Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.75
Gram Altın
2411.34
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Kripto paralarda yaklaşan büyük tehlike!

Kripto para dünyasındaki düzensizlik dönem dönem borsaların da istikrarsız bir hal almasına neden olmakta ve ani işlem durdurmalarına sebebiyet vermektedir. Ani işlem durdurmaları kripto para kullanıcılarını çoğu zaman mağdur etmektedir. Zira tam alım ya da satım yapacakken ilgili borsanın ya da sitenin onay vermemesi zaman zaman karşılaşılan sorunlardır. Bu sebeple kullanıcılar istedikleri işlemleri gerçekleştirememekte, bu durum kontrol ve denetim sorununu bir kez daha ortaya çıkarmaktadır. Sistemsel olmayan bu işlem durdurmaları yatırımcıların adeta korkulu rüyası halini almıştır. Aniden yapılan bir işlem esnasında sistemin durdurulması güvensiz bir ortama sebebiyet vermektedir. Kısacası kripto para piyasalarında tamamen güven gibi bir durum asla söz konusu değildir. Zaten kripto para doğası gereği kontrolsüz bir yapıya sahiptir. Ani çıkışlar olabileceği gibi ani düşüşler de yaşanabilmektedir. Nitekim son günlerde bu durumu açık bir şekilde görebilmek mümkündür.

Mutlaka denetim şart!

Kripto para birimleri, borsaları ve siteleri artık yaygın bir hal almakta ve işletmeler günlük olarak dijital para birimleriyle işlem yapmaktadır. Ancak coinler daha yeni bir para birimi olduğundan, hem itibar hem de finansal olarak belirli zorluklarla beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla, işlemlerin yasal olarak uygulanabilir olmasını ve tüketici koruma haklarının desteklenmesini sağlamak için düzenlemeye ihtiyaç duyulmaktadır. Bir blok zincirindeki işlemlerin kaydı, işlemin gerçekleştiğine dair açık kanıt sağlar, fakat bu tam bir denetim sağlamaz. Ayrıca kripto para sitelerinin denetiminin lokal kalmaması gerekmektedir. Mutlak suretle küresel bir denetim organizasyonuna ihtiyaç vardır. Zira kripto para siteleri ve borsaları dünyanın her noktasında kullanılmaktadır. Türkiye açısından bakıldığında Sermaye Piyasası Kurulu gibi gözetim, denetim ve düzenleme yapacak bir kuruma ihtiyaç vardır.

Kripto paranın gerçekte ne kadar güvenli olduğunun cevabı şimdilik karmaşıktır. Zira kripto para birimleri ve piyasası, her zaman potansiyel bir risktir. Kripto para birimi fiyatlarındaki inişli çıkışlı dalgalanmalar zaten güven zedelenmesine sebebiyet vermektedir. Ayrıca merkeziyetsiz ve kontrolü zor bir yapı olması sebebiyle kripto para piyasalarına yatırım yapanların güvence altında olduğunu söyleyebilmek zordur. Hisse senetleri ve devlet tahvilleri gibi diğer varlık sınıflarıyla karşılaştırıldığında, kripto para birimine yatırım yapmak çok riskli olarak kabul edilebilmektedir. Kripto dünyasının nispeten yeni olması ve yatırımcıların bundan tam olarak ne yapacaklarını bilmemeleri gerçeğinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca sitelere kayıt olurken tüm kişisel bilgilerin hatta kimlik fotoğraflarının sitlere yüklenmesi de yine kullanıcıları bekleyen bir diğer tehlikedir. Tam olarak yasal bir zemine oturtulmadığı müddetçe kripto para piyasasına girmek çok da sağlıklı olmayacaktır.

Kripto paralar bir tür kumar mı?

Şu anda olduğu gibi, kripto para birimi konusunda uluslararası bir koordinasyon veya düzenleme yoktur. Her türlü olumsuzluğa rağmenkripto para biriminin artan popülaritesi, uluslararası kuruluşlar için bir endişe haline gelmektedir. Birçoğu risk değerlendirmesi üzerinde çalışıyor ve politika geliştiriyor.İlgili yasalar ve yönergeler olmadan, kripto para birimi yatırımcılar için güvenli olmayan bir kumar haline gelmektedir. Siber suçlulardan ve diğer dolandırıcılardan kaynaklanan güvenlik açıklarına maruz kalmak da büyük bir endişe kaynağıdır.