, insanların kişisel mahremiyetini ve özgürlük haklarını ihlal ediyor; muhtemelen yüzlerce kişinin hayatını tehlikeye atıyor, medya özgürlüğünü tehlikeye atıyor. Hatırlanacak olursa Yunanistan Ulusal İstihbarat Teşkilatı'nın, Yunanistan'ın en büyük üçüncü partisi PASOK'un lideri Nikos Andrulakis ile Yunan gazeteci Thanasis Koukakis'in telefonlarını "Predator" adlı casus yazılımla dinlediği ortaya çıkmış ve ülkede büyük yankı bulmuştu. Dolayısıyla casus yazılımlar tüm insanlık için her zaman bir tehdit durumundadır.