Dolar (USD)
32.59
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2496.34
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

03 Aralık 2013

İNOVASYON HAFTASI

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) ikinci kez düzenlediği "İnovasyon Haftası" etkinlikleri ,28-30 Kasım tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleşti.

Türkiye'nin yenilikçi ürünlerinin tartışıldığı kongrede, 500'den fazla lider tasarım ve Ar-Ge projesi ile 50'den fazla Ar-Ge merkezi sergilendi, ayrıca 273 proje ve 243 tasarım sunuldu.

Binlerce kişinin katılımıyla başlayan kongrenin açılışında konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Gençlerimize sesleniyorum, Allah aşkına başımıza icat çıkarın. Artık hamallık yapmayacağız, biz de yükte hafif, pahada ağır ürünler satacağız" dedi.

İnşallah diyoruz.

Artık bir kilo ihracat karşılığında 1,5 dolar değil , gelişmiş ülkeler gibi 3- 4 dolar kazanmak zorundayız.Bunun yolu da bilimsel araştırmalara ağırlık vermekten geçiyor.

Kapanış konuşmasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da,'Geçtiğimiz 11 yılda sadece TÜBİTAK aracılığıyla 8 bin projeye 2,5 milyar lira Ar-Ge desteği sağladık.Bu sayede kendi uydularımızı geliştirdik ve ürettik.Savunma sanayi alanında pek çok projeyi hayata geçirdik' demek suretiyle bu yolda yürüdüklerinin altını çizdi.

3.SANAYİ ŞURASI KARARLARI AÇIKLANDI

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 20-21-22 Kasım 2013 tarihlerinde Ankara'da gerçekleştirilen 3.Sanayi Şurası'nda alınan bazı kararları şöyle sıraladı:

u00b7 Dördüncü nesil otomasyon, hassas makine imalatı ve endüstriyel yazılım teknoloji alanlarına yönelik yeni teşvik sistemleri oluşturulacak.

u00b7 Eğitim sistemi; bilişim, biyoteknoloji, nanoteknoloji, ileri malzeme, genetik, mekatronik, robotik, yapay zeka, hava, uzay ve savunma teknolojileri, organik tarım, yenilebilir enerji, yeşil teknolojiler, nükleer teknoloji gibi geleceğin fırsat alanlarına adapte edilecek.

u00b7 Biyoteknoloji, nanoteknoloji gibi kilit öneme sahip teknolojilerin sanayide kullanımı teşvik edilecek.

Basında fazla yer bulmayan bu kararların uygulamaya sokulması ,Türkiye'nin geleceği açısından birinci gündem maddesi olmalıdır.

BÖLGELER İTİBARİYLE İŞSİZLİK RAPORU

Ekonominin en önemli sorunu işsizlik.

İnsanlarına iş imkanı sağlamayan bir ekonomide, makro göstergeler ne kadar parlak olursa olsun hiçbir kıymet-i harbiyesi yoktur.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Hanehalkı İşgücü Araştırması Bölgesel Sonuçlar 2012 Raporu'nu yayımladı.

Rapor bölgeler itibariyle işsizliği ele alıyor.

Türkiye genelinde 2012 işsizlik oranı yüzde 9,2.

Yüksek bir oran.

Ama bölgelere göre irdelendiğinde, vaziyetin çok daha vahim olduğu anlaşılıyor.

"Manisa, Afyon, Kütahya, Uşak" bölgesinde işsizlik yüzde 4,4 olurken, " Mardin, Batman, Şırnak, Siirt" bölgesinde yüzde 21,3'e ulaşıyor.

Terörün de kaynağını açıklayan bu tabloyu iyileştirmek maksadıyla yapılan teşvik düzenlemeleri henüz meyvesini vermemiş görünüyor.