Dolar (USD)
32.54
Euro (EUR)
34.88
Gram Altın
2440.17
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 Ekim 2021

Kitap Fuarı Çağrışımları

Başta Türkiye Yazarlar Birliği olmak üzere İLESAM, Avrasya Yazarlar Birliği, Server Vakfı ve Birlik Vakfı gibi sivil toplum kuruluşlarının etkinlikleriyle kültürün başkenti olma çabasındaki Ankara, İstanbul’la yarışını sürdürürken ev sahipliği yaptığı etkinlikler arasında hiç şüphesiz en önemlilerinden diyebileceğimiz Ankara Kitap Fuarı’dır. Kültüre aşina isimlerce ‘kitap şöleni’ olarak değerlendirilen fuar, 2005 yılından beri aksatmaksızın açılmaktadır. ATO Congresium'da 16.sı açılan kitap fuarının 31 Ekim’e kadar süreceğini Ankaralı kitapsever okurlarımıza duyuralım istedik.

Sohbet, panel, şiir okuma saatleri ve çocuk ve gençlere yönelik aktiviteleriyle binden fazla etkinliğe imza atılacağı açıklanan fuarda, 300'ü aşkın yayıncı ve sivil toplum kuruluşunun yer aldığını duyunca böylesi gelişmeyle kültür dünyamızın müntesipleriyle sevincimiz arttı.

İlk gün Hayati İnanç söyleşisiyle başlayan fuarın, eserleri Türkçe yayınlanmış Kazakistanlı yazarlarla tanışma fırsatı olacağını bu sene Kazakistan’ın‘konuk ülke’ olmasından öğreniyoruz. Kazakistanlı yazar Prof. Dr. Adil Ahmetov onur konuğu olarak katıldığı fuarda diğer Kazak şair ve yazarların Türkçe ’ye çevrilen yeni kitaplarının tanıtımıyla On binlerce kitapla okurlarını karşılayan fuarda eskimeyen yenilerin değerleri hafızamızda yer tutması için sahaflara ayrı bölüm ayrılmış olması ayrı bir renk katmış.

Eylül Fuarcılık tarafından organize edilen fuar kapılarını kitap ve yazarlarla buluşmak için öğrenci, öğretmen ve engelli vatandaşlara ücretsiz açmış. Her gün 10.00 ile 20.00 saatleri arasında ziyaretin olacağını eklerken, bu sene 500 bine yakın ziyaretçiye ev sahipliği yapmayı beklediklerini ifade ettiler.

Kitapseverler tarafından yoğun ilgi gören fuarın açılış kurdelasını Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop 22 Ekim 2021 Cuma günü kesti. Ankara'da genç nüfusun yoğun olmasından dolayı okur sayısının arttığını dile getirdiği konuşmasına "Bugüne kadar fuara konuk olarak katılan Fransa, İran, Rusya ve İtalya'dan farklı ve kardeş ülke olan Kazakistan'ı ve değerli kardeş yazarlarımızı ağırlamaktan menün kaldığımı belirtmek isterim. Bütün şehirlerin kitap fuarlarının önemi vardır ancak Ankara Kitap Fuarı'nın ehemmiyetinin çok farklı olduğunu düşünüyorum. Ankara, başkent ama bir diğer özelliği ise üniversite şehri olmasıdır. Ankara'da 22 üniversite olması ile 300 binin üzerinde de üniversite öğrencisi var. Bu durum hem genç nüfus hem de yüksek sayıda okur demektir" sözlerine geçtiğimiz Frankfurt Kitap Fuarı salgın sebebiyle dijital ortamda düzenlendiğine dikkat çekerek devam etti. Kendisinin kitaplara dokunarak, kitap görüntüsü ve kokusu ile birlikte olmayı tercih ettiğini başkanlık ofisinde ilk işinin bir kütüphane yaptırdığını, kitapları görmenin psikolojik olarak rahatlattığına dair cümleleri katılımcılardan bol alkış aldığında kendisinden önce başkanlık görevini deruhte eden Bülent Arınç, Köksal Toptan, Mehmet Ali Şahin, Cemil Çiçek, İsmet Yılmaz, İsmail Kahraman ve Binali Yıldırım’ın makam odası raflarında kitapların bolluğu aklıma takılmadı değil.

Meclis kütüphanesinde arşiv niteliğindeki bilgi, belge ve kitapların dijital ortama kaydedildiğini, araştırmacıların belgelere kolay ulaşmalarına yönelik çalışmalarla güncellenmesi, belirli bir tarihîn tozlu raflarının milletimizin vicdanına havale edilmesi için İstiklâl Mahkemeleri tutanaklarının yayınlandığını da bilenlerdeniz.

Konumuzun bu olmadığının altını çizerek Mehmet Akif’le ilgili görüş ve düşüncelerini gazete ve dergi sütunlarına taşımış birisi olarak TBMM Başkanının konuşmasında söz ettiği diğer bir konuyu önemli bulduğumu ifade etmek isterim. İstiklal Marşı'nın meclisimizde milli marşımız olarak kabul edilmesinin 100'üncü yılında kanun düzenlemesi ile 'İstiklal Marşı Yılı' ilan etmesini, başta 'Safahat' olmak üzere bütün eserlerini basıp değişik zaman ve mekânlarda Mehmet Akif’le ilgili anma programları tertip etmelerini takdirle karşılarken, kültür, sanat ve yayın gibi iletişim alanında uzun süre görev yaptığımızdan TBMM’deki etkinliklere davet edilmeyiş sebebimizi Kemal Kılıçdaroğlu’nun kolaycılığıyla suçu bürokratlara atmaksızın iyi niyetimi muhafaza ile haberdar olmadığını düşünüyorum ve’s-selam.