Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

06 Temmuz 2017

İstiklal Harbi

Şimdi sırasıyla Trump'ın FBI tahkikati ile 'köşeye sıkışmışlığı' ama iddia edilenin aksine hala halkda 'tam destek' ile yeni seçim zaferleri kazanması bir tarafa. Gel, seçim neticelerine 'hazımsızlık', itirazlar ve de değişik manevralar.
Hülasası, Amerika hep bildiğin Amerika yav.
Öyle ki, geçtiğimiz gün büyük bir çoşku, görkemli merasimler ve halkın, tam manasıyla, 'katılımıyla' 'Milli Bağımsızlık Günü' tüm yurtta, dış temsilciliklerde ve de 'yavru vatan' 'Porto Rico, Hawaii ve Samoa Adaları'nda idrak edildi.
Tabii 'Samoa Adaları' dediysek, sadece 'doğu adası' ha! Çünkü şark ceziresi, 3000 kilometrekarelik olan, 1962'de müstakil olmuş. Son sayımlarda 250 bin nufusu varmış.
Bu kadarsı az biraz malumat, da bu bahisde geçen 'istiklal' elbet Samoalılar'ın değil, 'Birleşik Devletler'in' tabii.
Bu kadar işi tamamen zomzomlu 'gösteriye' dönüştürmekle, hakikatin nasıl gizlendiğini öğrenmek isteyenler için mükemmel misal ortaya koymaktadırlar aslında.
Bugün bile, 'uzak diyarlarda' askerlerinin 'vatanlarını, demokrasiyi ve de insani haklarını savunmak' için savaştıklarını iddia eden Amerikanlar, bundan 234 yıl önce yine aynı gerekçelerle, bahusus Demokrasi için İngiliz Krallığına meydan okuyup, savaşa tutuştu.
İngiltere 'Yedi Yıl Savaşları' için harcadığı parayı 'sömürgelerinden' tahsile kalkışınca, bundan rahatsız olan 'çiftçiler' sabana, küreğe sarılıp 'Vatanlarını' koruma refleksiyle kıyam ettiler!
Tam 8 yıl boyunca süren harbin bir cenahı Amerikan Milliyetçileri ve onlara, aynı nisbette bu ulvi hasletlere düşkün vatansever, demokrasi aşığı, bağımsızlık fedaisi destekçileri Almanlar yardım ederken, karşıda ise sömürgeci İngiliz Krallığı ve elbet aynı 'vahşet, dalelet ve hıyanet' içinde 'soykırımcı' yerliler, 'Kızılderililer' vardı!
Evet, 'denize düşen yılana sarılır' misali, Kızılderililer, Amerika'nın gerçek sahipleri bu savaşda İngilizlerin yanında yer aldı! Rivayetler çeşitli ya, kimi der 'paraya pulu' temah edip 'hıyanet' ettiler, kimi de bir 'umut' belki bir avuç 'toprak parçasında' hür ve huzur içinde yaşarlar, diye girdiler bu savaşa!
Şu sıcak yaz günlerinin, sıcak Katar gündemi 4 Temmuz ile ilişkilendirmek ne kadar zorlama, yahut hiç bitmeyen oyunun bir başka perdesinin kutlamalarla taçlandırılması, karar vermek güç.