Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.90
Gram Altın
2309.95
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

09 Ocak 2021

M. Akif İnan Ödülleri

Yerlilik düşüncesinin şiirde ve sanatta öncülerinden merhum M. Akif İnan’ı vefatının 21. yılında rahmetle anıyoruz. M. Akif İnan’ın fikirlerinin medeniyet coğrafyamızın her karesinde filizlenmesi onun davasındaki samimiyetinin sonucudur.

6 Ocak 2000 tarihinde baki âleme göçen merhum M. Âkif İnan’ı dava arkadaşları unutmuyor. “Bütün giysileri yırtsak yeridir/ Yeter bize vefa elbiseleri” diyordu ve şimdi onu vefakâr dostları unutmuyor. Vefa elbiselerini giyen dostlarının adımlarıyla kurulan Mehmet Akif İnan Vakfı, merhum İnan’ın kurucusu olduğu MEMUR-SEN ile iş birliği yaparak merhumun fikirlerini yaşatmak için ödüller veriyor. Bu yıl ikincisi verilen ödüller için gerçekleştirilen törende merhumun adanmışlığına dair güzel konuşmalar yapıldı. Program, DİYANET-SEN Genel Başkan Yardımcısı Ali Güzeldal’ın Kur’an-ı Kerim okumasıyla başladı. M. Âkif İnan’ın hayatının anlatıldığı kısa film gösterimi yapıldı. Sonrasında Mehmet Akif İnan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özer'in konuşması vardı. Özer’in konuşmasından bir bölüm: “Evet, Akif İnan’ın rüyaları da dolu doluydu. Rüyası, Mescid-i Aksa’ydı, Ayasofya’ydı. Akif İnan’ın sınırsız bir dünya kardeşliği anlayışı vardı. Onun davası sınırlandırılabilecek bir dava değildi. Demokrasi anlayışı, herkese hayat hakkı tanıyacak, herkesin düşünce ve fikrini rahatlıkla açıklayacak bir anlayıştı. İnan, bu fikirlerini de birçok konuşmasında paylaşır, davasını sonuna kadar savunurdu.”

Programın bir başka konuşmacısı Numan Kurtulmuş idi. Kurtulmuş, “Maddi imkânın olmadığı, desteğin olmadığı bir ortamda Âkif İnan ve arkadaşları o zorluklar içerisinde yola çıktılar. Ama en büyük sermayeleri dava şuuruna sahip olmalarıydı ve ihlâs sahibi olmalarıydı. Bugün Memur-Sen’in Türkiye’deki en güçlü memur sendikası olması bu ihlâsın bir ürünüdür.” dedi.

Programda teşekkür konuşması yapan merhumun kızı Banu İnan, babası Akif İnan’ı sevecen bir baba ve dede olarak niteleyerek, onun örnek bir eğitimci ve gençler yetiştiren bir öğretmen olduğunu ifade etti. Konuşmasında, “Öz kültürümüzün, medeniyetimizin korunmasına, kültür ve sanatımızın ödevine çok inanırdı. Onun hep dua almasının ve unutulmamasının nedenlerinden birinin de insana yatırım yapmış olmasıdır.” diyerek merhumun adanmışlığını anlattı.

MEMUR-SEN VE EĞİTİM-BİR-SEN Genel Başkanı Ali Yalçın, yine her zamanki veciz ve güzel konuşmalarından birini gerçekleştirdi. Yalçın’ın konuşmasından satır başları: “Öncülerimizin vasiyetine de uyarak, asla hırsa kapılmadan ama sorumluluklarımızla yani kulluğumuzla şekillenmiş azmimizi hep diri tutup, insan ve insanın en saf eylemi olan emek mücadelesini en güçlü şekilde sürdürüyor, bu soylu eylemimizi de adil hafızaya naklediyoruz.”

Sendikacı kimliğini de burada öne çıkardığımız merhum Âkif İnan’ın ardından onun misyonunu sahiplenen arkadaşlarının yaptığı güzel işleri takdir ediyoruz. Genel Başkan Ali Yalçın, merhum İnan’ın en başta dava arkadaşıdır, ardından da müşterek sendikal mücadeleleri gelir. Ben, “dava”yı önemsiyorum, sendika araçtır. Sanırım Yalçın da bu düşüncemi şu cümleleriyle teyit ediyor: “ O, dediğim gibi bir iman ve aksiyon adamıydı. O, aynı zamanda kriz yaşayan medeniyetimizin çatırtıları arasından, hakikati kurtarıp geleceğe aktarma telaşıyla bir ömür yaşadı. 60 yıllık ömrün hülasası işte bu telaştı, ama hiç umutsuz değildi.”

Mehmet Akif İnan Ödülleri’nin veriliyor oluşunun temelinde iki unsur vardır: vefa ve fikir. Bu unsur, bugün EĞİTİM-BİR-SEN’i en büyük eğitim sendikası yapmıştır. Hak mücadelesi kutsaldır. Bu mücadelede bugün Eğitim-Bir-Sen büyük bir sınav veriyor. Çünkü imkân var. Eğitim-Bir-Sen kurulduğunda olmayan maddî imkân şimdi fazlasıyla var. İmkânın olduğu dönemde emek mücadelesi vermek daha zor. Bu yolda emeği olup da ahirete göçenleri rahmetle anıyorum. Hayatta olanlara da haktan ayrılmamaları ve gevşememeleri için dua ederiz. Programda Kültür Sanat ve Edebiyat Ödülü Mehmet Doğan’a, Çalışma Hayatı ve Emek Ödülü Fatma İçuz’a, Başarı ve Teşvik Ödülü Özdemir Bayraktar’a, Uluslararası Değer Ödülü Raid Salah’a, Jüri Vefa Özel Ödülü Asım Gültekin’e, Üstün Hizmet Ödülü ise Recai Kutan’a verildi.

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan