Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.85
Gram Altın
2431.07
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

19 Haziran 2021

Konut Satışları Yüzde 16,2 Arttı

Nüfus artışına ve değişen toplumsal yapıya bağlı olarak ülkemizde konut ihtiyacı her geçen yıl artıyor. Başta barınma ve yatırım olmak üzere farklı amaçlarla ortaya çıkan bu ihtiyaç sonucunda yılda yaklaşık 1 milyon konut satılıyor. Bu sayıyı 12’ye böldüğümüzde bir ayda ortalama 83 bin adet konutun satıldığını söyleyebiliriz.

Aylık konut satış sayısının 100 bini geçmesi ise sektör açısından iyimser duruma işaret eder.

En son açıklanan Mayıs verisi bu rakamın oldukça altında kaldı. Bunun nedeni de Mayıs ayına denk gelen 17 günlük tam kapanma süreciydi. 1 Haziran tarihine kadar da hafta sonu için sokağa çıkma kısıtlaması devam etmişti. Her ne kadar internet üzerinden ev aramak yaygınlaşsa da kararlı alıcılar konutu fiziki ortamda görmek istiyorlar ve bu iş için de genellikle hafta sonunu tercih ediyorlar. Bu nedenle Mayıs ayı sektör için durgun geçti.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre; konut satışları Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,2 artarak 59 bin 166 oldu.

2020 Mayıs ayında da sokağa çıkma kısıtlamaları genişletilmişti. Buna ilaveten geleceğe dair belirsizlik nedeniyle de insanlar sahip oldukları birikimi konuta bağlamak istemediler. Bu yüzden yıllık artış biraz da baz etkisinden kaynaklanıyor.

Bir önceki ay olan Nisan ayında ise Türkiye genelinde 95 bin 863 adet konut satılmıştı. Diğer bir ifade ile konut satışları aylık bazda yarı yarıya azalmış.

İlk defa satılan konut sayısı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8 artarak 18 bin 204 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 30,8 olarak gerçekleşti.

İkinci el konut satışları Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20,2 artış göstererek 40 bin 962 oldu.

Diğer konut satışları Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49,8 artarak 48 bin 606 olarak gerçekleşti.

Mayıs ayında ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 42,9 azalış göstererek 10 bin 560 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 17,8 olarak gerçekleşti. İpotekli konut satışlarını etkileyen unsurların başında faiz oranı geliyor.

Bir önceki yılın aynı ayında yüzde 8,25 olan politika faizinin şu an yüzde 19 olması ipotekli satışlardaki sert düşüşü açıklıyor. Ülkemizde konut kredi faiz oranının yüzde 1’in altına inmesi konut piyasasını canlandırıyor. Bunu 2020 yaz aylarında rekor kıran konut satış verilerinde net bir şekilde görmüştük. Ancak faiz oranı belirli bir seviyenin altına gerileyince peşin parası olan da kredili satışlara yöneliyor. Böylelikle ipotekli satışların toplam konut satışları içindeki payı artıyor ancak satılan toplam konut sayısında aynı oranda bir artış kaydedilmiyor.