Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.71
Gram Altın
2492.27
BIST 100
9524.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

19 Eylül 2012

'Kahire, Şam'a örnek olsun'

TÜRKİYE, İran ve Mısır dışişleri bakanlarının katılımıyla Kahire'de düzenlenen ''Suriye toplantısı'' sona erdi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ve Mısır Dışişleri Bakanı Muhammet Kamil Amr, Mısır Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen ve yaklaşık 3 saat süren toplantının ardından, ortak basın toplantısı düzenledi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, yaptığı açıklamada, Suriye krizi konusunda Türkiye, Mısır ve İran'ın bir araya gelmesinin önemli olduğunu söyledi.

Çözüm için çabalıyoruz

Suriye'de yaşanan krizin bir an önce çözüme kavuşması için çaba gösterdiklerini ifade eden Davutoğlu, ''Toplantının, Kahire'de yapılmış olması semboliktir. Çünkü burada halkın istekleri doğrultusunda bir değişim oldu ve halkın oylarıyla işbaşına gelen bir yönetim var. Umarım, Suriye halkının da başına kendi seçtiği bir yönetim gelir'' diye konuştu. Toplantıda, Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi'den de Suriye ile ilgili bilgi aldıklarını belirten Davutoğlu, ''Suriye halkı çile çekiyor, acı çekiyor ve biz bu acıyı komşu bir devlet olarak en derinden hissediyoruz. Bugüne kadar Suriye konusundaki tüm diplomatik çabaları destekledik. Sorunun çözülmesi için de diplomatik yollar arayışımıza devam ediyoruz'' ifadelerini kullandı.

İran ilk defa katılıyor

Davutoğlu, toplantının, Suriye'de akan kanın ve gözyaşının durması için zaman kaybetmemek amacıyla Türkiye, Mısır ve İran arasında yapıldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: ''İran ilk defa bu toplantıya katılıyor. İran'ın dışişleri bakanı düzeyinde toplantıya katılması, bizim için kayda değerdir. Sorunun çözülmesi için de bölge ülkelerinin katılımı yine bizce önemlidir. Bölgenin önemli 3 ülkesi, bu toplantıda ilk defa bir araya geliyor. Sorunun çözülmesi için bölge inisiyatifini önemli ve değerli buluyoruz. Sorunun bölgemiz içinde çözülmesi için bölge ülkelerinin geliştirdiği inisiyatif bizim açımızdan çok önemlidir. Umarız bu toplantılarda hayırlı bir netice alabiliriz.''

İran, devrimi kutladı

İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ise konuşmasına, devrimden dolayı Mısırlıları kutlayarak başladı. Suriye krizi için herkesin acil bir çözüm beklediğini dile getiren Salihi, acil çözüm beklemenin gerçek dışı olduğunu savunarak, ''Çözüm için daha fazla müzakere ve toplantıya ihtiyacımız var'' dedi.

Suudi Arabistan katılmadı

Mısır Dışişleri Bakanı Muhammet Kamil Amr ise toplantıda ilkeleri konuştuklarını, Suriye'de şiddetin ve katliamların acil olarak durdurulması için çözüm yollarını görüştüklerini söyledi. Amr, ''Suudi Arabistan'ın mazeret göstererek toplantıya katılmadığını'' belirterek, toplantının ana hedefinin çözüm olduğunu vurguladı. Mısır Dışişleri Bakanı Amr, toplantıda, İbrahimi ve Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi'yi konuyla ilgili dinleme fırsatı bulduklarını belirtti. Basın toplantısının ardından, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, özel uçakla Türkiye'ye hareket etti.