Dolar (USD)
32.32
Euro (EUR)
35.03
Gram Altın
2320.46
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

11 Temmuz 2021

İnsanı Cehenneme Götüren Dört Şey!..

Allahü Teâlâ, cennete götüren iyiliği de cehenneme götüren kötülüğü de açıkça bildirmiştir. Buna göre insan, dünyada yaptığı tercihlerle ve gösterdiği tavırlarla, geleceğini ve ebedî hayatını belirler. Bu durumda yaşadığımız hayatın her saniyesi; bizi ya cennete ya da cehenneme yaklaştırmaktadır. Öyle ise, her an denenmekte olduğumuzu, bu denenmenin sonucunun ebedî hayatımızı belirleyeceğini ve bu sonucun çok yakın olduğunu hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamamız gerekir.

Evet biz Müslümanız elhamdü lillâh. Fakat cehennem de sadece kâfirler için yaratılmış değildir. Çünkü -geçici de olsa- Müslümanlardan da çok kişi cehenneme girecektir. Kaldı ki, Müslüman olarak ölmek meçhuldür ve tamamen nasip işidir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: “Sizden bir kimse, cennet ehlinin amellerini öyle işler ki, kendisi ile cennet arasında sadece bir arşın mesafe kalır; derken kitabın hükmü tecelli eder ve o kimse bu sefer cehennem ehlinin amellerini işlemeye başlar ve cehenneme girer.” (Buhari 3208)

Cennetlik olmak çok zordur ve bedel ister. Fakat -maazallah- cehennemlik olmak çok kolaydır ve hiçbir bedeli yoktur. Bir de cehennemlik olmamız için; nefis, şeytan, kötü arkadaş ve dünya dörtlüsü el ele vermiştir. Şöyle ki:

1) Nefis, fıtrî olarak kötülük taraftarıdır ve iyilikten nefret eder. Yani nefis; cehenneme götüren şeylerden hoşlanır ve cennete götüren şeylerden nefret eder. Âyet-i kerimelerde buyuruldu ki: “Muhakkak ki nefis, şiddetle kötülüğü emreder!..” (Yusuf 53), “Nefsini maddî ve manevî kirlerden arındıran, kurtulmuştur. Onu günahlarla örten ise hüsrana uğramıştır.” (Şems 9-10) Hadis-i şeriflerde de şöyle buyurulmaktadır: “En büyük düşmanın, iki yanın arasındaki nefsindir.” (Taberanî), “Cehennem şehvetlerle perdelenmiş; cennet de sıkıntılı şeylerle perdelenmiştir!..” (Buhari 6487)

2) Şeytan, Müslümana şiddetle düşmandır ve ölünceye kadar onun peşini bırakmaz; hatta küfre girmesi için de elinden geleni yapar. Özellikle de ölüm sekeratında yani can verme sarhoşluğunda, kişinin kâfir olması için envai çeşit hileler yapar. Âyet-i kerimelerde buyuruldu ki: “Ey âdemoğulları! Ben size; şeytana kulluk etmeyin, o sizin için apaçık bir düşmandır, demedim mi?” (Yasin 60), “Şeytan sizin düşmanınızdır, öyleyse siz de onu düşman kabul edin. O kendi taraftarlarını, cehennemlik olmaya dâvet eder.” (Fatır 6) Şeytanın söyledikleri ise, câhil nefsin çok hoşuna gider.

3) Çevre -özellikle de kötü arkadaş- farklı değil. O da insanın günaha girmesi için çok çaba sarfeder. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

“Kişi, dostunun dini üzeredir. Siz, kiminle dostluk yaptığınıza bakın!” (Ebu davud 4833)

“Kişi sevdiği ile beraberdir.” (Buhari 6169)

“Kötü arkadaş, demirci körüğü gibidir. Üflenince, ateş kıvılcımları seni yakmasa da, kokusu seni rahatsız eder.” (Müslim) Aynen şeytan gibi, kötü arkadaşın teklifleri de nefsin hoşuna gider.

4) Dünyanın kendisi dahi insanın kötü yollara düşmesine sebep olabilir. Âyet-i kerimelerde buyuruldu ki: “Ey insanlar; Allah’ın vaadi muhakkak haktır, dünya hayatı sizi aldatmasın.” (Fâtır 5), “Muhakkak ki dünya hayatı, ancak bir oyun ve eğlencedir.” (Muhammed 36), “Bu dünya hayatı; yalnızca bir oyun ve oyalanmadır. Asıl hayat, âhiret yurdundaki hayattır. Keşke bilseler.” (Ankebut 64) Hadis-i şerifte de şöyle buyurulmaktadır: Dünya tatlı, göz kamaştırıcı ve çekicidir. Allah onu sizin kullanmanıza verecek ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyaya aldanmaktan sakının.” (Müslim 2742) Haram olan dünyalıklar da câhil nefsin çok hoşuna gider…

Dünya hayatı muvakkat olduğu için; iyi de olsa kötü de olsa geçer. Fakat buna karşın âhiret hayatı ebedi olup geçmez. Çünkü cennet de cehennem de ebedîdir. Akıllı bir insan, -faraza- ebedî olarak cehennemlik olacağına ikna edilse, delirir ve aklını kaçırır. Gelecekle yani ebedî olan âhiret hayatı ile ilgili bu kadar büyük risk ve tehlike varken, insanın bu konuya kafa yormaması ve tedbir almaması, akıl kârı değildir…

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan