Dolar (USD)
32.60
Euro (EUR)
34.83
Gram Altın
2496.60
BIST 100
9467.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

08 Ağustos 2022

KPSS ve mülakat kaldırılmadır

Öncesi de vardır ancak bu iş 1973 yılında başladı. O yıl, ÜSYM tarafından yapılan üniversiteye giriş sınavları sorularının daha önceden özel bir dershane tarafından ele geçirilmesi üzerine iptal edilmişti.

FETÖ, 1992 ve 1999 yılları da dâhil olmak üzere 2013 yılına kadar 40 yıldır aralıksız soru çaldı bu ülkede.

ÖSYM’nin 29 Mayıs 2011’de yaptığı Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı’nın Tıp doktorluğu ikinci aşama kitapçığındaki 100 sorudan 75’inin bir önceki yıl yapılan sınavla aynı olduğu ortaya çıkmıştı mesela.

FETÖ terör örgütü elebaşı Gülen, “Bizim milli eğitime girmemiz lazım, milli eğitimin suyu çıkmış. Amaca giden her yol mubahtır. Girin de nasıl girerseniz girin” dedikten sonra militanları hiç durmadı.

Bu ülkenin okullarını karargâh gibi kullandı ve buralarda palazlandı. Buna rağmen 15 Temmuz’un eğitim ayağını derinlikli olarak hiç tartışmadık. Örgütün buralarda açtığı zarar ziyanı konuşamadık.

Oysa yapısal reformlarla eğitim sistemini güçlendirip çocuklarımızın kolayca devşirilemediği sağlam bir kale inşa etmeliydik.

Çocuklarımızı özel dershanelere mahkûm etmeden kendi okullarında aldıkları tahsille sınav kazanabilmelerinin yollarını açamadık.

Düşünebiliyor musunuz? 9 yılda 8 farklı kategoride ve tam 12 sınavda soru çalındığı tespit edildi bu ülkede.

KPSS sınavlarından, hâkimlik sınavlarına, YDS, ALES ve askeri liseler sınavlarından, polis koleji ve akademi sınavlarına varana kadar birçok sınavın sorularını çalarak devlet kurumlarına sızma yapıldı.

Sadece 2002-2016 arası devlet kurumlarında en az 500 bin kişinin FETÖ eliyle istihdam edildiği tahmin ediliyor.

Son KPSS skandalı da geçenlerde yaşandı ve sınav iptal edildi. ÖSYM Başkanı’nın derhal görevden alınması şüphesiz iyi bir hamleydi ve olması gereken de buydu.

Yapılan son tespitlere göre 3 sorunun aynı diğer 15 sorunun benzer olduğu anlaşılmış. Benzer soruların çıkmasında herhangi bir sakınca görmüyorum zira bu tür sınavlarda aşağı yukarı sorulacak sorular bellidir.

3 sorunun aynı olması geçmiş yıllarda çıkmış olan sorularla aynı mı değil mi ortaya çıkar. Netice itibariyle uzun soluklu bir çalışma yapılıyor.

Hükümet, geçmiş yıllarda yaşanan hırsızlıkları ve kamuoyunda oluşturulan algıyı da dikkate alarak sınavı iptal etti.

Sonuç itibariyle milyonlarca gencimizin bin bir emekle çalıştığı ve umudunu bağladığı bir sınavda yaşanılan bu vahim hadise gerçekten de çok üzücü.

2023’e ramak kala bu türden bir sorunun gerçekleşiyor olması da ayrıca düşündürücü. Şimdi asıl eksik olduğumuz meseleye gelelim.

Bana kalırsa en büyük eksikliğimiz, öğrencilerimizin hala dershanelere mahkûm ediliyor olmasıdır.

Malumunuz KPSS sınavı 2002 tarihinde “şeffaf ve adaletli bir biçimde gerçekleşmesi ve sınav rekabeti içinde personel kalitesini en üst düzeye çıkartmak” amacıyla çıkarılmıştı.

Oysa 2002 yılından evvel KPSS ve mülakat sınav sistemi yoktu. Dolayısıyla bu sınavın ve akabinde gerçekleştirilen mülakat sisteminin kaldırılması ve yerine ihtiyaca yönelik atamaların yapılması gerekmektedir.

Mülakat ile ilgili toplumda ciddi bir rahatsızlık hâkim. Sadece KPSS sınavı ile alakalı değil kurumlara idareci tedarikinin de mülakat yolu ile sağlandığı bir ortamda liyakat yerine torpilin öne geçmesi gibi bir garabetle karşı karşıya kalıyoruz.

Oysa bu ülkenin kaliteli, görevini hakkıyla elde etmiş liyakat sahibi temiz insanlara ihtiyacı vardır. Böyle bir mekanizmayı tesis edebiliriz. Örneğin bir okul müdürünü atamak için onu seminerlere, çok farklı uygulama testlerine tabi tutabilmeliyiz.

Ulusal düzeyde oluşturulacak olan liyakat programına katılmalarını zorunlu hale getirebiliriz.

Kısacası en iyi performansı gösteren ve en iyi niteliğe sahip olan çalışanların işe alınmasını veya kurumlarda rütbelerinin yükseltilmesini amaçlayan bir zihniyeti artık hayata sokabilmeliyiz.

Neticede derdimiz, gayretimiz odur ki, ülkemizin her alanında kalitenin artması ve vatan evlatlarının layık olduğu bir eğitim sistemine kavuşmalarıdır.