Dolar (USD)
32.50
Euro (EUR)
34.88
Gram Altın
2435.05
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

20 Nisan 2019

Ihlamur’dan özel sayı

IHLAMUR Dergisi’nin Mart 2019 sayısı, Türk edebiyatının mümtaz şahsiyetlerinden Emine Işınsu Hanımefendi’ye hasredildi… Derginin iç sayfalarında Emine Hanım’ın, edebiyat dünyasındaki etkinliği, eserleri, sosyal hayatı üzerine anlatımlar mevcut…

Derginin Genel Yayın Yönetmeni Hakan Sarı, SONSÖZ’ünde şöyle diyor: “Halide Nusret Zorlutuna’nın Fuzulî, Şeyh Galip, Mehmet Akif şiirleriyle büyüttüğü ve Azap Toprakları, Sancı, Çiçekler Büyür başta olmak üzere onlarca kitabıyla bir nesle yön veren Emine Işınsu’ya karşı görevimizi bir nebze olsun yerine getirebildikse ne mutlu bize.”

Toprağın rengine bulanmış

Mustafa Uçurum ise şöyle bir tahlilde bulunmuş: “Emine Işınsu; yazdığı romanlar kadar yaşantısı ile de yaşadığı toprağın rengine bulanmış, değerleriyle değerlenmiş bir yazar… İyi bir ailede yetişmiş olmanın hakkını, verdiği eserlerde de göstermiş, bizlere yakın tarihimizin gizli yüzüyle hesaplaşma imkânını sunmuştur.”

Yapılmayanları yaptı

Sadık Yalsızuçanlar’a göre Emine hanım çok farklı bir yazardı. “Emine Işınsu, yeni Türk romanında daha önce yapılmayan bazı yeniliklere imza attı” diyor Sadık bey.. Dergide ayrıca Mehmet Nuri Yardım’ın 2002’de Türk Edebiyatı Dergisi’nde yayınlanan, Emine Işınsu ile yaptığı röportaja da yer verilmiş.

81. yaşını kutlayacak

Emine Işınsu 17 Mayıs 2019’da 81. yaşını kutlayacak. 50 yıllık hayat arkadaşı Prof. Dr. İskender Öksüz, hastalığı sebebiyle yazma ve konuşma melekelerini yitirmiş olan eşi için şöyle demişti bir söyleşide: “Yazmayı bırakmak, Emine Işınsu’nun hayatta en korktuğu şeydi.”

Allah, Emine Işınsu hanımefendi’ye şifalar versin…

Dualarımız onunla…

Ihlamur Dergisi’ni tebrik ediyorum…

Konuşan kitap!

ABM Yayınevi’nin yeni kitabı, “Dünyanın En Güzel Ülkesi” piyasaya çıktı. Bu kitap sayesinde çocuklar ormanların kralı aslanla beraber pek çok ülkeyi ve kültürü tanıma fırsatı bulurken, dünyanın en güzel ülkesini de keşfetmeye çalışıyor.

Çocuklar çok sevecek

Kitapta, her bir hayvan, kendi yaşadığı ülkeyi tatlı bir öykü eşliğinde anlatıyor. Çocukların bu anlatımları çok seveceğine eminim. Dünyanın en güzel ülkesine gitmek isteyen aslanın imdadına ormandaki dostları yetişiyor ama Dünyanın En Güzel Ülkesini seçmek o kadar kolay değil… Peki seçiyor mu? Tabii ki seçiyor ama buradan benim söylemem kitaba olan merakı bitirir…

Tüm ülkeler tanıtılıyor

Çocuklara keyifli bir dünya seyahati yaşatan Dünyanın En Güzel Ülkesi kitabı, coğrafya ve hayvanlar âlemiyle ilgili bilgileri birbirinden ilgi çekici bilgileri hayvanların ağzından dinletiyor. Hayvanların kendi yaşadıkları ülkeleri anlattıkları, kıtadan kıtaya gezerek farklı kültürleri tanıttıkları bu hikâyede, çocuklar sayfaların arasında büyülü bir gezintiye çıkıyor.

Canlı illüstrasyonlar

Çocuklara; “bir sayfa hikâye, bir sayfa bilgi” şeklinde ilerleyerek akıcı bir serüven vaat eden yazar Özge Lokmanhekim’in, bu yolculuktaki en büyük yardımcısı ise miniklerin dünyaya bambaşka bir gözle bakmasını sağlayan çizer Rukiye Ulusan’ın canlı illüstrasyonları. 72 sayfalık kitap 31.31 liradan satışa sunuldu. Ancak bir çok internet sitesinde indirimli fiyatları da var.

Çocukların hayal gücü

Çocukların hayal gücünü geliştirmeye öncelik veren yayınevi; evrensel ahlaki değerlere uygun, bağımsız ve tarafsız, kaliteli yayınları çocuklar ve gençlerle buluşturmayı amaçlıyor. Acar Group bünyesinde faaliyet gösteren ABM Yayınevi yayıncılık dünyasına 2011 yılında ayak bastı. Adını Acar Bilgi Merkezi’nden alan ABM Yayınevi, edebiyat, tarih, sanat, araştırma, akademik, ekonomi, çocuk, gençlik ve popüler kategorilerde faaliyetlerini sürdürüyor. Acar Group, misyonu ve vizyonu gözönüne alındığında, Türkiye’nin imajının daha bir yükselmesi ve güzelleşmesi için gayret gösteren bir firma olarak karşımıza çıkıyor.

Medeniyetimizin Mimarları

GAZETEMİZİN yazarlarından Kamil Çakır’ın Gülhane Yayınları’ndan çıkan “Medeniyetimizin Mimarları” isimli kitabında, İslâm medeniyetinin serencamı anlatılıyor. Çakır, kitabının dibacesinde şu cümleyi kurarken, Rahmanî dinlerde kadınlara verilen öneme işaret ediyor: “İnsanlığın ilk gününden beri medeniyetin inşasında en önemli görev kadınların oldu. Onlar toplumun hamurunu elleriyle yoğurdular. Onların rahminde başladı medeniyet mimarlarının yolculuğu.”

Kısa enbiya tarihi

Çakır, 212 sayfalık kitabında Hz. Âdem’den peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa’ya kadar gelip geçen peygamberlerin, medeniyetin inşaâsında koydukları mihenk taşlarını; Kur’anî deliller ve tarihî bilgilerle öyle güzel anlatmış ki, adeta peygamberler tarihinin kısa özetini okuyorsunuz.

Önemli hanım şahsiyetler

Bu kısası enbiyanın peşinden “Allah’ın övdüğü kadınlar” kısmına geçiriyoruz ki, bu bölümde kimler yok ki… Ve ardından sahabenin önde gelen simaları, Anadolu’nun erenleri, Osmanlı’nın muhterem padişahları, İstiklâl Savaşı’nın cefakâr kadın mücâhideleri, şâirler, yazarlar, güreşimizin efsane isimleri… Ve sonlara doğru, medeniyetimizin en bariz örneği camilerimizi, medreselerimizi, taş köprülerimizi inşâ eden mimarlar da unutulmamış…

Sadıkoğlu’ndan7 yeni eser daha

DİRİLİŞ ve devamı olan “Geceye Bir Güneş Çizdim” romanı ile edebiyat dünyasına hızlı bir giriş yaparak özellikle genç ve orta yaşlı kesimin beğenisini kazanan Muhammed Rıdvan Sadıkoğlu’nun uzun süredir emek verdiği 7 yeni eseri Karina Yayınevi’nden piyasaya çıkmış. Masama geldiğinde her bir kitabını ayrı ayrı değerlendirmeyi isterim doğrusu. Özellikle Kerbübelâ’yı çok merak ediyorum.

Bulgurlu Yemekler

DURU Bulgur, Anadolu’da 12 bin yıllık geçmişe uzanan bulgurun hikâyesini “Anadolu’nun Bulgurlu Yemekleri” kitabıyla gözler önüne seriyor. Dr. Nermin Işık, kitabın hazırlanma aşamasında, tarifler için çok sayıda kaynak kişiyle görüşüldüğünü ve bulgurla ilgili geniş tabanlı bir belge taraması yapıldığını söyledi. 2003’teki basılan ilk baskıda yer verilen 112 farklı yemek tarifine, 63 yeni tarif daha eklenerek 175 farklı tarif ile ikinci baskı yapılmış. Bulgur sevenlere duyurulur.

Hacc’ın kuralları

DİYANET bünyesinden çıkan “Hacc’ın Ahkâmı ve Menâsiki” isimli kitap Dr. Mukadder Arif Yüksel beyin doktora teziydi aslında. Türkiye Diyânet Vakfı Yayınları arasında piyasaya sunulan bu kitap Hacc konusunda akademik düzeyde ilk Türkçe eser. Hacc’ın hükümlerini ve edâ edilişini bu eserden en güzel biçimde öğrenmek mümkün. Bu arada Hac ve Umrenin edâ edilişiyle ilgili amellerin tamamına menâsik dendiğini de hatırlatayım.