Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.93
Gram Altın
2426.89
BIST 100
9722.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

20 Haziran 2021

HDP kronolojisi

“Bir olay olduğu zaman çok kısa bir mantıkla düşüneceksiniz. Kimin işine yaradığını bilirseniz kimin yaptığını aynı adreste bulabilirsiniz’’

İZMİR’de HDP İl binasında gerçekleşen saldırıyı kınıyor ve lanetliyorum. Yaşam hakkı en temel ve el konulamaz insan hakkıdır. Bu hakkı hedef almak bütün insanlığı hedef almaktır. Türkiye ile NATO arasında geçen toplantıdan sonra, bir caninin eline silah verilmiş, bir masumun canına kıyılmış, yaşama hakkı elinden alınmıştır. Bu son derece vahim olay bazı kesimlerin iktidara karşı koz arayışlarına ahlaksızca açılan kapı olarak görülmüş ve kullanılmaya çalışılmıştır. Cinayet üzerinden provokasyon arayışı içinde olanlara kirli senaryolarını uygulama çalışanlara şüphesiz seksen üç milyon tek vücut olarak cevap verecektir.

Ülke gündemi böylece hem değiştirilmiş hem de zehirli bir provokasyona imza atılarak kardeşliğimiz hedef alınmıştır.

HDP üzerinden yeni bir senaryo mu kurgulanıyor?

Yeniden etnik bölünmeler yaratmaya çalışan kaos tüccarları kim?

Türkiye’nin birliğini, bütünlüğünü ve kardeşliğini bombalamak isteyen provokatörler kimler?

Sıralanacak onlarca soru…

HDP Davası ile ilgili kritik sürecin başladığı bir zamanda bu cinayetin işlenmesi kirli ve kanlı zihinlerin algı operasyonudur. Hedef şaşırtma, üstünü örtme, karalama kampanyaları… Huy edindikleri dürüst olmayan insanlık dışı bozuk siyasetleri ile yine sahnedeler.

Birçok bölücülük eylemi ve terör uzantısı ile bağı olan Hdp’nin otuz yıllık siyasi geçmişi ..

Etnik siyaseti ve kimlik problemlerini ön plana çıkaran Kürt nüfusu adına 1990’lı yıllar da siyaset sahnesine kendilerini temsilci ilan ederek adım attılar. Meclisteki ilk temsilini Halkın Emek Partisi (HEP) ile gerçekleştirdi. Kapatılma süreçlerinin ardından yeni parti isimleriyle siyasi hayatlarına devam ettiler. Kapanmalar açılmalar… isimler farklı içerikler hep aynıydı.

Özgürlük ve Demokrasi Partisi (ÖZDEP), Demokrasi Partisi (DEP), Halkın Demokrasi Partisi (HADEP), Demokratik Halk Partisi (DEHAP), Demokratik Toplum Partisi (DTP), Barış ve Demokrasi Partisi (BTP)Halkların Demokratik Partisi (HDP) gibi sol tandanslı partiler Sol söylemi benimseyen ve sosyal demokrat partilerle ittifak eden bu hareket, siyasi tıkanmalar yaşayarak , Türkiye partisi olmayı başaramadı. Otuz yıldır doğum sancısı çeken sözde Kürt kardeşlerinin sözcüsü olan kesimin son kalesi HDP… PKK ile HDP arasında sosyolojik bağ ve siyasal etkileşim mevcut haliyle devam ettiği müddetçe, ne HDP bir siyasi parti olarak işlem görür ne de Türkiye partisi olarak doğar ve büyür. Kapatılma süreci belki de kendi içindeki vesayeti kırma adına bir adım olur.

PKK ‘nın varlığı ve terör dolu şiddet eylemleri sürdükçe daima HDP üzerinde kanlı kara gölge olarak geleceğini tehdit eden en önemli unsur konumunu da koruyacaktır.

HDP iç muhasebesini yapmalı, objektif ve realist bir yüzleşme gerçekleştirmeli iradesi ortaya koymalıdır ve yoluna öyle devam etmelidir. Aksi taktir de şu an üstlenmiş olduğu kukla görevi sonu olacaktır.

“ Belki de bu kapanma ‘’mağduriyetini’’ arzulayanlarda onlardır. Mağdur edebiyatını Türk siyasi tarihinde sıklıkla kullandıkları aşikardır.

HDP'nin kapatılma süreci ilgili alınan bilgiye göre, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yeniden gönderdiği HDP'nin kapatılması istemli iddianamede, raportör incelemesini tamamladı.

İade gerekçesindeki eksikliklerin giderildiği tespitini yapan raportör, iddianamenin kabulü yönündeki raporunu heyete sundu

Heyet, 21 Haziran Pazartesi günü saat 10.00'da toplanarak iddianamenin kabul edilip edilmeyeceğine karar verecek.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, ilk inceleme sırasında, iddianamede belirtilen kişiler hakkındaki siyasi yasak talebi ile partinin hazine yardımlarının bulunduğu banka hesabına tedbiren bloke konulmasına karar verilmesi yönündeki talebi de ele alacak.