Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

06 Ekim 2019

İki kitap İki yorum

GEÇTİĞİMİZ günlerde okuduğum kitaplardan biri Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları’ndan çıkan, Dr. Fatma Bayraktar Karahan imzalı İZ BIRAKANLAR idi. Diğer kitap, dostum Mehmet Nuri Yardım’ın UNUTULMAYAN EDEBİYATÇILAR isimli eseriydi.

İz Bırakan Hanımlar

229 sayfalık İZ BIRAKANLAR isimli kitapta, “Medeniyetimizi inşa eden Kadınlar”dan bahsediliyor. Ama öncelikle şunu belirtmekte yarar var. Kitabın müellifi Dr. Fatma Bayındır Karahan hanımefendi, aynı zamanda HAFIZ ve Kelam dalında akademisyen…

Medeniyetimizin inşaasında manen ve madden emeği geçen 59 hanımın hayat hikâyesini okumak bana ayrı bir keyif verdi. Her kitap insana yeni bilgiler kazandırıyor. Bu kitapta da çok enteresan anekdotlara rastladım.

Bağdat’tan Mekke’ye duvar

Emevî Hanedanının en muteber halifesi Ömer bin Abdülaziz’in mübarek eşi Fatma binti Abdülmelik, Abbasi halifelerinin en meşhuru Harun Reşid’in zevcesi Zübeyde binti Cafer. Zübeyde Hatun, Bağdat’tan Mekke’ye kadar uzun bir duvar yaptırır. Evliya Çelebi, körlerin bu duvara tutunarak Mekke’ye kadar gidip hacı olduğunu ve aynı yolla geri döndüğünü yazar.

Granadalı kadın şair

Hafsa binti el-Hâc er-Rukûniyye, Müslüman Endülüs’te yaşayan bir kadın şair. Kitaptan öğreniyoruz ki, bu Müslüman kadın şairin eserlerini bir Müslüman değil, batılı araştırmacı Louis di Giacomo bir kitapta toplamıştır.

Bey olan Mama Hatun

Saltuklu Beyliğini idare eden Mama Hatun, hastalığı insanlığa şifa olan Gevher Nesibe Sultan, Fatih’in hanım; Cem Sultan’ın annesi Çiçek Hatun’un hüzün dolu hayatı…

Evet, özellikle hanımlar bu kitabı mutlaka ama mutlaka okumalı…

***

UNUTULMAYAN EDEBİYATÇILAR

Mehmet Nuri Yardım, AKIL FİKİR YAYINLARI bünyesinde çıkan “Unutulmayan Edebiyatçılar” isimli kitabında, Türk edebiyatı tarihine damga vurun 44 önemli şahsiyetin hayatını son derece öz biçimde aktarıyor bizlere.

Kitabın hemen başında Hz. Mevlâna’nın Hz. Ebubekir’in 12. Torunu olduğunu öğreniyoruz. Yunus Emre’nin Moğol istilası döneminde çiftçilik yaptığını okuyoruz. Dış görünümüyle Avrupalı ama gerçekte iliklerine kadar bir Osmanlı olan Şairi Azam Abdülhak Hamit Tarhan’ı ve eşinin ölümü üzerine yazdığı Makber’in hikâyesini hafızamıza kazıyoruz.

İlk kadın romancımız

Edebiyat tarihçilerinin ortak görüşü ilk kadın romancımızın Fatma Aliye Hanım olduğudur. Udî ve Muhadarat isimli romanları çok beğenilmiştir. Hele Muhadarat gerçekten okunmaya değer. Fatma Aliye Hanım, bu romanında üvey bir annenin sebep olduğu kötülükleri anlatırken, ana fikir olarak “Kötülerin yaptıkları yanına kâr kalmaz” cümlesini hafızamızın bir köşesine yerleştiriveriyor.

Ve daha kimler kimler!

Mehmet Nuri Yardım, büyük bir titizlikle ve araştırmacı yönüyle emek verdiği bu kitapta; Ahmet Rasim, Mehmet Akif Ersoy, Yahya Kemal Beyatlı, Ahmet Haşim, Kemalettin Tuğcu, Arif Nihat Asya, Necip Fazıl Kısakürek gibi meşhurların yanı sıra Halil Nihat Boztepe, Necmettin Halil Onan, Ömer Bedreddin Uşaklı, Kenan Hulusi Koray, Vasfi Mahir Kocatürk, Hamit Macit Selekler, Abbas Sayar gibi fazla ismini duymadığımız değerleri de bizlere tanıtıyor.