Dolar (USD)
32.51
Euro (EUR)
34.80
Gram Altın
2485.74
BIST 100
9556.85
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

24 Aralık 2018

Hedefiniz net olsun!

Üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerde sene başında hedefini tam netleştirenlerin hep başarıya ulaştığına şahit oldum.

İTÜ Uçak Mühendisliği, Çapa Tıp Fakültesi, Yıldız Makina Mühendisliği, Boğaziçi Psikoloji, Marmara Hukuk Fakültesi, net birer hedeftirler. Burada şu ayrıntıya dikkat etmek gerekir: “Hukuk Fakültesi istiyorum” bir hedeftir ama “İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi istiyorum” net bir hedeftir. “Zayıflamak istiyorum” bir hedeftir ama “75 kiloya düşmek istiyorum” net bir hedeftir.

İTÜ uçak mühendisliği hedefini isteyen Hakan’ın bir yıl sonra, tercihini de yapıp 1. tercihi olan istediği bölüme yerleşmesi beni çok mutlu etmişti. Çünkü hedef net olunca daha emin ve kararlı adımlarla ilerleyip, yılmadan yoluna devam edebiliyor insan. Zorluklar karşısında yılmadan mücadele edebiliyor.

İstanbul Üniversitesi Hukuk isteyen Necip’in zorlandığı dönemlerde sabah saat 5:30, 6:00 da kalkıp edebiyat çalışması, anlamadığı yerlerden 2 defa not alıp yazarak çalışması gibi...

Boğaziçi Pdr isteyen Melikşah’ın YGS sonrası 2 ay kütüphaneye kapanıp, telefonu bırakıp kendisini disipline edip derslere odaklanması gibi...

Bu canlı ve bire bir gözlemlediğim örneklerde; öğrencilerin inandığı ve istediği net hedefleri için gösterdikleri irade gücü karşısında Allah onlara kalplerindekini lütfetmiştir.

Hedefte belirsizlik varsa kişi zorlandığında hedefi kendisine yaklaştırabiliyor. Ama hedef net ise kişi mücadeleyi artırıyor, kendisini zorluyor, hedefe doğru ilerliyor.

2000 yılından beri iş yerinde masamda hep bir ajandam vardır. Günlük yapacaklarımı yazarım, bazen de dışarda isem küçük bir kâğıda ya da cep telefonunun takvimine yapacaklarımı not alırım. Hem unutmama adına hem de o gün yapacaklarım net olsun diye. Sonra onları önem sırasına göre sıralarım, acil olanları ya başa alırım ya da numara veririm. Çok acil olmayanları sona yazıp gerekirse bir gün sonraya ya da diğer haftaya aktarırım. Günün sonunda kontrol edip yapılanlara işaret koyup yapılamayanları diğer güne aktarırım. Net bir şekilde yazdığım günlük hedefleri kesinlikle gerçekleştirdiğimi hep fark ettim.

Hedefleri net olarak yazdıktan sonra zihin otomatik olarak onları gerçekleştirmek için harekete geçmiştir bile. Bilinç altınızda çalışan zihniniz bedeninize sürekli komut verip hedefi gerçekleştirme adına tüm hücrelerinizi kontrol etmektedir. Zihin ve bedenimizin çalışma şekli böyledir. Aynı bir bilgisayar gibi, yeter ki siz programı doğru yükleyip start düğmesine basın.