Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.78
Gram Altın
2433.35
BIST 100
9722.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

07 Kasım 2021

İlle edep ille edep!

Edep; iyi tutum, incelik, güzel terbiye, toplum töresine uygun davranma...

“Edep, aklın suretidir” diyor Hz. Ali.

İnsanların toplumdaki mevki ve statüleri kendilerinden beklenen edep çıtasını ve beklentileri farklılaştırır.

Hiç kimse edepsizlikten hoşlanmaz;

Muhatabınız pazarcı olduğunda da edep ararsınız, polis olduğunda da. Taksiciden beklediğiniz edep çıtasını bir genel müdürden de beklersiniz.

Belediye başkanı da edepli olmalı, parti başkanları da. Edep valiye de yakışır bekçiye de. Edepli olmak iyidir...

Edepli olmak için ben edepliyim demeniz yetmez. Edepli gibi görünmek de insanı edepli yapmaz. Toplum töresine uygun davranmadınız mı edepli görünmeye çalışsanız da olmaz. Edep; iyi ahlak, incelik ve terbiye gerektirir, bu güzel hasletleri ruhunda barındırmayan asla edepli olamaz.

Edep tahtası çürümemeli

Devlet imkânları veya siyasi erkin verdiği güç, insanın edep tahtasını çürütmemeli, kimliği büyüdükçe kibri azalmalı, yükü arttıkça öfkesi dinmeli, ''ince ruhlu ve terbiyeli'' olmalı, edep bilmeli, edepli olmalı...

Tüm değerler içinde en kıymetlisi edeptir. Çünkü toplumları ayakta tutan en önemli unsurdur. Ve bu minvalde bunu ihlal eden bir toplum temsilcisi ise, seçilmiş bir vekil ise edebi noksan bu şahıs, toplum için salgın hastalıktan daha tehlikelidir. İçten içe çürütür toplumun genç dimağlarını...

Bu nasıl bir yıkımdır

Bizler kurgu dizilerdeki hilaf-ı edep sözlerinden muzdaripken, vekil kisvesindeki şahsın ağzından sinkaflı sözler duymak nasıl bir yıkımdır.

"Benim kardeşimin vücudu parçalandı. Günlerce ayaklarını aradık" acılı şehit yakınına sinkaflı küfür eden, vicdanları kanatan bu şahsa herkesten önce kendi partisi hesap sormalıdır.

Aksi hali zulümdür...

Vicdani sorumluluğunuzdur.

Siyaset temiz bir dille yapılmalıdır hele hele cinsiyetçi, edep sınırı hep anne, bacı ve eşe yani kadına dayanan söylemler artık ivedilikle terkedilmeli

Vicdan...

Kadın onuru...

Analık hakkı...

Kadim töremiz…

Bunu gerektirir.

Yeni nesil siyaset bu minvalde,

Temiz bir dil ve gönül ile şekillenmeli.

Vicdanları kanatan olayda, küfrün edepsizliğine mi yoksa bir kadının onurunu ayaklar altına alarak küfredilmesine mi yanalım.

Hani neresinden tutsan elinde kalır misali...

Gün gelir sorulmaz mi hesabı? Milletimiz verdiği yetkiyi misliyle geri almasını da bilir.

Ve Türkiye'deki kadın hakları savunucuları, vakıflar, dernekler kadın onurunu hedef alan bu cinsiyetçi küfre karşı en sert tepkiyi vermelidir.

Bekleyip göreceğiz.

Yunus Emre der ki;

“İlim meclislerinde aradım kıldım talep, ilim geride kaldı; İLLE EDEP İLLE EDEP”