Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

09 Haziran 2014

MAYIS İHRACATI REKOR KIRDI

Mayıs ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,8 artışla 13 milyar 412 milyon dolar oldu, aylık ihracat rekorunu kırdı.

Otomotiv, hazır giyim ve kimya sektörünün sırtladığı ihracat ilk 5 ayda yüzde 8 artışla 67 milyar 92 milyon dolara yükseldi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre son 12 aylık ihracat ise yüzde 1,7 artışla toplam 156 milyar 145 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Her ne kadar mayıs ayı cumhuriyet rekoru kırılmış ise de ihracatın yıllık bazda sadece yüzde 1,7 artması düşündürücü.

Ayrıcı TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin ihracatta karların eridiğine işaret ederek, "Karlılık oranları geçen yıla göre yarı yarıya azalarak son 5 yılın en düşük seviyesine gerilemiştir. Bunu bir alarm olarak görüyoruz" uyarısına da kulak verilmelidir.

ENFLASYON ZİRVEDE

Enflasyon mayıs ayında gıda ve alkolsüz içecekler grubunda bir önceki aya göre gerçekleşen düşüşün etkisiyle yüzde 0,40 ile beklentilerin altında olurken, yıllık TÜFE yüzde 9,66'ya yükseldi ve son 25 ayın en tepesine tırmandı.

Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi(Yİ-ÜFE) ise yüzde 0,52 gerileyerek yıllık yüzde 11,28 oldu.

Merkez Bankası'nın da tahminleri doğrultusunda mayıs ayında enflasyonun bu yıl içindeki en yüksek noktasına ulaştığı, hazirandan itibaren düşüşe geçeceği bekleniyor.

Bu durum gerçekleşirse Merkez Bankası'nın eli güçlenecek, faiz indirimi yolunda daha cesaretli adımlar atacaktır.

AVRUPA MERKEZ BANKASI (ECB) ŞAŞIRTMADI

ECB, halen 0,25 seviyesinde olan politika faizini 10 baz puan düşürerek 0,15'e çekerken, bankaların kendisinde tuttuğu mevduatların faizini de yüzde eksi 0,10'a indirdi.

İlginç bir durum.

Eğer bankalar, Avrupa Merkez Bankası'na para yatırırlarsa üstüne faiz ödeyecekler.

Amaç bankaların ellerindeki parayı Merkez Bankası'na yatırması yerine, kredi olarak reel sektöre aktarmaya zorlamak suretiyle piyasayı canlandırmak.

Enflasyonun yüzde 0,5 inmesiyle Avrupa'yı deflasyon korkusu sarması, ECB'nin bu kararı almasında etkili olduğu anlaşılıyor.

ECB Bankası Başkanı Mario Draghi, faiz adımlarının yanı sıra ilk olarak bir de 400 milyar Euro'luk paket hazırlığı içinde olduklarını duyurdu.

Böylelikle piyasayı likiditeye boğarak ekonomiyi durgunluktan çıkaracağını umuyor.

Sonucu kestiremeyiz ama bizim piyasalara olumlu yansıyacağını tahmin ediyoruz.

Bu paranın bir kısmının ülkemize yönelmesi halinde borsa yükselecek, kurlar gevşeyecek ve daha önemlisi Merkez Bankası'nın faiz indirimi konusunda eli rahatlayacaktır.

Bir uyarı: Avrupa'dan gelecek bol ve ucuz paraya dayanarak ithalatı patlatıp cari açıkta tekrar yeni rekorlar kırmayalım.

PİYASALAR

Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararının ardından Borsa İstanbul yükselişe geçerek 80 bini aştı, haftanın son işlem gününü 80 bin 397 puandan tamamladı.

Dolar/TL 2,11'e çıktıktan sonra 2,07'e geriledi.

Euro/TL 2,83'e kadar indi.

İki yıllık gösterge tahvilin faizi yüzde 8,05, 10 yıllık tahvil faizi ise yüzde 8,70 oldu.

[email protected]