Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

21 Eylül 2020

Haydi çocuklar okula

Bütün yaşananların ötesinde okulların açılıp açılmayacağı konusu ana gündem olmaya devam ederken bugün açıldı okullar. Elbette arzulanan bir açılış olmasa da bu, okulun kapısından bir öğrencinin bile girmesi aylardır özlenen bir tablo idi.

Öğrenciler olmadan okulların sadece sıradan binalar olduğuna şahit olduk. Uzaktan eğitim hayatımıza girdi. Görünen o ki eğitimin uzaktan hali devam edecek ama sınırlı sayıda da olsa okullarda öğrencilerin olmasını herkes özledi.

Şimdi bütün öngörülerin inadına, beklenen şu; kademeli bir şekilde bütün sınıfların bir plan dahilinde okula kavuşmalarının sağlanması. Bir gün bile olsa, birkaç saat bile olsa öğrencilerin okullarına kavuşmalarının sağlanması herkesin beklentisidir.

Küresel bir kuşatma yaşadığımız muhakkak. Kafalardaki soru işaretleri her gün biraz daha artıyor. Aşı tartışmaları, istatistikler üzerindeki kafa karışıklığı, dünyanın tutumu ve daha birçok şey konuşulurken okullar da açılsın diyor artık toplumun büyük bir kesimi.

Her şey tedbirden geçiyor. Zaten göndermek istemeyenler yine göndermeyecek çocuklarını okula. Sonu görünen bir tünel olsa aldığımız yol bir nebze olsa umut edeceğiz ama bu salgının dünyanın başına daha ne kadar bela olacağını kestirmek güç. Tablo her gün yükselişteyken daha ikinci dalga başlamadı denmesi de çok manidar. Korku ve endişe devam ederken Avrupa ülkelerinde eğitimin devam ediyor olması da aslında bizde de bir plan dahilinde eğitim başlasın denmesi bu kara bulutları dağıtacaktır.

Her gün sokakta, avmde, halı sahada, internet cafede sarmaş dolaş çocukları görüyoruz. Bariz bir şekilde yaşanan şudur; yasakların en net olduğu alan maçlar ve okullar. Aslında maçlar da yapılıyor, sadece seyirci yok. Gol sevincini futbolcuların nasıl yaşadığını hepimiz görüyoruz. Düğünler bir şekilde yapılıyor, tatiller devam ediyor, pikniklerde duman eksik olmuyor. İsteyen seyahatini de yapıyor. O zaman bir şekilde okullar da hayatın içindeki yerlerini almalı.

Tedbirsiz yaşayamayacağız bundan sonra. Görünen manzara bu. Okullar anasınıfı ve birinci sınıf öğrencilerine açılıyor. Her türlü tedbir alındı. Okullar öğrencileri için açılacak ve üç haftalık bir süreç başlayacak.

Üç hafta aslında çok önemli bir zaman. Eğer herkes tedbirlere uyarsa, çocuklarımız okullarına gelirse kademeli bir açılışın olması hepimizin bir beklentisi olarak gerçekleşmiş olacak.

Görüyoruz ki okullar açık olmayınca hayatın rengi olmuyor.
Çocuklarımıza en yakışan mekân okullar. Aylar var ki okuldan uzak kalmak çocukların da çok hoşuna gitmedi.

İlk başlarda belki olayın tam farkına varılmadığı için okullara ara verilmesi, derslerin uzaktan olması çocukların da hoşuna gitmişti. Malumdur ki çocuklar tatili sever. Fakat şimdi yaşanan son durum şudur; çocuklar da bir an önce okullarına kavuşmak istiyor.

Anne ve babalar da çocukların bu ev halinden çok da mutlu değiller. Çünkü uzaktan derslerin dışında çocukları kuşatan dijital ağ, her gün biraz daha esir alıyor çocukları.

Bir köşeye çekilip saatlerce bir ekrandan dünyaya açıldığını sanan çocuklarımız aslında bir ekran tarafından esir alınmış durumdalar.

Okul, çocuklar için bir yaşam alanı, nefes aldıkları bir özgürlük dünyasıydı. Bunu şimdi herkes daha iyi anladı. Aileler okulun hayat için önemini daha iyi kavradı.

Uzaktan eğitim olsun. Bundan kaçış yok. Okullar devam ederken de uzaktan eğitim imkânları devam edebilir. Dijital bir çağda yaşıyoruz. Attığımız adım kurgusal bir dünyanın ekranından yansıyor dünyaya. Bunu inkâr ederek yaşamak zaten mümkün değil. Haftada bir gün bile olsa okuluna giden çocuklar hayata daha sıkı bağlanacak, okul kültüründen uzak kalmayacaklar.

Boş vererek, bana bir şey olmaz diyerek, küresel bir saldırı ile karşı karşıyayız, zaten hepimiz kapacağız bu virüsü diyerek yaşananları gölgelemekle bir yere varamayacağız. Bu kesin. Biz durum değerlendirmemizi yaşadığımız şartları göz önüne alarak yapacağız.

Eğitimciler çok da memnun değil okullarından uzak kalmaktan. Okullar hazır, eğitimciler hazır. Herkes üzerine düşen görevi en iyi şekilde yaparsa, kurallara uyulursa okullar tekrar öğrencilerine kavuşabilir. Bunun ilk adımı bugün atıldı. Geriye: devamını beklemek ve tedbirleri attırmak kalıyor.

Okulları hep birlikte açacağız. Başka yolu yok.