Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

07 May 2022

İhracatta bayram, enflasyonda hüsran!..

Nisan ayının ekonomik verileri açıklandı. İhracat sevindirmeye devam ederken, tüketici enflasyonu bir kez daha üzdü. Önce sevindiren tabloya bir göz atalım.

Dünya adım adım resesyona girerken, Türkiye son yıllarda ihracatta rekor üzerine rekor kırıyor. Önceki gün açıklanan veriler de bunun en bariz kanıtı.

Türkiye’nin ihracatı Nisan ayında 23.4 milyar dolara ulaştı. Aynı zamanda, ulaşılan bu rakamla tüm zamanların aylık ihracat rekoru kırıldı. 2021 yılında yakalanan artış serisi pandemiye rağmen hız kesmedi. Hatta 29 Nisan’da 1 milyar 956 milyon dolarlık ihracat hacmine erişilerek Cumhuriyet tarihinin bir günde yapılan en yüksek rakamına ulaşıldı. Türkiye bu güzel verilerle çifte bayram yaşadı.

Maşallah... Emeği geçenlere ne kadar teşekkür edilse az. Buraya kadar her şey güzel.

***

Fakat bir de madalyonun diğer yüzü var.Enflasyon canavarı bir türlü tutulamıyor.

Serbest piyasa kurallarından uzaklaşan aç gözlüler ve ticari ahlâkı ayaklar altına alanların tetiklediği panik havasıyla fiyatlamalar çığırından çıktı.

Enflasyon Mart’ta son 20 yılın rekorunu kırmıştı, bu ayda hız kesmedi.Geçen ay Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı tüketici enflasyonu (aylık yüzde 5,46) yıllık bazda 61,14 iken, bu ay (aylık yüzde 7,25) 69,97’ye fırlayarak yeni bir rekor kırdı. Bu TÜİK’in açıkladığı rakam. Bir de Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAGrup) rakamı var: 156,86.

Birileri bizi fena halde yanıltıyor. Ulaşımdan giyime, sağlıktan haberleşmeye, gıdadan enerjiye, inşaattan kiraya her şey el yakmaya devam ediyor.

Yangın sadece mutfağı değil, her yeri sardı!..

Kuru soğanın fiyatı (kilogramı 8,5 ila 10 Türk Lirası) yüzde 69,30 artmış.

Varın gerisini siz hesap edin.

Yiğit muhtaç olmuş kuru soğana...

Bilmem söylesem mi, söylemesem mi...