Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.86
Gram Altın
2299.26
BIST 100
9044.67
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

30 Haziran 2022

Kıyıya vuran cesedin verdiği mesaj

Dünyadaki en önemli konulardan bir tanesi yüce Allah’ın insanı yaratması ve yaratırken de insanı tek başına bütün dünyaya örnek olabilecek kabiliyetlerle yaratmasıdır.

İnsanın bulunduğu coğrafya, içerisinde yaşadığı maddi manevi koşullar önemlidir. İnsanın dünyaya verdiği mesajın ne olduğu çok önemlidir. Ama her insan, tek başına dünyaya yetecek bir veya birden çok mesaj verebilir. Bunu mutlaka bilimle veya başka bir şeyle desteklemiştir. Böylece bir insan, bütün dünyanın faydalanabileceği bir eserle hayatlara dâhil olur.

Edison gibi Cezeri gibi Özdemir-Selçuk Bayraktar gibi Yunus Emre gibi Farabi gibi Aziz Sancar gibi İmam Gazali gibi zatlar bilim dünyamıza, manevi dünyamıza ışık tutarlar. Bunların dışında sıradan bir insan, bir duruşuyla bir bakışıyla dahi büyük mesaj verebilir, örnekler gösterebilir. Afrika’nın en ücra köşesinde doğan bir çocuğun iki yaşlarında aç ve zayıf bedenine rağmen acı bir bakışıyla küçük bir göçmen çocuğun denizde boğulup kıyıya vuran cesediyle verdiği mesaj tüm dünyaya yeter.

Bu tip örnekler her bakımdandır. Maddi manevi her konuda cesaret, sabır, azim, ilim gibi özellikler, teknolojik kolaylıklar ve akla hayale gelecek her fayda örnek olarak görülebilir.

Herkesten dünyada bir tanecik var. Allah böyle âdet yapmış, böyle yaratmıştır. Herkesten biricik var vedolayısıyla biricik olduğu için o insandan alınacak birçok kıymet ve örnek var. Bu kıymetler henüz bilinmese de bir gün ortaya çıkacaktır.

Bu kıymetlerin ortaya çıkması için bu insanlar işlenecek..hem de hep beraber işlenecek. İşlendikten sonra o insan ve örneklerin faydaları insanlığın hizmetine sunulmuş olacak.

Bugüne kadar bu durumun kanaatimizce gerçekten tersi yapılmış. İsimleri ne olursa olsun insanlar, okul mezuniyeti ve mesleki becerilerinden dolayı bir ünitenin içerisine “Hadi gir bakalım” denip sokulmuş ve yirmi yıl, otuz yıl orada çalıştırılmışlar. En netice o insanı emekli etmişler. Evine, çoluğunun çocuğunun yanına geri göndermişler.

Hani cihanşümul bir kıymeti vardıbu insanın?

Ne cihanşümul değeri..bir ünitenin dışına çıkamamış, çıkarılmamış. Bu üniteye gir denilmiş ve ya işçi ya memur ya mühendis olarak çalıştırılmış. Milyarların içerisinde bir parça olarak sürünmüş, gitmiş. Biz daha bu insanın insanlığından istifade etmedik, edemedik. Allah’ın bir kıymetini gördük. Hatta ne kıymeti olduğunu bile değerlendiremeyip fark edemedik.

İşte böyle bir durum, büyük bir yanlıştır. Bu yanlışlar, her insandaki kıymet ve örnekleri köreltebilir, yok edebilir ve onları mahveder. Bu yanlışlardan beri olmanın yolu, insanlığın ihdas edilmesi ve yürütülmesidir.

Birincisi bu yolda “Her insanın değerlendirilmesi lazımdır.” İkincisi, “Acaba bu dediğimiz doğru mudur? Saçma mı yoksa bir gerçeklik payı var mı?” sorusunun cevabıdır.

Bunu, tüm Peygamberlere bakarak, mücadeleleri üzerinden öğrenebiliriz. Bütün Peygamberlerden önce kendi Peygamberimizin hayatına bakmamız bile yeterlidir. Hem son Peygamber hem de kendi Peygamberimizdir. Üstelik kendi hayatından bol bol örnek vardır.

Peygamberin dokunduğu yerde ve zamanda değerlendirilip kıymetli hale, örnek hale gelmemiş ne var ki?

Ebu Cehil bile bir değer oluşturmamış mı? Kendini değerlendirmeyen, insanı değerlendirmesini bilmeyen, beceremeyen tüm dünyaya örnek olacak mesaj verebilir mi?

Dünya, zıtlıklarla anlaşılır. Bir insanın kıymeti, örnekleri, mesajı zıtlarıyla anlam kazanır. Zıttı olmadan o şeyin değeri anlaşılamaz, kıymeti bilinemez.

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan