Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Koronadan yoğun bakımda olan dostumuz

Bir arkadaşım korondan dolayı hastaneye kaldırılmıştı ve durumu giderek ağırlaşıyordu. Neden bazıları atlatırken o yoğun bakıma alınmak zorunda kalınmıştı? Sebebi ne olabilirdi? Elbette kaderinde olanı yaşayacaktı ama herkesin bağışıklığını güçlendirmek için alabileceği tedbirler vardı. Sıralayalım:

*İlk başta yaş faktörü önemli. Tabi yaş, insanın elinde olmayan bir durumdu ancak yaş ilerledikçe sayacağımız tavsiyelere daha dikkat etmeli. Bu arada dostumuz 70 yaşında. Tabi yaşı onun için ciddi bir risk faktörüydü.

*Sigara kullanıp kullanmaması önemliydi. Ancak dostumuz belki 40 yıldırmaalesef sigara içicisiydi.

*Kaliteli ve düzenli uyku alması önemliydi. Çünkü geceleri beş saatten daha az süre uyuyorsa, bağışıklık sisteminiz tehlikede demektir. Bu onu soğuk algınlığına, grip ve enfeksiyonlara karşı savunmasız bir hale getirir.Yani gece yatacak, sabah ise uyanık olacaktı. Dostumuz ise sabaha kadar uyanık kalıyor, sonra öğleye kadar yatıyordu.

*Güneş ışığını yeterince almalıydı. Çünkü vücudu güneş ışığına maruz kaldığında doğal olarak D vitamini üretir. D vitamini depresyon, kalp hastalıkları ve bazı kanser türlerini önlemeye yardımcı olur. Özellikle, otoimmün bozuklukları olan insanlar için hayati önem taşır. Gündüzleri uyuyarak geçiren için risk fazladır. Tabi öğleye kadar yatan dostumuzun yeterli güneş ışığı almadığı ortadaydı.

*Strese dikkat etmeliydi. Stresin, bağışıklık sistemimiz üzerinde çok büyük bir etkisi vardır. Stres sırasında kortizol, adrenalin ve benzeri stres hormonları salgılanır. Bir kişi kronik olarak stres altındaysa, stres hormonları zamanla vücudun işlevini etkiler. Kaygı, depresyon, sindirim sorunları, kalp hastalığı, uyku bozuklukları, kilo alma, hafıza ve konsantrasyon sorunları dâhil olmak üzere pek çok sağlık sorunu riskini artırır. Öğrendiğime göre dostumuzun kafaya taktığı stres faktörleri yüksekti.

*Doğru beslenmesi olmalıydı.Bağışıklık sistemini güçlendirmek doğru ve bilinçli beslenmekten geçer. Dengeli bir beslenme programı oluşturmak; vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından zengin gıdaları tercih etmek bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi, birçok hastalığa karşı da koruyucu etki gösterir.

*Hareketli yaşamı olmalı, pasif yaşantıdan kaçınmalıydı. Maalesef dostumuz yeterince hareketli bir hayata sahip değildi.

*Obez olmamak önemliydi. Hâlbuki dostumuz çok aşırı olmasa da fazla kiloluydu.

İşte bu faktörler dostumuzun aleyhine işliyordu. Bu yüzden yoğun bakımdan bir türlü çıkamadı. İnşallah iyileşir de onunla tekrar sohbet muhabbet ederiz. Ancak hepimiz bu faktörlere dikkat edelim ve hastalıklara karşı dayanıklılığımızı artıralım.