Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
35.01
Gram Altın
2308.60
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 Ocak 2021

İnsanı sevmeyen hayvan sever mi?

Merhamet, pazarlıklı bir duygu değildir. İnsana merhamet etmeyen birinin, hayvanlara karşı merhametli, doğaya saygılı olduğuna inandıramaz kimse bizi.

Sahtedir o merhamet gösterisi, sahte…

Çocukluğumdan beri doğayla ve evcil hayvanlarla iç içe oldum. Çocuklarıma da aynı şekilde hayvan sevgisini sahiplendirerek aşılamaya çalışıyorum. Ama benim hayvanlara olan sevgi ve merhametim, sesi çok çıkıp aslında merhamet duygusuyla alakası olmayan tiplerle aynı değil.

Zaten bu duygu, devletlerini insan, hayvan ve doğa katlederek inşâ etmiş Batılı ülkelerin veya Batıcı ahlak ile hayata bakan, binlerce, yüz binlerce insan patır patır öldürülürken kılını bile kıpırdatmayan ruhsuzların bize empoze edeceği bir mesele hiç değil…

Onların hayvan severliği de çevreciliği de pazarlıklı ve menfaate dayalı. Tuhaf bir “tatmin” psikolojisi de diyebiliriz en iyi niyetlileri için.

Bir canlıya, hayvana veya doğaya bırakın zarar vermeyi, gereksizse cansıza bile dokunmamayı öğütleyen, hayvanları korumak için kanun koyan, dünyadaki ilk hayvan vakıfları kuran, kuşlara saray yapan, yük hayvanlarına taşıtılacak yük miktarını bile ölçüyle belirleyen bir medeniyetin çocuklarıyız.

“Yaratılanı yaratandan dolayı” sever, sayar, korur ve gözetiriz.

İnsanı sevmeyen hayvan sevebilir mi? İnsana merhameti olmayan hayvana merhamet eder mi?

***

Varlık skalası “İnsan, hayvan, nebat (bitki), cemat (cansız)” olarak sıralanır. En üstte ve en kıymetli olan insandır!

Sırlamayı kendi keyfine göre tersine çevirip, cansızı bitkiden, bitkiyi hayvandan, hayvanı insandan kıymetli gören, öyle davranan zihniyete inanmayız.

İnsan esastır. Bir yerde insanın canına zarar veren, güvenliğini riske atan, huzurunu bozan, tehlikeye sokan hayvan varsa o hayvan ya def edilir, ya itlaf...

Hayvanseverlik adı altında insan düşmanlığı yapıldığı bir zamanda, idraksiz ve iz'ansız tiplerin goygoyunu boş verin siz.

Çocuğunuza sürü ile sokak köpeği saldırsa o an ne yaparsınız ona cevap verin?

Hamile karısına saldıran köpeği sopa ile durduran adamı "vahşi", çocuğunu parçalamak isteyen köpeği bıçakla durdurmaya çalışan kadına “cani”, annesini ısıran köpeği çifteyle vurarak durduran genci “katil” diye yaftalayan, insan düşmanı ahlaksız zihniyetin tepkisinden korkup, hayvanların çocuğunuzu parçalamasını mı izlersiniz?

"Çocuğun ölsün ama o hayvana dokunma."

"Hamile karın bebeğini düşürsün ama sen bir şey yapma."

"Anneni ısırsın, ne olacak yarım kilo etini yese" diyen birine ahlaksız ve vicdansız demez misiniz?

“Sokaklarda çocuklar güvenle korkmadan dolaşamıyor” diyorsunuz, “onlara bir şey yapmazsanız saldırmazlar” deyip çıkıyorlar işin içinden… İyi de hayvan işte. Bir yapmıyor, on yapmıyor yüz yapmıyor sonra bir çocuğu, bir insanı parçalayıp öldürüyor işte. O öldürülen insan mı kıymetli sizin sahte merhamet duygunuz mu?

Daha birkaç gün önce Düzce’de yedi tane sokak köpeği, bakkala giden altı yaşındaki kız çocuğuna saldırıp, ağır yaraladılar yavrucağı… Ne kitlesel tepki gördük ne de bu goygoycuların bir açıklamasını.

Dün de Ankara’da bir Pitbullun, marketin önünde annesiyle duran çocuğa saldırı görüntülerini izledik. Kaç tane yetişkin insan durduramadı köpeği. Daha da vahimi o görüntülerin altına “köpeğin suçu yok, bizim de köpeğimiz var neden saldırmıyor” şeklinde yorum yapan “hayvan severler (!) doluşmuştu.

Çocuğa saldıran köpeği savunacak kadar vicdanları raydan çıkmış tuhaf insancıklar… İnsana değer vermeyen hayvana değer verir mi?

İnsanın canı yanınca görmeyen hayvanların canını düşünür mü? Düşünmez!

Pitbull cinsi köpek kanunen yasak. Ama kontrolü yok maalesef.

Ülkenin her şehri, her mahallesi her sokağı başıboş çete gibi kalabalık gezen köpeklerle dolu ama ne devlet bu konuda adım atıyor ne de yetkisi olan belediyeler.

Her şey kurala bağlanır, başıboş köpeklere belirli bölgelerde yer ayarlanır, bakımı yapılır ihtiyaçları giderilir ama şehirde, sokaklarda, kime ne zaman saldıracakları belli olmayacak şekilde dolaşmalarına izin verilmez. Belediyeler, bir saldırı şikayeti olmazsa gerekeni yapmıyor bir türlü. O zaman da iş işten geçmiş oluyor.

Sokak köpeklerinin saldırısında yaralanmış veya hayatını kaybetmiş bir çocuk haberini duymak istemiyoruz artık.

Bu mesele için gerekli adımlar atılmalı sokaklarda başıboş köpeklerin dolaşmasına izin verilmemeli. Belediyelerin imkanı da var yetkisi de. Yerleşim yerlerinden uzakta barınaklar yapsın, gerekli eleman tahsis etsin ve sokaklardan toplayıp götürsün sahipsiz hayvanları.

Bu hem insanların hem de hayvanların faydasına olur...

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan