Dolar (USD)
32.49
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2485.81
BIST 100
9509.37
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

17 Temmuz 2021

İşsizlik Oranı 0,6 Puan Azaldı

Küresel salgının etkili olduğu son 16 aydır sosyal yaşantıdan iş hayatına, tüketim harcamalarından yatırım kararlarına kadar hemen hemen her alanda davranış ve alışkanlıklarımız değişti. Bununla birlikte ekonomik göstergeler hesaplanırken yeni düzene uyarlanmış farklı bir yöntem kullanılmıyor. Bu nedenle açıklanan veriler değerlendirilirken dikkat çeken tablolar karşımıza çıkıyor. Örneğin sanayi üretiminin yüzde 66 artması, büyüme beklentilerinin çift hanelerde olması gibi özellikle baz etkisinden kaynaklanan sonuçlar bir yandan sevindirirken diğer yandan da bunun sürdürülebilir bir durum olmadığı tahmin ediliyor.

Bu verilerden biri de işgücü istatistikleri. İşsizlik oranı, tanımı gereği zaten çok tartışılan bir konu. Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre referans dönemi içinde istihdam halinde olmayan kişilerden iş aramak için son dört hafta içinde aktif iş arama kanallarından en az birini kullanmış ve 2 hafta içinde işbaşı yapabilecek durumda olan kurumsal olmayan çalışma çağındaki tüm kişilere işsiz deniliyor.

Diğer bir ifadeyle bu şartlardan birine uymuyorsanız mesela 4 değil de 5 hafta önce iş aramışsanız işsiz olarak kabul edilmiyorsunuz. Elbette bu kriterlerin bir amacı var. Diğer ülkelerle kıyaslanırken verilerin mutlaka aynı yöntemle hesaplanması gerekiyor. Buna ilaveten bir ülkenin ekonomi politikaları şekillenirken bu veriler baz alınıyor. Örneğin 10 yıl önce sadece bir defa iş başvurusunda bulunmuş bir kişi işsiz olarak tanımlanırsa o ülkenin işsizlik sorunu ile ilgili değerlendirmeler çok da sağlıklı olmaz.

Tabii burada söz konusu olan veri manşet işsizlik oranları. Yayımlanan bültenin detayında geniş tanımlı işsizlik olarak da tanımlanan atıl işgücü oranı da yer alıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı işgücü istatistiklerine göre; Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2021 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre 265 bin kişi azalarak 4 milyon 237 bin kişi oldu. Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı ise 0,6 puanlık azalış ile yüzde 13,2 seviyesinde gerçekleşti.

Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı 2021 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre 0,2 puan azalarak yüzde 27,2 oldu. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 19,3 iken, potansiyel işgücü ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 21,7 olarak gerçekleşti.

İstihdam edilenlerin sayısı Mayıs ayında bir önceki aya göre 216 bin kişi azalarak 27 milyon 844 bin kişi, istihdam oranı ise 0,4 puanlık azalış ile yüzde 43,8 oldu.

İşgücü Mayıs ayında bir önceki aya göre 481 bin kişi azalarak 32 milyon 81 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,8 puanlık azalış ile yüzde 50,5 olarak gerçekleşti.

Mayıs ayı tam kapanmayla birlikte belirli sektörler hariç ekonomik faaliyetlerin büyük ölçüde yavaşladığı bir aydı. Bu yüzden istihdamdaki ve iş arayanların sayısındaki azalış şaşırtmadı. Bu durum da işsizlik oranında sınırlı da olsa bir gerilemeye neden oldu.