Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
35.01
Gram Altın
2324.92
BIST 100
9095.11
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

06 Temmuz 2021

​Kültürün adresi

“Evde kal Türkiye!” sloganına uyarak uzun zamandır yürüyemediğim Kızılay semtinde maskesini çene altına indirip rahat tavırlarıyla dolaşanları gördüğümde eski günleri düşünerek yürüdüğümde Tarkan Zengin ve Mustafa Ekici’nin ‘Hoş geldin ağabey’ hitabıyla karşılaması hoş olmuştu.

3 Temmuz 2021 Cumartesi günü delegelerin katılımıyla yapılacak olan “Türkiye Yazarlar Birliği 21. Olağan Genel Kurulu” için pandemi dönemindeki etkinliklerinde tasarlanıp üretilen (!) yeni mekân şartlara uygun hazırlanmıştı. Dostlarla hal ve hatırda mesafeye dikkat ederken, aynı titizliği kâğıt bardaklarda ikram edilen çayları yudumlarken dikkat etmediğimi söyleyebilirim.

Kongrenin Divan Başkanlığına seçilen Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç ilk sözü TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’ a verdiğinde yaptıklarından söz edip, önemli projeleri hayata geçirdiklerini, millî, manevî, tarihî ve kültürel değerlerimizi araştırma, geliştirme, yaşatma ve gençlere benimseterek yarınlara taşımak için çabalarının devam ettiğinin altını çizdi.

Daha sonra söz alan Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Mütevelli Başkanı Mehmet Doğan lügat konusuna temasla, Türkçenin geldiği durumun içler acısı halinden bahsederek yetkilileri göreve davet etti. Doğan’ın özellikle akademik çevrelerde konuşulan dille ilgili tenkitleri salonda alkışlarla karşılığını bulurken sivil toplum kurumlarının her şeyi devletten beklememesi gerektiğini de vurguladı. Önümüzdeki günlerde kurum ve kuruluşun katılımıyla “Türkçe Şurası” projesini hayata geçirmek istediklerini ifade eden Mehmet ağabeyden sonra söz verilen Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe TYB'nin 43 yıldır var olduğunu ve bu haliyle aynı kulvardaki birçok kuruluşu geride bıraktığını, Birliğin zengin bir tarihe sahip olduğunu, Türkiye'nin çok önemli gelişmelerinin buradan takip edilebileceğini belirtti. Konuşmasında akademik araştırmaların sığlığından ve ülkemiz insanına hitap etmediğinden üzülerek bahseden Şükrü hocaya ‘haklısın’ diyoruz.

Milli görüş hareketinin ilklerinden Şanlıurfa Belediye Başkanı ve milletvekilliği yapmış olan İbrahim Halil Çelik yakın zamanda göçünü tamam eden Ragıp Karcı, Ferhat Koç, Hüseyin Albayrak, Mehmet Çetin, Seyit Ahmet Kaya ve Emine Işınsu için ‘Fatiha’ gönderilmesini diledi. Program gereği söz verilen TYB Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammed Enes Kala uzunca hazırlanan faaliyet raporunun basılı halinin oturduğumuz masaların üzerinde olduğunu söylediğinde “Bu kadar etkinlik yapılamaz, imkânsız” diyerek satırbaşlarıyla kültür, sanat ve edebiyatımızın gelişimine katkısı olan bu etkinliklere göz attım.

Türkiye Kültür ve sanat Yıllığı, Yılın Yazar Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülleri, Türkçenin Uluslararası 13. Şiir Şöleni, Yazar Okulu, TYB Akademi Dergisi, Mehmet Akif Anma Faaliyetleri, Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi, Ahlak Şurası, Genç Yazarlar Kurultayı, Şubeler Buluşması, Danışma Kurulu Toplantısı ve Şehir Okumaları.

Erol Güngör, Tarık Buğra, Yahya Kemal, Necati Öner ve Mehmet Akif İnan gibi isimler ile doğumunun 1000. yılında Nizamülmülk’ünhatırlanması, Türk Düşüncesinde Yerlilik ve Millilik başlıklı toplantı ve Felsefe Şurası’nın ikincisinin düzenlenmiş olması dikkat çekiciydi. Medyada fazla yer almadığından kısıtlı kişinin ilgisini çeken “Doğu Türkistan Çalıştayı” ile soydaşlarımıza destek olunması TYB’ye şükran duygularımızın kabardığı etkinliklerin başında gelmektedir.

Neler veya kimler diyerek yazımıza devam edelim; Cengiz Aytmatov’un Kültürel Mirası uluslararası etkinlikle yer alırken, Milli Eğitim Bakanlığı ile Sosyal kültürel etkinlikler, dil kursları, gençlere okuma sevgisi ve alışkanlığının kazandırılmasına yönelik protokol yapılması, Muhacir Edebiyat Sempozyumu ve Yaşayan Yazarlara Saygı etkinlikleri, Necip Tosun’un yönetiminde bazılarına iştirak ettiğim “40’lar Meclisi” ki Beşir Ayvazoğlu, Rasim Özdenören, Arif Ay, Gökhan Özcan, Cemal Şakar, Hüseyin Atlansoy, Mehmet Doğan, Nabi Avcı, İsmail Kara, Mesut Uçakan, Ali Ayçil, Kurtuluş Kayalı, Sevinç Çokum, Mustafa Özel, Yıldız Ramazanoğlu ve Cihan Aktaş misafir edilmişler.

Denetleme raporunu neredeyse ilk gençlik günlerinden beri Türkiye Yazarlar Birliği’nde geçirdiğine şahitlik ettiğim Adem Karafilik okuduktan sonra yapılan seçimde Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan başkanlığında nöbeti sona eren birkaç ismin yerine yenilerinin katılımı ile yola devam kararını onaylamış olduk.

Hayırlı olsun ve’s-selam…

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan