Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.83
Gram Altın
2427.64
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

05 Haziran 2022

"Irkçılık" hastalık mı ideoloji mi?

Gaziantep’te zihinsel engelli, 70 yaşındaki Suriyeli Leyla Muhammed’in yüzüne atılan tekmeden sonra ırkçı yaklaşımların korkutucu resmini görmüş olduk.

Malcolm X, ırkçılığın ideolojik bir düşünce değil; psikolojik bir hastalık olduğunu söylüyor. Peki birçok toplumu kemiren bir problem olan ırkçılık nedir?

Irk kavramı hem sosyal bilimlerin hem de doğa bilimlerinin kullandığı bir kavramdır. Irk kavramını siyasetten biyolojiye, antropolojiden genetiğe kadar çeşitli alanlarda görmek mümkün. Belli bir ırkın üstünlüğü inancı üzerine inşâ edilen ırkçılık birçok sosyal sorunun kaynağını oluşturmakta.

İnsanın, kendi dahli olmayan fıtri-tabiî değerlerle övünmesini bir tür "âkıl ve baliğ olamama" durumu olarak gördüğümü belirtmeliyim. En basit ifadesiyle, kişi övünecekse kendi kazanımlarıyla övünmeli diye düşünüyorum. Irk, renk, cinsiyet gibi ontolojik coğrafya, dil, ulus gibi sosyolojik vakıalarla övünmenin, bunları belirleyici ölçüt olarak almanın yanlış ve şeytani bir üslup olduğunu düşünüyorum. İnsanın var olduğu an itibariyle ilk ırkçılığı iblis (şeytan) yapmıştır.

Şeytan yaratıcıya isyan ederek: "Ben ondan üstünüm!" dedi. “Neden üstünsün?” "Çünkü ben ateşten yaratıldım, o topraktan."

Günümüz insanlarının ırkçı yaklaşımı ve davranışı iblisten aşağı değil.

"Irkçılık, Bir Hastalıktır” söylemini sosyal medya, günlük sohbetler ve çeşitli yazılarda görünce tanımın yanlışlığını vurgulamak ve kendimce düzeltmek istiyorum. “Irkçılık hastalıktır” lafı nasıl anladığınıza bağlı olarak doğru da olabilir yanlış da…

Irkçılık hastalık denilerek masumlaştırılacak bir durum değil. Irkçılık hastalık değil insanlık düşmanı siyasi bir sistemdir. Kötü bir düşüncedir. Irkçılık bir suçtur. Hatta dümdüz alçaklık, kötülüktür. Tedaviyi değil, cezayı gerektirmektedir.

Irkçılık, emperyal ve gaspçı bir zihniyet ile kendini üstün görme ve kılma; başka başka toplulukları egemenliği altına alma, köleleştirme, haklarını gasp etme ve iktidarsız kılarak sömürgeleştirme siyaseti ve kültürüdür.

Irkçılık hastalık ya da pandemi olarak görülemez, kronik bir hastalık olabilir onunda tedavi yöntemi vardır. Bu hastalık kişiliğinizi ve ruhunuzu kirletir. Ahmak ve cahil olup üstün olduğunu zannetmek elbette ki tedavi edilebilir ama zordur. Çünkü kişi bunun bilincinde değildir ve bunu kabul etmesi kolay değildir. Tedavinin metodolojisi bellidir. Sadece dünyadaki her insanın dili ,dini ,ırkı ,ten rengi ne olursa olsun senden hiçbir farkının olmadığını kabul etmek yeterlidir.

Çoğunlukla bazı anayasalara kadar sızabilmiş olan ırkçılığın ne kadar büyük bir problem olduğunu yaşadığımız son olaylar ziyadesiyle göstermiştir.

Irkçılık, ulusalcı normlar ile milli değerler gibi dayatılan kirli bir projedir. Bizler bin yıldan fazla büyük ümmet anlayışı içinde yaşamış bir toplumun evlatlarıyız. ANLAYABİLENE…